Heb je een prachtig balkon maar weet je niet welke planten je moet kiezen en hoe je die het best aanplant? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over balkonplanten en enkele praktische tips.

Niet enkel jij houdt van een gevarieerde verzameling balkonplanten in verschillende kleuren. Ook talrijke insecten zoals bijen en vlinders zijn daar heel blij mee. In dit artikel ontdek je welke insecten door welke bloemen worden aangetrokken. Dan rest er nog één vraag : hoe begin je met het beplanten van je balkon?

Wat zijn eenjarige en meerjarige balkonplanten?

Balkonplanten worden opgedeeld in eenjarige en meerjarige planten. Zoals de naam al doet vermoeden blijven meerjarige planten meer dan één jaar op je balkon staan en moeten ze overwinteren. Als alternatief zijn er ook winterharde balkonplanten die je niet hoeft binnen te plaatsen tijdens de winter en die dus gemakkelijker zijn in onderhoud.

Voorbeelden van eenjarige planten zijn fuchsia’s, goudsbloemen, zonnebloemen, vergeet-mij-nietjes, geraniums, petunia’s, begonia’s en het vlijtige liesje. Zij worden in het voorjaar aangeplant en bloeien tijdens de zomer. Na de bloei sterven ze jammer genoeg af, maar toch kan je uitkijken naar het volgende jaar door de zaadjes uit het scherm te halen eens de bloemen beginnen uit te bloeien. Volgend jaar kan je deze zaadjes dan gewoon zaaien. Naast balkonplanten behoren ook de meeste groenten tot de categorie van eenjarige planten.

Tot de groep van meerjarige balkonplanten behoren lavendel, chrysanten, margrieten, aster, phlox, anjers, primula’s en rozen. Zij bloeien meerdere jaren na elkaar. Niet alle meerjarige planten zijn vorstbestendig. Daarom raden we je aan om ze tijdens de winter met een vliesdoek te beschermen.

Lavendel en chrysanten behoren tot de meerjarige planten.

Balkonplanten in de zomer of het ganse jaar door?

De meeste balkonplanten bloeien hoofdzakelijk in de zomer. Als je je balkon wilt opfleuren met kleurrijke bloemen, dan biedt een zomerbalkon je een compleet assortiment met heel veel variatie. Het nadeel is dat je balkon er alleen in de zomer bijzonder mooi uitziet en je twee keer per jaar tijd moet investeren in je balkon : in het voorjaar wordt alles herplant en in het najaar moeten de planten weer worden verwijderd.

Een balkon met vaste planten betekent een gans jaar onderhoud (bemesten en water geven), maar het ziet er altijd geweldig uit. Dit is echter alleen mogelijk met vaste, winterharde planten. De potten moeten ook bestaan uit vorstbestendig materiaal zodat ze niet barsten bij vriestemperaturen.

Hoe worden balkonplanten geplant?

De meeste balkonplanten kan je in een klassieke bloembak aanplanten. In een bloembak van ongeveer 80 cm lang kan je 4 planten plaatsen. Ook al lijkt het bij de aanplanting alsof er te weinig planten in de bloembak staan, de afstand is belangrijk voor een goede ontwikkeling van de planten. Als je de bloembak al eerder voor andere planten hebt gebruikt, maak je die best eerst schoon om ziektes te voorkomen. Zoals bijna alle planten houden ook balkonplanten niet van natte voeten. Zorg er daarom voor dat je bloembak voorzien is van drainagegaten.

Tip: Een klein laagje hydrokorrels zorgt voor een nog betere doorlaatbaarheid en met klei kan je op hete zomerdagen extra water opslaan.

Balkonplanten planten : stap voor stap

  1. 1.

    1. Balkonplanten dompelen

    Als de wortelkluit bij de aanplanting vochtig is, kunnen de planten beter inwortelen. Dompel de plant daarom vóór het aanplanten in een emmer water tot er geen luchtbellen meer verschijnen.

  2. 2.

    2. Bloembak voorbereiden

    Plaats een potscherf op de drainagegaten of giet een laagje hydrokorrels op de bodem van de bak. Vul vervolgens de bloembak voor de helft met potgrond.

  3. 3.

    3. De plant plaatsen

    Haal de plant uit haar oorspronkelijk pot. Als de wortels zich al sterk hebben ontwikkeld, maak die dan een beetje los en plaats de plant in de bloembak.

  4. 4.

    4. Gelijkmatig water geven

    Vul de bloembak verder op met potgrond en druk goed aan. Geef vervolgens goed water.

Welke balkonplanten passen op mijn balkon?

De keuze van je balkonplanten hangt af van de oriëntatie en de grootte van je balkon. Planten kunnen zich namelijk maar optimaal ontwikkelen als ze op de juiste plaats staan.

Balkonplanten voor een noord-georiënteerd balkon

Wanneer je balkon uitkijkt op de noordkant, is het daar eerder koel en schaduwrijker. Kies daarom planten uit die ook zonder zonlicht kunnen groeien zoals :

  • Hortensia
  • Fuchsia
  • Vlijtig Liesje
  • Klokjesbloem
  • Tapijtbloem

Tip: Om wat meer licht te creëren op het balkon en ervoor te zorgen dat je planten meer licht krijgen, kan je kiezen voor witte bloembakken of een wit windscherm. Deze zullen het licht reflecteren en meer helderheid creëren – niet alleen voor jouw planten.

Balkonplanten voor een oost- en west-georiënteerd balkon

Op balkons die naar het oosten of het westen zijn georiënteerd heb je ongeveer een halve dag zon. Dit is de meest geliefde locatie voor balkonplanten omdat het daar niet te heet en niet te schaduwrijk is. Er is wel een verschil tussen beide soorten balkons : in het westen is er meestal meer wind, dus de bloembakken daar moeten een beetje beschermd worden. De ideale planten voor deze balkons :

  • Chrysant
  • Petunia
  • Dahlia
  • Afrikaantje
  • Begonia
  • Phlox
  • Primula
  • Narcis, tulp, krokus (oostbalkon)

Balkonplanten op een zuid-georiënteerd balkon

Een balkon op het zuiden krijgt heel veel zon. Het kan er echter ook heel heet worden, vooral als je balkon aan meerdere kanten is afgesloten. Het water verdampt sneller en de planten hebben vaker dorst. Vooral mediterrane planten voelen zich thuis in dit klimaat, maar ook zonnekloppers zoals :

  • Lavendel
  • Zonnebloem
  • Goudsbloem
  • Aster
  • Oleander
  • Margriet
  • Citrusplanten

Clara Calendula

Plantenportret

De groentesoorten die je op het balkon kan kweken, ontdek je in dit artikel. Ook enkele kamerplanten kunnen in de zomer naar het balkon verhuizen. Cactussen en vetplanten houden van een zonnig, windvrij plekje. Ook graslelies of varens zien er goed uit in een hanging basket. Zodra het weer wat kouder wordt, moet je je groene vrienden terug binnen plaatsen.

Meer blogposts

Je balkon beplanten tijdens de winter

Overwintering van mediterrane balkonplanten

Water geven tijdens je vakantie

Balkonplanten correct verzorgen

Correct en eenvoudig bemesten

Een bijenvriendelijk balkon