Of het nu gaat om pizza of pasta - een culinaire reis naar Italië is altijd mogelijk! Maar wat zijn Italiaanse gerechten zonder bijpassende kruiden? We tonen jou welke kruiden typisch Italiaans zijn, hoe je ze aanplant en hoe je ze als kruidenmengeling of ingelegd in olie verder kan verwerken.

Welke kruiden zijn Italiaanse kruiden?

Vooral basilicum, rozemarijn, oregano, tijm en salie zijn bekend als typisch Italiaanse kruiden, ook al zijn ze niet altijd afkomstig uit Italië. Terwijl rozemarijn, oregano, tijm en salie hun oorsprong vinden in het Middellandse Zeegebied, wordt vermoed dat basilicum uit Indië afkomstig is.

Ze hebben allemaal iets gemeen, nl. het feit dat ze gewend zijn aan een mediterraan klimaat. Ze houden dus van licht en warmte. En natuurlijk dragen ze allemaal bij aan de heerlijke Italiaanse gerechten! In het volgende gedeelte lees je hoe je je eigen Italiaanse kruiden kan planten.

Italiaanse kruiden aanplanten en verzorgen

Als je Italiaanse kruiden koopt, verpot ze dan snel. Meestal zijn de potten waarin ze zijn aangeplant veel te klein voor de plant. Je kan ook kruiden delen en ze gewoon in meerdere potten aanplanten. Hierdoor krijgen de planten weer voldoende voedingsstoffen en voldoende ruimte om krachtig te groeien. Een speciale kruidenpotgrond ondersteunt de groei van de Italiaanse kruiden en biedt hen de ideale groeiomgeving.

Tip: De potten moeten de kruidenplantjes voldoende plaats bieden en moeten onderaan voorzien zijn van een drainagegat zodat overtollig water gemakkelijk kan wegvloeien. Als het water zich in de pot opslaat, dan bestaat het risico dat de wortels beginnen rotten.

Kitchen Passion Potgrond

Potgrond voor Fruit, Groenten & Kruiden

Hieronder hebben we voor je samengevat waarop je bij de aanplanting en de verzorging van verschillende Italiaanse kruiden moet letten :

Basilicum

Basilicum is een kruid dat na aankoop heel gemakkelijk te delen is. Een lichtrijke vensterbank is ideaal om de plant te laten opgroeien. In de zomer kan je de plant ook naar het balkon verhuizen. Het zonlicht kan door de weerkaatsing op de vensterbank heel sterk zijn. Houd dit goed in het oog want ook jouw kruidenplanten kunnen zonnebrand oplopen!

Basilicum houdt van een vochtige omgeving. Op warme zomerdagen is een dagelijkse controle zeker aanbevolen voor basilicumplantjes in potten, omdat de grond heel snel uitdroogt. Als de aarde droog aanvoelt, kan je opnieuw water geven – giet steeds aan de voet van de plant en niet op de bladeren! Bij het oogsten kan je gewoon de helft tot zelfs twee derde van de stengel afsnijden. Losse blaadjes moet je niet plukken, daar houdt de basilicum niet zo van. Wil je meer weten over de verzorging van basilicum? Raadpleeg dan hieronder ons plantenportret!

Bea Basilicum

Plantenportret

Rozemarijn

Rozemarijn houdt eveneens van warmte, zon en licht en is daarom heel blij met een mooi plekje op een zuid-georiënteerd balkon. Als je geen balkon hebt, kan je rozemarijn ook aan een lichtrijk venster in je appartement plaatsen. Rozemarijn is heel gemakkelijk te verzorgen en heeft enkel water nodig wanneer de grond bijna opgedroogd is. Omdat rozemarijn vrij goed tegen droogte kan, hoef je je ook tijdens een korte zomervakantie geen zorgen te maken. Om te genieten van de heerlijke smaak, snijd je beste complete scheuten af.

Meer informatie over rozemarijn vind je hier :

Roland Rozemarijn

Plantenportret

Oregano

Als je aan oregano denkt, denk je ongetwijfeld aan pizza. Het smaakt zelfs beter als je je pizzakruiden vers kan oogsten! De regel is : hoe meer zon je oreganoplant krijgt, hoe lekkerder ze wordt. Want zo kan het aroma van de bladeren zich volledig ontwikkelen. Voorzichtigheid is echter geboden bij de aankoop van oregano : de planten worden meestal in serres gekweekt en moeten eerst wennen aan de directe UV-straling en aan de wind op het balkon. Nadat je de plant hebt verpot en misschien zelfs over meerdere potten hebt verdeeld, moet je ze daarom voorzichtig behandelen. Oregano gedijt ook goed op een lichtrijke vensterbank. Geef het kruid steeds water wanneer de grond is opgedroogd – ook als dat betekent dat je in hete zomers dagelijks water moet geven. Voor de oogst moet je complete scheuten afsnijden waarvan je vervolgens de blaadjes verwijdert.

