Winterheide

Hoi, ik ben : Wendy Winterheide

Winterheide (ook wel bekend als Erica) is afkomstig uit de Alpen en is goed voorbereid op zowel kou als sneeuw. Daarom is deze plant de perfecte balkonbewoner tijdens het donkere seizoen!

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

Winterheide behoort tot de familie van de heideplanten en groeit als een groenblijvende struik tot 30 centimeter hoogte. Door zijn compacte groei is hij zeer geschikt om aan te planten in balkonbakken.

De plant vormt kleine klokvormige bloemetjes ; de bloemkleuren variëren van wit of roze tot rood. De bloeiperiode begint in november / december en loopt door tot mei, afhankelijk van de variëteit. Winterheide is dan ook een goede en vooral vroege voedselbron voor veel insecten en brengt in de grijze wintermaanden wat kleur op je balkon.

Tip: Winterheide wordt vaak verward met andere soorten heide. Niet alle soorten zijn winterhard, dus let goed op bij de aankoop van de plant!

De beste standplaats voor je winterheide

Winterheide staat het liefst op een zonnig plekje op je balkon maar voelt zich ook best comfortabel op een half-schaduwrijke locatie. Als je meerdere planten in een bloembak wilt plaatsen, zorg er dan voor dat ze ongeveer 20 cm uit elkaar staan. Omdat de winterheide de hele winter lang in de balkonbak blijft, moet de bak van vorstbestendig materiaal gemaakt zijn.

Winterheide correct aanplanten

Winterheide groeit het best in een zure grond zoals een potgrond voor heideplanten (rododendrons, hortensia’s, azalea’s, …). Als je geen aangepaste potgrond wilt kopen, kan je je beschikbare potgrond met een portie zand vermengen. Maak de kluit van je plant een beetje los voordat je deze in de balkonbak aanplant.

Tip: De wortels groeien bijzonder goed als je de wortelkluit vóór de aanplanting een half uurtje in een emmer water plaatst.

De beste tijd om te planten is tussen september en november. Zo kunnen nieuwe wortels gevormd worden voordat het voor de eerste keer echt koud wordt.

Winterheide correct water geven

Direct na het aanplanten heeft je winterheide regelmatig water nodig zodat de grond niet uitdroogt. In de winter moet de plant nog steeds water krijgen, maar alleen op vorstvrije dagen om te vermijden dat de wortels niet doodvriezen.

Tip: Als de vorst lang aanhoudt, kan je je winterheide een paar dagen dichter bij een warme huismuur plaatsen en daar water geven. Zo zal het water in de pot niet opnieuw bevriezen.

Winterheide correct verzorgen

Winterheide heeft niet veel voedingsstoffen nodig. Bij de aanplanting kan je een gekorrelde meststof met langdurige werking strooien in het plantgat. De korrels zullen oplossen bij elke gietbeurt en geven gedurende 5 maanden alle belangrijke voedingsstoffen vrij. Ook na de snoeibeurt in het voorjaar zal een bemestingsbeurt voor een extra boost zorgen.

Nutri Booster

Voeding voor bloeiende en groene planten
Winterheide correct vermeerderen

Winterheide kan je heel gemakkelijk vermeerderen. De ideale periode daarvoor is half augustus, in het midden van de zomer. Je kan de plant op meerdere manieren vermeerderen :

  • Stekken : snijd ongeveer 20 cm van de toppen van de scheuten af en verwijder de bladeren van de onderste helft van de scheut. Zet nu de scheut in een nieuwe pot met potgrond.
  • Stengeltoppen : kies een flexibele steel uit de plant en stop die in de grond naast de moederplant. Zorg ervoor dat de punt uit de aarde komt. Zodra er nieuwe wortels zijn gevormd, kan je de scheut in zijn eigen pot aanplanten.
  • Delen : bij het verpotten kan je de plant voorzichtig met een schopje delen en elk deel in zijn eigen pot aanplanten.
Winterheide correct snoeien

Een snoeibeurt in het voorjaar is een van de belangrijkste maatregelen die je moet treffen voor een perfect onderhoud van je plant. Door te snoeien wordt de plant verjongd en groeien kale plekken sterker terug. Zo gaat het : verkort de takken net onder de verdorde bloemstanden. Nu kan je plant wat water en meststof gebruiken. In de zomer kan je de balkonbak met je sneeuwheide in een half-schaduwrijk hoekje plaatsen – in de winter zal je plant je verblijden met prachtige bloemen.

Winterheide correct laten overwinteren

Zoals de naam doet vermoeden, is de winterheide bestand tegen kou en sneeuw. De plant kan temperaturen tot -25°C verdragen en is daarom in onze mildere winters in goede handen. Een veelvoorkomend probleem bij winterheide is droogte door vorst in de winter. Om dit tegen te gaan, kan je de balkonbak in vliesdoek wikkelen en de aarde bedekken met een beetje mulch. Zo wordt het rond de wortels niet zo ijzig en krijgt de plant voldoende water.

Blogposts rond het thema

Correct en eenvoudig bemesten

Een bijenvriendelijk balkon

Overwintering van mediterrane balkonplanten

Verpotten : stap voor stap

Water geven tijdens je vakantie