Calendula

Hoi, ik ben : Clara Calendula

Calandula is vooral terug te vinden in huidverzorgingsproducten. Ze behoort namelijk tot de helende planten. Op je balkon staat de plant echter ook niet mis en zorgt ze voor een prachtige oranje bloemenzee.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De Calendula - ook wel goudsbloem genoemd - komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Ze kan milde winters doorstaan met slechts korte vorstperiodes (tot -10°C) en is daarom een prima medebewoner voor je balkon. De plant wordt ongeveer 50 cm hoog en de gele of oranje bloemen bloeien van juni tot oktober.

Niet enkel jij bent blij met hun aanwezigheid, ook insecten en zelfs je groenten zijn blij met hun buren. De goudsbloem trekt heel wat vlinders, hommel en bijen aan. Tegelijkertijd verdrijft het ongenode gasten zoals wormen en slakken. De ideale bewaker dus voor je groenten! De Calendula kan in een bloembak of direct naast je groenten aangeplant worden. Zo zijn je groenten beschermd en de gelokte insecten bestuiven de bloemen direct.

Je kan me oogsten in

JanFebMaaAprMeiJunJulAugSepOktNovDec

De beste standplaats voor je Calendula

Je zal kunnen genieten van de mooiste bloemen als je je Calendula op een warme en zonnige plaats op je balkon plaatst. Ze hebben daar 4 tot 8 uren zonlicht nodig. Omdat de stengels van je goudsbloem niet heel dik zijn, bestaat het gevaar dat ze afbreken bij sterke wind. Kies daarom een beschut plekje uit ; vooral westgeoriënteerde balkons hebben vaak te maken met forse rukwinden.

Callendula zaaien en aanplanten

De zaadjes van de Calendula ontkiemen heel snel en betrouwbaar. Je kan ze vanaf midden mei direct op de gewenste plaats op je balkon uitzaaien. Druk de zaadjes lichtjes in de potgrond en geef voldoende water. Omdat de zaadjes gemakkelijk ontkiemen mag je niet te veel zaadjes in eenzelfde pot zaaien. Reken met een afstand van 20 cm tussen de planten.

Als je wilt dat je Calendula al begin juni begint te bloeien, kan je de plant vanaf begin april binnenshuis laten opgroeien. De ideale kiemtemperatuur bedraagt slechts 15°C dus plaats de pot niet in een warme huiskamer – toch moet de ruimte goed verlicht zijn. Na de IJsheiligen (midden mei) kan je de plantjes op het balkon plaatsen. Natuurlijk kan je ook plantjes in je tuincentrum aankopen.

Tip: De Calendula houdt van zanderige bodems. Vermeng daarom de potgrond met wat zand of wat cactuspotgrond.

Calendula correct water geven

Tijdens de kiemfase is het belangrijk dat de Calendula regelmatig water krijgt (ongeveer om de twee dagen). Als je plant al wat groter is, volstaat het om één maal per week te begieten. Op heel zonnige dagen kan dit eventueel twee maal per week zijn.

Tip: De Calendula is spijtig genoeg heel gevoelig voor meeldauw. Deze schimmelziekte herken je aan een witte verkleuring van de bladeren. Om dit te vermijden mag je je plant enkel onderaan (via de potgrond) water geven. Als het geregend heeft, schud je de waterdruppels best even van de bladeren af.

Calendula correct verzorgen

Om te kunnen genieten van veel bloemen, heeft je Calendula regelmatig wat voedingsstoffen nodig. Gebruik bij het begin van het seizoen een meststof met lange werking. Deze meststof bezorgt je planten tijdens de bloeiperiode alle belangrijke voedingsstoffen. Als de plant eerst binnenshuis werd gekweekt of als je de plant hebt aangekocht in het tuincentrum, dan kan je wat meststof in het plantgat strooien als je ze verplant. Als je buiten zaait, wacht je best met bemesten tot de plant ongeveer 15 cm groot is.

Nutri Booster

Voeding voor bloeiende en groene planten
Calendula oogsten

De zaadjes van de Calendula kunnen worden geoogst om het volgende jaar opnieuw te zaaien. Maar ook de bloemen kunnen geoogst en gebruikt worden.

Zaadjes oogsten :
Nadat de bloemen zijn uitgebloeid, worden de zaadjes zichtbaar. Ze kleuren eerst groen en dan vervolgens bruin. Zodra de zaadjes bruin zijn, kan je ze voorzichtig verwijderen en enkele dagen laten drogen op keukenpapier. Daarna bewaar je ze op een donkere en droge plaats.

Bloemen oogsten :
Knip de hele bloemknop af (bij voorkeur ‘s morgens) en laat die een paar dagen drogen. Eenmaal ze droog zijn, kan je de bloemen of bloemblaadjes samen met wat kruiden koken als thee of gebruiken als decoratie in een salade. Je kan ook individuele blaadjes oogsten. Daarbij maak je de bloemblaadjes voorzichtig los en laat je ze een paar dagen drogen op keukenpapier.

 

Blogposts rond het thema

Correct en eenvoudig bemesten

Een bijenvriendelijk balkon

Overwintering van mediterrane balkonplanten