Peperomia

Hoi, ik ben : Pauline Peperomia

De peperomia, ook wel dwergpeper genoemd, komt uit Zuid-Amerika. De onderhoudsvriendelijke plant wordt 15 tot 30 centimeter hoog en is ideaal voor kleinere hoekjes of als eyecatcher op een dressoir.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De peperomia-familie telt heel wat verschillende soorten die voornamelijk verschillen in bladstructuur : van monochroom groen tot witte of rode patronen, alles komt voor. Maar niet enkel de bladeren zijn verschillend, ook de vorm en de grootte van de bladeren. Zo kan je sommige soorten zelfs als hangplant houden.

De ideale standplaats voor je peperomia

De Peperomia heeft een lichtrijke tot half-schaduwrijke standplaats nodig. Vermijd direct zonlicht eventueel met behulp van een dun gordijn. De plant houdt ook niet van tocht. In hun ideale omgeving bedraagt de temperatuur rond de 20°C met een hoge luchtvochtigheid.

In de zomer kan je je Peperomia of je balkon plaatsen, beschut tegen direct zonlicht, tocht en sterke wind. Ten laatste wanneer de temperatuur onder de 18°C zakt en het vaak regent, plaats je de plant terug binnen.

Tip: Niet elke soort heeft even veel licht nodig. Hoe lichter de bladeren, hoe meer licht de plant nodig heeft.

Peperomia aanplanten en verpotten

Gebruik voor je Peperomia een humusrijke en goed doorlatende potgrond zoals een aangepaste potgrond voor kamerplanten en palmen. Om de wortels te beschermen tegen overtollig water, kan je de potgrond met wat zand vermengen. Ook een laagje kiezels of hydrokorrels onderin de pot vermijden dat je plant natte voeten krijgt.

Omdat de Peperomia heel snel groeit, moet de plant jaarlijks verpot worden. Kies daarbij een pot uit die steeds een klein beetje groter is dan de voorgaande. Als de pot namelijk veel te groot is, zal de plant enkel heel fijne en lange wortelen vormen die niet zo sterk zijn. Als je de pot vaker verwisselt, zal je plant een compact en steviger wortelnetwerk vormen.

Peperomia correct vermeerderen

Een peperomia kan heel gemakkelijk vermeerderd worden : naast de hoofdstam groeien regelmatig afzonderlijke kleine stekjes met enkele blaadjes. Deze kunnen zich op een bepaald moment niet meer goed ontwikkelen door een tekort aan licht en plaats. Dan is het zinvol om deze te verwijderen, vb. tijdens het verpotten. Meer over het vermeerderen van Peperomia’s vind je hier.

Peperomia correct water geven

De grond van je peperomia moet constant vochtig zijn. Begiet pas voor een volgende keer wanneer de bovenste grondlaag licht opgedroogd is. Zo vermijd je dat de plantenwortels compleet uitdrogen. Tijdens de winter kan je wat spaarzamer omgaan met het gietwater. Hoe kouder de plant het heeft, hoe minder water ze namelijk nodig heeft. Let er tijdens het gieten op, dat je enkel aan de voet van de plant giet en niet op de bladeren.

Peperomia correct verzorgen

Voor een gezonde groei en stevige, diepgroene bladeren heeft de plant voldoende voedingsstoffen nodig. Geef je peperomia tijdens de groeiperiode (van maart tot september) om de twee weken een portie meststof voor kamerplanten zoals onze Jungle Fever voeding. Tijdens de wintermaanden hoef je maar om de vier tot vijf weken te bemesten.

Jungle Fever Voeding

Voeding voor groene Planten

Een peperomia hoeft niet gesnoeid te worden. Toch kan het tijdens de groeiperiode gebeuren, dat de onderste bladeren verwelken of opdrogen. Verwijder die dan voorzichtig met de hand.

Blogposts rond het thema

Waar plaats ik mijn kamerplant?

Stressfactoren voor groene planten

Verpotten : stap voor stap

Kamerplanten correct water geven

Kamerplanten tijdens de winter verzorgen

Kamerplanten die weinig onderhoud vragen

Kamerplanten vermeerderen via stekjes of uitlopers