Ollie Oregano

Plantenportret

Tijm

Ook tijm is een echte zonneklopper. Net als rozemarijn houdt het kruid van warme en lichtrijke locaties. Een plekje op een zonnig balkon is dus ideaal! Tijm kan heel goed tegen droogte. Als je tijm er uitgedroogd uitziet, kan het zelfs misleidend zijn : niet te weinig, maar vaak te veel water is hiervan vaak de oorzaak! In dat geval kan het helpen om de plant in verse potgrond te verpotten. Als je niet zeker weet of je tijmplant water nodig heeft, stop dan je vinger in de grond : voelt de grond nog een beetje vochtig aan, laat de gieter dan nog even staan. Als de grond al droog en kruimelig is, dan kan je opnieuw water geven.

Tijm kan het ganse jaar door geoogst worden, bij voorkeur door complete stengels af te snijden. Vooral de smaak van gedroogde tijm is intens. Meer informatie vind je in ons plantenportret :

Theo Tijm

Plantenportret
Salie

Salie voelt zich in zijn nopjes op een zonnige, warme locatie. Sommige soorten salie geven de voorkeur aan gedeeltelijk beschaduwde plekjes. Kies daarom, afhankelijk van de variëteit, een zonnige tot half-schaduwrijke standplaats. Bij een snelle groei verpot je je salie niet alleen na aankoop in een grotere pot, maar vervolgens ook één keer per jaar. Verder is het kruid heel gemakkelijk in onderhoud : je hoeft het nauwelijks water te geven. Vaak is het voldoende om het één keer per week te begieten. Enkel tijdens de zomer kan het vaker. Als je het niet zeker weet, doe dan gewoon de vingertest en kijk hoe nat of droog de potgrond aanvoelt. Salie is vooral populair bij verkoudheden, bijvoorbeeld in de vorm van thee. Je moet echter voorzichtig zijn : te veel salie kan namelijk gevaarlijk zijn. Daarom mag salie niet voor een lange tijd worden ingenomen.

Sven Salie

Plantenportret

Hoe kweek je Italiaanse kruiden in een bloembak?

Vraag je je af welke Italiaanse kruiden goed bij elkaar passen of waar je ze nog meer mee kunt samen aanplanten? Basilicum, oregano, rozemarijn, tijm en salie hebben allemaal vergelijkbare eisen en kunnen daarom samen worden aangeplant. Basilicum doet het ook goed in een kuip naast een tomatenplant – ideaal dus voor tomaten met mozzarella en verse basilicum! Salie is geschikt als slakkenbescherming bij het kweken van sla.

Italiaanse kruiden bemesten

Zelfs al zijn de meeste van de hierboven genoemde kruiden vrij zuinig, ze houden van tijd tot tijd van een extra portie voedingsstoffen. Terwijl het tijdsinterval voor tijm erg lang is (zes tot acht weken), heeft basilicum elke week voedsel nodig om mooi te groeien en zijn volledige aroma te ontwikkelen. Meer informatie over het bemesten van Italiaanse kruiden vind je in de desbetreffende plantenportretten.

Kitchen Passion Vloeibaar

Voeding voor Fruit, Groenten & Kruiden

Welke kruiden kan je in olie opleggen?

Groeien je kruiden te snel en kan je ze niet allemaal verwerken? Kruidenolie is een geweldige manier om kruiden te bewaren. Zelfgemaakte kruidenolie is bijvoorbeeld superlekker als dressing bij een salade of als basis voor de marinade bij het grillen. Oregano, tijm en rozemarijn zijn zeer geschikt voor Italiaanse kruidenolie.

Zo werkt het :

  • Snijd 3 tot 4 stevige takken van het kruid af en laat ze ongeveer twee weken drogen.
  • Stop de takken in een fles en bedek ze volledig met olie. Voor Italiaanse kruiden is koudgeperste olijfolie een goede keuze, maar je kan ook andere soorten gebruiken.
  • Bewaar de fles 3 tot 4 weken op een koele, donkere plaats zodat de kruiden hun aroma overdragen aan de olie. Het is het beste om de fles regelmatig te schudden om er zeker van te zijn dat alles bedekt is met olie en dat er geen schimmel ontstaat.

Tip: Naast de kruiden kan je ook andere wortelgewassen zoals knoflook, chili of paprika in de fles toevoegen.

Maak je eigen Italiaanse kruidenmengeling

Een andere mogelijkheid voor de verwerking van je kruiden is het maken van een Italiaanse kruidenmengeling. Die kan je dan later voor verschillende gerechten gebruiken : sauzen, dressings, dips, marinades, pizza- of pastakruiden – de mogelijkheden zijn grenzeloos. Zo heb je steeds lekkere kruiden bij de hand wanneer het snel moet gaan.

Zo maak je je eigen kruidenmengeling :

  • Oogst je favoriete kruiden en laat ze een paar weken drogen. Hang de kruiden in kleine bundels op een donkere, droge plaats. Een goede mix is bijvoorbeeld twee delen oregano en basilicum en een deel rozemarijn, tijm en salie.
  • Pluk nu, afhankelijk van het kruid, de bladeren van de takken. Hak vervolgens in een blender of met een mes.
  • Als je wilt kan je al andere kruiden toevoegen zoals zout of gedroogde, fijngehakte chilipeper.
  • Giet het mengsel in een pot met deksel en sluit deze goed (en luchtdicht) af tot je klaar bent om de kruiden te gebruiken.

Meer blogposts

Kruiden kweken op het balkon

Kweek je eigen verse kruiden

Onderhoud van tomatenplanten