Margriet

Hoi, ik ben : Maya Margriet

Is dit een madeliefje? Niet helemaal! Met hun pure, witte bloemen doen margrieten inderdaad denken aan de kleine madeliefjes uit onze kindertijd. Margrieten zijn daarentegen groter en zijn ook verkrijgbaar in andere kleuren. Hoe dan ook : ze vormen altijd een blikvanger op je balkon! En ze zijn nog eens heel geliefd bij vlinders en bijen!

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De margriet is in Europa terug te vinden in verschillende variëteiten. Vooral de gewone margriet en de grootbloemige margriet zijn wijd verspreid. Terwijl de gewone margriet vaak in het wild in velden, in de tuin of langs de weg groeit, wordt de grootbloemige margriet in perken of potten geplant. Daar bloeit ze meestal mooier. Voor aanplanting in kuipen op het balkon of het terras is de struikmargriet heel geschikt. Deze variëteit groeit - in tegenstelling tot de andere soorten - compacter en vormt nu zelfs een eigen plantengeslacht. Als je de onderste scheuten verwijdert, kan je de struikmargriet zelfs als een klein boompje (hoogstam) in een pot laten groeien. Ook hier is er inmiddels veel variatie : naast de klassieke witte bloemen vind je ook struikmargrieten in roze of gele tinten. Margrieten worden ongeveer 50 tot 100 cm groot en bloeien van mei tot oktober.

De ideale standplaats voor je margrieten

Een zonnige tot gedeeltelijk schaduwrijke standplaats is ideaal voor je madeliefjes. Daardoor is ze geschikt voor een zuid-, oost- of westgeoriënteerd balkon. Kies daarnaast een beschut plekje uit en zorg ervoor dat overtollig water gemakkelijk kan weglopen uit de pot – zo zal je plant zich snel thuis voelen. Hieronder ontdek je hoe je wateroverlast kan tegengaan.

Margrieten zaaien en aanplanten

Je kan de struikmargriet vanaf februari binnenshuis voorzaaien en als het warm genoeg is – meestal in mei, na de IJsheiligen – buiten planten. Zorg ervoor dat de planten ongeveer twintig centimeter uit elkaar staan. Voor een hoogstammige plant uit het tuincentrum is het belangrijk dat je een grote, stevige bak kiest.

Bij de grootbloemige margriet kan je de zaden vanaf eind april direct in de kuip op het balkon uitzaaien. Bedek de zaden hiervoor met een dun laagje potgrond en geef vervolgens rijkelijk water zodat de grond goed vochtig wordt. Vergeet ook daarna niet regelmatig water te geven. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de zaden ontkiemen.

In ieder geval moet de bodem van de pot of kuip voorzien zijn van drainagegaten zodat het overtollige water gemakkelijk kan wegvloeien. Je kan ook wat zand of grind door de potgrond mengen. Hierdoor kan overtollig water beter weglopen en vermijd je wateroverlast.

Tip: Voor een kleurrijke bloempot kan je margrieten met korenbloemen, klaprozen en lavendel combineren.

Margrieten vermeerderen

De eenvoudigste manier om madeliefjes te vermeerderen is door ze te delen of te stekken. Bij het delen wordt de plant in het voorjaar opgegraven en wordt de kluit gedeeld. Beide delen worden vervolgens opnieuw separaat aangeplant. Als je de plant wilt vermeerderen via stekken, dan kan je scheuten zonder knoppen afsnijden in het voorjaar of in de zomer. Deze stekken van ongeveer 15 cm hoog zet je daarna in een pot met potgrond. De stekken hebben nu veel licht, warmte en vocht nodig om wortels te vormen. Zoek dus een warm en lichtrijk plekje uit en geef regelmatig water. De stekken mogen pas in het volgende voorjaar buiten worden geplaatst, zodra ze zich tot sterke plantjes hebben ontwikkeld en de vorst voorbij is.

Margrieten water geven

De margriet is een heel dorstige medebewoner. Op warme dagen kan het voorkomen dat je ‘s ochtends en ‘s avonds moet begieten. Een goede balans is echter noodzakelijk omdat margrieten niet goed bestand zijn tegen sterke droogte of overmatig vocht. Vermijd koste wat kost wateroverlast.

Tip: een portie zand of grind onder de potgrond vermengen zorgt ervoor dat overtollig water gemakkelijker kan weglopen.

Margrieten in pot verzorgen

Om je margrieten zo mooi en zo lang mogelijk te laten bloeien, moet je rekening houden met volgende zaken :

  • Geef je margrieten water als de grond droog aanvoelt. Vermijd droogte maar ook wateroverlast.
  • Maak de grond in de pot of kuip meerdere malen per maand los met een kleine hark.
  • Omdat er maar een beperkte voorraad voedingsstoffen in een pot aanwezig is, is bemesting essentieel voor de bloemvorming : voeg van mei tot augustus ongeveer twee maal per week een portie vloeibare meststof toe aan het gietwater. Als alternatief kan je ook een meststof met lange werking gebruiken die in de grond wordt ingewerkt en die je margrieten gedurende meerdere maanden voedt.

Nutri Booster

Voeding voor bloeiende en groene planten
  • Verwijder uitgebloeide bloemen en verwen je margriet in de late zomer met een snoeibeurt. Meer over het snoeien van je margriet lees je hieronder.
Uitgebloeide margrieten verwijderen

Zijn sommige bloemen van je margriet al verwelkt? Dan kan je ze beter onder de kelk afknippen. Zo ontstaat er weer ruimte voor nieuwe bloemen die nog in ontwikkeling zijn. Gebruik hiervoor gewoon een schaar.

In de herfst, als de bloei voorbij is, kan je je meerjarige margrietjes iets forser snoeien (ongeveer de helft van de stengels). In het voorjaar zullen ze terug schieten.

Margrieten laten overwinteren

De meeste inheemse margrieten zijn meerjarig en winterhard, dus je hoeft je geen zorgen te maken tijdens de winter. Zelfs ijzige temperaturen zijn geen probleem voor deze robuuste bloemen!

Alleen de meerjarige struikmargriet, die in warmere streken voorkomt, mag in de herfst (voordat de eerste nachtvorst optreedt) in huis worden gehaald. Kies een lichtrijke, koele locatie uit met een temperatuur van 5 tot 10 graden. Tegen de lente kan het weer wat warmer worden. Snoei de plant voor de helft voordat je ze buiten plaatst.

Blogposts rond het thema

Balkonplanten voor beginners

Balkonplanten correct verzorgen

Balkonplanten die van droogte houden

Balkonplanten water geven : enkele tips

De juiste planten op je balkon

Een bijenvriendelijk balkon

Geurkaarsen voor het balkon