Oregano

Hoi, ik ben : Ollie Oregano

Oregano is het pizzakruid bij uitstek en mag in de Italiaanse keuken zeker niet ontbreken: zelfgemaakte pizza, pasta & co. smaken twee keer zo goed met zelfgekweekte kruiden. Oregano is ook heel robuust - dus ga er gewoon voor!

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

Oregano wordt qua uiterlijk vaak verward met marjolein. In feite zijn de twee verwant, hoewel oregano iets grotere, harige bladeren heeft. Bovendien is de smaak helemaal anders : marjolein wordt voornamelijk gebruikt voor vleesgerechten terwijl oregano meer wordt gebruikt voor pizza en pastagerechten.

Als je oregano in pot op het balkon plaatst, zal hij tussen juli en september bloeien. De bloemen zijn vooral populair bij bijen en vlinders. Als je de bloemen niet verwijdert, zal je tot de herfst een rijke voedselbron ter beschikking hebben voor insecten. De individuele bladeren van de oregano ontwikkelen dan echter niet hun volle aroma.

Je kan me oogsten in

JanFebMaaAprMeiJunJulAugSepOktNovDec

De beste standplaats voor je oregano

Oregano is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Het verbaast dan ook zeker niet dat de plant houdt van een zonnige en vooral warme plek. Idealiter staat ze in de directe zon. Hoe meer zon ze krijgt, hoe smaakvoller de bladeren zullen zijn. Ook op een zonnige vensterbank zal oregano zich goed voelen.

Tip: Oregano kan samen geplant worden met kruiden zoals salie, basilicum of tijm in een balkonbak. Deze mediterrane planten houden allemaal van zon!

Oregano correct zaaien

Het zaaien van oregano is aanzienlijk gemakkelijker dan dat van zijn mediterrane soortgenoten. Je kan de zaden vanaf mei direct buiten zaaien op voorwaarde dat er geen gevaar meer bestaat voor nachtvorst. Houd bij het zaaien rekening met een afstand van 10 cm tussen de zaden in de balkonbak. De planten groeien in het begin namelijk heel snel. Druk de zaadjes lichtjes aan maar bedek ze niet met potgrond – ze hebben licht nodig om te ontkiemen.

Als alternatief kan je oregano reeds vanaf februari op de vensterbank plaatsen. Een aangepaste potgrond zoals de Kitchen Passion potgrond is hiervoor ideaal. Deze potgrond is verrijkt met meststof waardoor de planten reeds vanaf het begin voorzien zijn van voedingsstoffen die de groei van de plant versnellen. Na twee tot vier weken – mits regelmatig begieten – zouden kleine plantjes zich moeten ontwikkeld hebben.

Kitchen Passion Potgrond

Potgrond voor Fruit, Groenten & Kruiden
Oregano correct planten

Als je een oreganoplantje koopt in het tuincentrum, moet je de plant meteen verpotten. Zo hebben de wortels voldoende plaats om zich verder te ontwikkelen. Je kan de oregano ook voorzichtig delen en in meerdere potten planten. Wil je graag de oregano een plaatsje op het balkon geven, dan is het beter dat je de plant daar langzaam aan laat aan wennen – de meeste planten worden namelijk in een serre opgegroeid en zijn het niet gewoon om blootgesteld te worden aan wind en direct zonlicht.

Tip: Groeit je oreganoplant te snel? Deel in de herfst de wortels en doe je vrienden en familie de extra plantjes cadeau.

Oregano correct begieten

De vuistregel : geef je oregano water wanneer het aardoppervlak opgedroogd is. In de zomer kan dit zelfs dagelijks zijn.

Tip: Geef je oregano ‘s morgens water. Dan kan de plant via de bladeren het verdampte water terug opnemen.

Vooral jonge planten en kiemplantjes hebben heel veel water nodig, volgroeide planten niet zozeer. Vermijd echter overtollig water.

Oregano correct bemesten

Oregano is een onderhoudsvriendelijke plant en heeft niet veel voedingsstoffen nodig. Toch kan de plant – vooral na een grote oogst – een boost gebruiken. Voeg daarom om de twee weken een organische meststof toe aan het gietwater.

Kitchen Passion Vloeibaar

Voeding voor Fruit, Groenten & Kruiden
Oregano oogsten en eten

Je kan oregano oogsten om direct te consumeren of om te laten drogen. Om dit te doen, knip je gewoon enkele scheuten af en hang je die ondersteboven op een goed verluchte locatie in de schaduw. Snijd daarbij steeds complete scheuten af en verwijder pas daarna het blad. Regelmatig snoeien stimuleert de groei van de plant en levert je nog een hogere oogst op.

Tip: Wacht tot het einde van de bloei om te oogsten – de bladeren zijn daarna nog smakelijker!

Net als sommige van zijn soortgenoten wordt oregano beschouwd als een geneeskrachtig kruid. Oregano-thee zou helpen bij keelpijn en hoesten, een oregano-bad zou griep helpen voorkomen.

Blogposts rond het thema

Je eigen groenten kweken? Heel eenvoudig!

Hoe weet ik of mijn groenten rijp zijn?

Correct en eenvoudig bemesten