Tijdens de winter moeten je cactussen anders verzorgd worden dan tijdens de zomer. Hier ontdek je hoe je een cactus in winterslaap het best verzorgt.
Cactussen vinden hun oorsprong in de woestijn. Ze zijn dus gewend aan een koudere periode na een paar zeer warme maanden. Tijdens hun winterslaap onderbreken ze hun groei en verzamelen ze al hun energie om in het voorjaar te kunnen bloeien. Als ze het tijdens de winter te warm hebben en dus niet overwinteren, hebben ze niet voldoende kracht voor de komende zomer om te bloeien. Laat je cactus dus rustig overwinteren! Hoe je dat doet, ontdek je hier :
Welke cactussen overwinteren?
Niet elk type cactus moet koud overwinteren. Enkele cactussoorten hebben het ganse jaar door nood aan een lichtrijke, warme standplaats en hoef je daarom niet te verhuizen voor een winterslaap. Er bestaan ook winterharde soorten die buiten kunnen overwinteren bij temperaturen tot -25°C. Zoek daarom bij de aankoop van de plantjes uit over welke soort het gaat. Hier vind je een globaal overzicht van de overwintering van de meest courante cactussoorten :
Warm overwinteren | Koud overwinteren | Winterhard (buiten overwinteren) |
---|---|---|
Disocactus (Aprocactus) | Tepelcactussen (Mammillaria) | Zuilcactus (Echinocereus) |
Grijsaard-cactus (Cephalocerus) | Dwergcactus (Rebutia) | Kogelcactus (Escobaria) |
Meloencactus (Melocactus) | Boerencactus (Echinopsis) | Vijgencactus (Opuntia) |
Tip: Let erop dat ook cactussen, die niet naar hun winterkwartier moeten verhuizen, omwille van het gebrek aan licht minder water moeten krijgen en niet moeten worden bemest.
Wanneer moet de cactus overwinteren?
De meeste cactussen nemen een rustpauze tussen oktober en februari en verhuizen dan naar het winterlokaal. Sommige soorten cactussen, zoals de kerstcactus, bloeien echter precies op dat moment en moeten daarom in september een pauze krijgen. Omdat de kerstcactus een uitzondering is, kan je hier meer lezen over de verzorging ervan :
Kenny Kerstcactus
Plantenportret
Wat is de ideale standplaats voor je cactus?
Kies een lichtrijke standplaats om je cactus te laten overwinteren. Een temperatuur tussen 5 en 15°C en een luchtvochtigheid van 50 tot 60% zijn daarbij ideaal. Een koele vensterbank in een onverwarmde hal of een lichtrijke kelder of zelfs een vorstvrije serre zijn heel geschikt.
Tip: Hoe koeler de winterlocatie, hoe minder licht je cactussen nodig hebben. Bij lage temperaturen is een klein venster in de kelder zelfs al voldoende voor je cactussen om veilig de winter door te komen.
Hoe bereid ik mijn cactus voor op de overwintering?
Om je cactus goed voor te bereiden op zijn verhuis naar zijn winterverblijf, is het belangrijk om hem in de groeifase (van maart tot september) regelmatig te bemesten. Zo krijgt hij genoeg voedingsstoffen om gezond te groeien en zal hij de winter goed doorstaan. In aanloop naar de komende winter kan je hem midden oktober nog een laatste keer bemesten en grondig water geven. Laat de grond vervolgens gedurende een tweetal weken uitdrogen voordat je je cactus verplaatst. Zo vermijd je dat de potgrond bij lage temperaturen niet meer opdroogt en begint te beschimmelen.
Hoe verzorg je je cactus tijdens zijn winterslaap?
Grote cactussen hebben tijdens hun overwintering helemaal geen water nodig. Kleinere cactussen geef je best één maal per maand een slokje water. Door hun beperkte grootte kunnen ze namelijk niet zo veel water opslaan in hun bladeren en hebben ze een duwtje in de rug nodig.
Tijdens de rustperiode hebben je cactussen helemaal geen voedingsstoffen nodig. Die zouden je cactussen een groeiboost geven en de groei forceren. Dat moet tijdens de overwinteringsperiode vermeden worden.
Hoe laat ik mijn winterharde cactussen overwinteren?
Winterharde cactussen zijn beter bestand tegen de kou en kunnen daarom het hele jaar door buiten staan. Je kunt ze tijdens de wintermaanden op het terras laten staan, maar ze hebben wel extra bescherming nodig. Zorg voor een beschut plekje, bijvoorbeeld onder een luifel, en zorg ervoor dat ze ook afgeschermd zijn van de wind. Zet de pot op een tafel of in piepschuim zodat hij niet op de koude ondergrond moet staan. Daarnaast kan je de pot inwikkelen in jute of vliesdoek zodat de potgrond niet bevriest. De cactus zelf mag je niet inwikkelen omdat hij licht nodig heeft.
Tip: Ook bij sterke vorst mag je je winterharde cactus niet binnen plaatsen. Anders vormt hij zwakke scheuten die het gevaar lopen om te bevriezen eens je de cactus terug buiten plaatst.
Aangezien cactussen heel wat water opslaan in hun bladeren, kan je het aantal gietbeurten bij je winterharde cactussen tijdens de herfst verminderen. Anders slaat de cactus te veel water op en zal het water binnenin zijn bladeren bevriezen bij koude temperaturen. In de winter heeft je buitencactus echt niet veel aandacht nodig. Hij is namelijk een echte overlever. De winterharde cactus duwt het water in zijn bladeren langzaam naar buiten waardoor ze in elkaar zakken. Hiermee beschermt de plant zich tegen het vorstweer. Geef haar dus zeker geen water, ook niet als de bladeren er slap uitzien. Daarnaast slaat de cactus zouten op in zijn bladeren, waardoor het vriespunt lager wordt. Hierdoor kleuren de bladeren lichtjes bruin maar die verkleuring verdwijnt weer in het voorjaar.
Wanneer mag mijn cactus zijn winterverblijf verlaten?
In maart kan je cactus terugkeren naar zijn gebruikelijke plaats. Maak hem eerst wakker met een zachte straal lauw water. Een weekje later kan je weer beginnen met het normale onderhoudsprogramma. Voeg een dosis vloeibare meststof toe aan het gietwater en geef je cactus rijkelijk water – je plant kan de voedingsstoffen heel goed gebruiken voor de komende bloei!