Basilicum

Hoi, ik ben : Bea Basilicum

Basilicum behoort tot de mediterrane planten maar groeit ook bij je thuis. Het is een misschien wat meer veeleisende kamergenoot, maar de plant zal je belonen met sappige, groene bladeren die je kan gebruiken bij het koken.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

Droom jij ook van tomaten met mozzarella en frisse basilicum of van een lekkere Italiaanse pesto? Met eigen gekweekte basilicum smaakt het nog beter! Laat je gekochte basilicumplantje al na enkele dagen haar bladeren hangen? We tonen je hoe je je basilicum kan onderhouden!

Je kan me oogsten in

JanFebMaaAprMeiJunJulAugSepOktNovDec

De beste standplaats voor je basilicum

Basilicum houdt van warmte en zonlicht. Plaats het plantje tijdens de koudere maanden op een zonnige vensterbank in de keuken. In de zomer staat basilicum ook graag op een beschut plekje op het balkon. Let er echter op dat de plant niet in direct zonlicht staat om te vermijden dat de gevoelige blaadjes verbranden.

Tip: Wil je meerdere kruiden- of groentesoorten aanplanten, dan kan je basilicum zonder probleem met tomaten in een pot planten. Tomaten en basilicum hebben vergelijkbare eisen en verdragen elkaar daarom heel goed.

Basilicum zaaien

Basilicum zaaien is niet gemakkelijk omdat de plant in het beginstadium erg delicaat is. Doe wat Kitchen Passion potgrond in een kleine bak en leg de zaadjes erop. Bedek de zaadjes niet met potgrond. Ze hebben namelijk licht nodig om te ontkiemen.

Plaats de bak in het begin in een goed verlichte ruimte bij een temperatuur tussen 16 en 20°C. Controleer dagelijks of de potgrond nog nat is en bevochtig de zaden regelmatig met een beetje water uit een verstuiver. Na ongeveer een week beginnen de eerste zaailingen zich reeds te ontwikkelen.

Basilicum correct planten

Als je de basilicum niet wilt zaaien, kan je natuurlijk ook een plantje kopen. Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van de plant, moet je op de volgende zaken letten :

  • Verwijder eerst de donkere blaadjes en geknikte scheuten.
  • Vaak is het volume in kruidenpotjes heel beperkt en nemen de kleine plantjes elkaars voedingsstoffen af. Om die reden kan je je basilicum verdunnen of delen.
  • Om de plant te delen haal je ze compleet uit de pot en scheur je de wortelkluit in verschillende delen. Vervolgens kan je ze planten in meerdere potten waar ze beter kunnen groeien.
  • Vaak is de potgrond in de kruidenpotten van mindere kwaliteit en bevat ze amper voedingsstoffen. Bij het delen of uitdunnen kan je daarom kiezen voor een hoogwaardige potgrond zoals de Kitchen Passion potgrond.

 

Je basilicum vermeerderen

Wanneer je basilicumplant te groot wordt, kan je individuele zijstengels voorzichtig afsnijden en in een glas water stoppen. Na ongeveer een week hebben de eerste wortels zich al gevormd en kan je de stengel in potgrond uitplanten – je hebt al een nieuwe kamergenoot gemaakt !

Basilicum correct water geven

Je basilicum houdt niet van een droge bodem. Let er daarom op dat de aarde steeds een beetje vochtig is, vooral tijdens een warme zomer. Giet altijd aan de voet van de plant, niet op de bladeren, om schimmelinfecties te vermijden. Op warme zomerdagen geef je je basilicum best om de twee dagen water. Pas op : laat je plant niet verzuipen in water want daar is ze heel gevoelig voor. De wortels zullen dan beginnen rotten en de bladeren worden slap. Controleer best vóór het gieten of de grond droog is door je vinger enkele centimeters diep in de aarde te stoppen.

Basilicum correct voeden

Basilicum heeft veel voedingsstoffen nodig. Vergeet je plant daarom niet voldoende te voeden. Bij een vloeibare voeding volstaat het om 1 maal per week een dosis meststof aan je gietwater toe te voegen. Bij een gekorrelde meststof is één bemestingsbeurt per seizoen voldoende. Volg aandachtig de doseringsaanbevelingen op de verpakking zodat de plant niet te veel meststof krijgt. We kunnen je onze Kitchen Passion meststof aanbevelen voor je basilicumplantjes.

Basilicum oogsten en eten

Om je basilicum te oogsten, mag je geen individuele blaadjes plukken. In plaats daarvan snijd je de bovenste knoppen voorzichtig af. Gebruik hiervoor een schaar of een mes om te vermijden dat de plant begint te scheuren. Op diezelfde plaats kunnen nieuwe, kleine scheuten groeien en je basilicum kan mooi verdergroeien.

Om zo lang mogelijk basilicum te kunnen oogsten, moet je vermijden dat de plant begint te bloeien. De bloemen zien er dan wel mooi uit, maar de plant zal vooral energie in de bloemen stoppen en de bladeren zullen hun aroma verliezen. Je kan de bloei verhinderen door de bovenste knoppen af te snijden.

Tip: Als je de bladeren hebt geoogst, kan je ze best meteen gebruiken zodat ze niet teveel aroma verliezen. Bij grote hoeveelheden basilicum raden we een zelfgemaakte pesto aan! Als alternatief kan je de blaadjes ook invriezen om ze later te gebruiken.

Blogposts rond het thema

Je eigen groenten kweken? Heel eenvoudig!

Correct en eenvoudig bemesten

Verpotten : stap voor stap