Tijm

Hoi, ik ben : Theo Tijm

Tijm is een echte allrounder : het kruid smaakt lekker, ruikt heerlijk en heeft een helende werking dankzij zijn etherische oliën. Met zijn groenblijvende bladeren fleurt hij elk balkon op en trekt hij ook nog eens bijen aan. Waarop wacht je nog?

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

Tijm is afkomstig uit de warme middellandse zeegebieden en behoort tot de groep van mediterrane planten. Ondertussen is de plant aan onze temperaturen gewend en en met een paar trucjes kan ze zelfs onze koude winterse temperaturen overleven.

Als kruid brengt tijm allerlei vleesgerechten en aardappelgerechten op smaak. Vooral in een ratatouille mag tijm niet ontbreken! Wist je trouwens dat thee op basis van tijm heel goed werkt tegen verkoudheid?

Tip: Van mei tot oktober begint tijm te bloeien. De bloemetjes zijn heel geliefd bij bijen en andere insecten. En je zal ongetwijfeld genieten van de pittige smaak van tijmhoning - probeer het eens uit!

Je kan me oogsten in

JanFebMaaAprMeiJunJulAugSepOktNovDec

De beste standplaats voor je tijm

Net zoals andere mediterrane planten heeft tijm veel zon nodig. Ideaal is een plekje op je balkon. Ook een zonnige vensterbank is een optie op voorwaarde dat de plant af en toe wat frisse lucht krijgt via het open raam.

Tijm groeit heel snel en vormt daarbij lange wortels. Kies daarom een wat hogere pot uit. De plant zelf wordt maximum 40 cm hoog. Je hoeft je dus niet te veel zorgen te maken dat ze veel plaats zal innemen.

Tip: Plant je tijm in een pot samen met andere mediterrane planten zoals oregano, lavendel en rozemarijn. Ze stellen dezelfde eisen wat betreft locatie, bodem en verzorging.

Tijm uitzaaien en vermeerderen

Om tijm te vermeerderen, heb je verschillende opties :

  1. Zaaien : leg de zaadjes op de potgrond en druk lichtjes aan (tijm heeft licht nodig om te kiemen). Geef gelijkmatig water en wacht af – de zaadjes hebben ongeveer 4 weken nodig om te ontkiemen.
  2. Stekken : snijd in de vroege zomer ongeveer 10 cm van de takjes af en stop die elk afzonderlijk in een pot.
  3. Delen : graaf de plant uit, deel de wortelkluit voorzichtig met een spade en plant de afzonderlijke delen in een pot.

Voor alle opties geldt : tijm heeft vanaf het begin regelmatig water nodig zodat de plant nieuwe wortels kan vormen.

Tijm correct aanplanten

Tijm geeft de voorkeur aan een luchtige potgrond zodat de plant goed beschermd wordt tegen overtollig water. Gebruik daarom een speciale kruidenpotgrond zoals onze Kitchen Passion. Het product is afgestemd op de specifieke behoeften van kruiden, groenten en fruit. De potgrond is eveneens verrijkt met een meststof om een goede start te garanderen.

Kitchen Passion Potgrond

Potgrond voor Fruit, Groenten & Kruiden

Om ervoor te zorgen dat het water zich in de pot niet ophoopt, raden we je aan om een kleipot met drainagegaten te gebruiken – het overtollige water kan dan gemakkelijk wegvloeien.

Tip: In de loop der jaren zal de plant verhouten en zullen er nauwelijks nog nieuwe scheuten gevormd worden. In het voorjaar en in de herfst is een snoeibeurt zeker aanbevolen. Zo moedig je je plant aan om te groeien en onstaan nieuwe, jonge scheuten.

Tijm correct water geven

Omdat tijm heel gevoelig is voor water, hoef je de plant niet zo veel te begieten. Als je plant er verdroogd uitziet en onderaan bruin kleurt, dan is dit een teken dat de plant veel te veel water gekregen heeft – raar maar waar! In dat geval is het beter om de plant uit de natte grond te halen en in een nieuwe portie potgrond aan te planten.

Net zoals bij andere mediterrane kruiden geldt : hoe ouder de plant, hoe minder water ze nodig heeft. Dit komt doordat de potten na verloop van tijd volledig doorworteld zijn en de wortels de complete hoeveelheid water kunnen opnemen.

Tijm correct voeden

Tijm heeft niet zo vaak voeding nodig. Voeg om de 6 tot 8 weken een organische vloeibare meststof toe aan het gietwater.

Kitchen Passion Vloeibaar

Voeding voor Fruit, Groenten & Kruiden
Tijm correct laten overwinteren

Tijm heeft zich ondertussen heel goed aan ons wisselvallige klimaat aangepast. Toch moet je tijdens de winter enkele maatregelen treffen :

  • Snoei je plant begin augustus en geef vanaf dan geen meststof meer
  • Bescherm de plant tegen te veel regen
  • Bedek de potgrond met dennentakjes of ander materiaal bij vorst

Je kan als alternatief je plant natuurlijk ook naar binnen verhuizen.

Tijm correct oogsten en eten

Tijm kan het ganse jaar door geoogst worden. Daarbij kan je enkele blaadjes plukken of een ganse stengel afknippen en laten drogen. In het laatste geval moet je de stengels voor de bloei (vóór mei) afsnijden. Bind de takjes samen en hang ze op een schaduwrijk plekje te drogen. Nadat de blaadjes zijn opgedroogd, kan je ze van de stengel verwijderen en luchtdicht bewaren. Gedroogde tijm heeft trouwens een sterkere smaak dan vers geplukte tijm.

Veel gerechten kunnen op smaak worden gebracht met tijm. Het kruid heeft zich ook bewezen als geneeskrachtig kruid. Er wordt gezegd dat de plant een kiemdodend en een slijmoplossend effect heeft. Thee op basis van tijm is ideaal als je een vervelende verkoudheid hebt. Tijm is daarnaast rijk aan zink en kan daardoor ook uitwendig gebruikt worden.

Blogposts rond het thema

Overwintering van mediterrane balkonplanten

Je eigen groenten kweken? Heel eenvoudig!