Salie

Hoi, ik ben : Sven Salie

Salie is een mediterrane plant die eigenlijk afkomstig is uit Noord-Afrika. Als typisch keuken- en heelkruid is salie veelzijdig : als specerij bij Italiaanse gerechten of in een frisse thee zorgt salie gegarandeerd voor een smakelijke afwerking!

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

Salie kan heel gemakkelijk in een pot op het balkon of op je vensterbank worden gekweekt. Gekochte salie is echter vaak niet lang houdbaar – een te dicht wortelnetwerk verhindert de groei. Hier tonen we je, hoe je je salie verzorgt en een goede oogst kan creëren.

De groene bladeren kan je trouwens het ganse jaar door oogsten en gebruiken in je gerechten. Met een beetje geluk en wanneer het allemaal goed gaat, toont salie zich naargelang de soort van mei tot september van haar beste kant met mooie paarse bloemetjes die zelfs eetbaar zijn.

Tip: De bloemen maar ook de bladeren van de salieplant smaken niet enkel jou, maar ook bijen en andere insecten. Ze kijken uit naar een kleine kruidentuin op je balkon.

Je kan me oogsten in

JanFebMaaAprMeiJunJulAugSepOktNovDec

De beste standplaats voor je salie

Salie houdt van een warme en zonnige plaats op het balkon of de vensterbank. Ook half-schaduwrijke plekjes zijn geschikt, maar het mag er niet te warm zijn. Als je salie op een zonnige plaats staat, zorg er dan voor dat er genoeg plaats is tussen de plant en de muur, zodat ze niet te warm krijgt.

Tip: salie kan je heel goed in bakken combineren met andere mediterrane kruiden zoals basilicum, oregano, rozemarijn of tijm. Ook salie en sla gaan goed samen omdat salie de slakken uit de buurt van de sla houden.

Salie zaaien

Vanaf midden februari kan je starten met het zaaien van salie. De plant houdt van een kalkrijke bodem die voldoende waterdoorlatend is – zo zijn er geen waterophopingen. Een specifieke kruidenpotgrond, zoals de Undergreen Kitchen Passion Potgrond, is daarvoor heel geschikt. Vul de pot met wat potgrond en leg de zaadjes bovenop de potgrond. Bedek de zaadjes niet. Ze hebben namelijk licht nodig om te kiemen. Vanaf het begin zijn ze heel gevoelig en hebben ze veel licht en een temperatuur van minstens 16-20°C nodig. Besprenkel ze daarom regelmatig met water, om te vermijden dat ze uitdrogen, maar overdrijf niet.

Salie correct planten

Het zaaien van salie heeft soms zijn valkuilen. Daarom raden we kruidenliefhebbers met weinig ervaring aan om een plantje te kopen. Aangekochte plantjes hebben een heel dicht wortelstelsel, waardoor ze weinig ruimte hebben om te groeien. Verpot ze na de aankoop direct in een grotere pot. Verwijder daarbij best de oude wortels – zo zal de salie in de verse potgrond veel beter ontwikkelen.

Tip: salie groeit echt heel snel en kan heel eenvoudig gedeeld worden. Hebben je vrienden een salieplant? Deel ze, dan hoef je zelf geen plant te kopen!

Verpot je salie één maal per jaar in een portie verse potgrond. Zo krijgen de wortels extra ruimte en verse voedingsstoffen. De ideale periode om te verpotten is in het voorjaar. Dan kan je eveneens de salie delen.

Zo geef je je salie correct water

In tegenstelling tot haar broertje, de basilicum, is salie niet veeleisend. Het volstaat om de plant twee maal per week water te geven. Bij sterk zonlicht in de zomer geef je best wat vaker water. Je hoeft enkel te voelen of de potgrond reeds uitgedroogd is.

Regel : geef liever te weinig dan te veel water – salie houdt namelijk echt niet van waterophopingen! Bovendien moeten oudere planten vaker worden begoten dan hun jongere soortgenoten.

Zo voed je je paprika correct

Salie heeft over het algemeen niet veel voedingsstoffen nodig. Als de plant in een pot groeit, heeft ze nog steeds regelmatig een portie voeding nodig. Voeg om de twee weken een portie vloeibare organische meststof toe aan het gietwater, zoals onze Kitchen Passion Voeding.

Salie oogsten en eten

Salie kan het ganse jaar door geoogst worden. De grijsgroene bladeren ruiken en smaken heel intensief. Vooral eind april, kort voor de bloei, ontvouwen de bladeren hun volle aroma. Je kan de salieblaadjes van de plant plukken en ze direct gebruiken, ofwel snijd je een stengel af en hang je die ondersteboven op om te laten drogen. Salie is geschikt voor het verfijnen van Italiaanse gerechten maar kan ook in boter tot een lekkere pastasaus worden verwerkt. Ook de bloemetjes kunnen bij het koken worden gebruikt.

Omwille van haar etherische oliën behoort salie tot de geneeskrachtige kruiden : zo helpt thee uit salieblaadjes bij een keelontsteking.

Maar voorzichtig : overdosering van salie kan giftig werken; vermijd daarom inname over een langer periode.

Overwintering van salie

Bedek de potgrond van je salie met bladeren en stro voor de eerste vorst. Je bloempot kan je met jute inwikkelen. Natuurlijk kan je je salieplant tijdens de koude jaarperiode ook binnenshuis plaatsen.Vanaf midden februari begint de groeifase van je salieplant – snoei ze tot een handbreed boven de grond.

Zo gaat haar energie volledig naar de vorming van nieuwe stengels en bladeren en krijg je een superlekkere en rijke oogst.

Blogposts rond het thema

Correct en eenvoudig bemesten

Je eigen groenten kweken? Heel eenvoudig!

Verpotten : stap voor stap