Philodendron

Hoi, ik ben : Philippe Philodendron

De Philodendron is afkomstig uit Zuid-Amerika en creëert - dankzij de vele verschillende varianten - leuke accenten in je woning. Bovendien is de plant heel gemakkelijk in onderhoud waardoor ze heel vaak wordt gebruikt als bureauplant.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De Philodendron wordt ook wel "boomvriend" genoemd omdat hij oorspronkelijk in het regenwoud in Zuid-Amerika in bomen klom en zich er omheen wikkelde. Deze klimmende Philodendron-variant kan je tegenwoordig als kamerplant kopen maar ook de zeldzamere rechtopgroeiende soorten zijn geschikt voor je woonkamer.

Met een beetje hulp kan de Philodendron tot drie meter hoog worden, dus plan zeker genoeg ruimte in! Afhankelijk van de soort kunnen de bladeren tussen de 20 en 40 cm groot worden.

De beste standplaats voor je Philodendron

De Philodendron is heel bescheiden wat betreft de locatie. De plant staat het liefst op een half-schaduwrijke plek maar ook een lichtrijke of juist donkere plek zijn geschikt. Als de Philodendron in een lichtrijke kamer staat, moet je ervoor zorgen dat de zon niet direct op de bladeren schijnt. Een plekje aan een oost-georiënteerd of west-georiënteerd raam is ideaal.

Zelfs bij de kamertemperatuur is de philodendron niet veeleisend. Enkel ‘s nachts mag het niet kouder worden dan 12°C.

Philodendron aanplanten en verpotten

Omdat de philodendron snel groeit, heeft hij vanaf het begin voldoende ruimte nodig. Verpot de plant daarom direct in een grotere pot. Vooral jonge planten moeten regelmatig worden verpot (ongeveer één keer per jaar). Als je philodendron al een paar jaar oud is, is het ook voldoende om in het voorjaar de het bovenste laagje grond te vervangen door verse potgrond en de plant om de twee tot drie jaar te verpotten. Pas er bij het verpotten op dat je de luchtwortels niet beschadigt en je ze niet in de potgrond plant.

Tip: Gebruik bij het aanplanten en het verpotten een speciale potgrond voor kamerplanten die is afgestemd op de behoefte van je groene planten en die de planten zal ondersteunen.

Philodendron correct vermeerderen

Je kan je Philodendron via stekjes vermeerderen. Zo werkt het :

  1. Snijd een zijtak direct onder de oksel af en stop die in een aparte pot met verse potgrond.
  2. Verwijder de onderste bladeren zodat ze niet op de potgrond liggen en niet kunnen gaan rotten door het gietwater.
  3. Geef regelmatig water en plaats de pot op een lichtrijke plek.
  4. Houd de potgrond gelijkmatig vochtig tot de wortels zich na ongeveer 3 tot 4 weken hebben gevormd.

Meer informatie over het vermeerderen van kamerplanten vind je hier.

Philodendron correct water geven

Het is heel belangrijk dat je Philodendron voldoende water krijgt maar niet teveel. Geef je plant twee maal per week lauwwarm water. Tussen november en maart kan je iets spaarzamer omgaan met het gietwater (om de twee tot drie weken).

Bij een beperkte luchtvochtigheid of droge verwarmingslucht tijdens de winter kan je de bladeren van je Philodendron met water besproeien. Voor de extra portie voedingsstoffen en voor stralend groene bladeren kan je in plaats van water voor een bladverzorgende spray kiezen.

Green Shine

Bladverzorgende Spray
Philodendron correct verzorgen

Omdat de Philodendron heel snel groeit, heeft hij regelmatig voedingsstoffen nodig. Tijdens de groeiperiode (van maart tot oktober) kan je één maal per week een vloeibare meststof toevoegen aan het gietwater. In de rustfase (van november tot februari) kan je het aantal bemestingsbeurten herleiden tot één maal per maand.

Jungle Fever Voeding

Voeding voor groene Planten
Philodendron correct snoeien

Als je Philodendron letterlijk boven je hoofd groeit, kan je de plant snoeien. De ideale periode om dit te doen, is het voorjaar (maart of april). Gebruik bij het snoeien een scherp mes of een scherpe schaar en maak die vooraf heel goed schoon zodat de plant niet wordt beschadigd. Draag bij het snoeien steeds handschoenen. Het melkachtige sap dat vrijkomt bij het snoeien, kan de huid namelijk irriteren.

Blogposts rond het thema

Stressfactoren voor groene planten

Kamerplanten correct water geven

Kamerplanten die weinig onderhoud vragen

Kamerplanten tijdens de winter verzorgen

Kamerplanten vermeerderen via stekjes of uitlopers

Waar plaats ik mijn kamerplant?