Kerstcactus

Hoi, ik ben : Kenny Kerstcactus

Ben je op zoek naar een mooie kerstplant, maar vind je de kerstster maar wat saai? Dan is de kerstcactus met zijn kleurrijke bloemen echt iets voor jou - en hij past perfect in jouw groene jungle!

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De kerstcactus (Schlumbergera) komt oorspronkelijk uit het oosten van Brazilië en dankt zijn naam aan het feit dat hij bloeit rond de kerstperiode (van november tot januari). Hij lijkt heel goed op zijn vriend de paascactus die - zoals de naam al doet vermoeden - bloeit rond de paasperiode (van maart tot mei).

De kerstcactus groeit als een struik met vertakte scheuten. De scheuten zijn plat en hangen, afhankelijk van de lengte, over de rand van de pot. Een bijzonder hoge of een hangende pot zijn dus ideaal. De plant wordt 20 tot 40 cm hoog en is beschikbaar met witte, rode en roze bloemen. Een enkele bloem bloeit meestal maar een paar dagen, maar de cactus vormt zoveel bloemen dat hij er gedurende 3 maanden prachtig uitziet.

Let op : de kerstcactus bevat een plantensap dat licht giftig kan zijn voor kleine kinderen en huisdieren. Houd ze dus beter uit hun buurt.

De beste standplaats voor je kerstcactus

De kerstcactus staat over het algemeen graag op een lichtrijke plek maar vermijdt liever de middagzon. De plant behoort tot de zogenaamde kortedagplanten. Dit betekent dat de kerstcactus niet graag de hele dag in het licht staat voordat hij bloeit. Van half september tot eind oktober moet hij zijn krachten verzamelen voor de aanstaande bloei. Zet hem op een iets koelere plek (rond 15°C) waar hij maximaal 9 uren daglicht kan opvangen. Een gang of wintertuin is hiervoor geschikt. De rest van de dag moet hij in het donker staan.

Zodra de eerste bloemknoppen gevormd worden, kan de kerstcactus terug verhuizen naar zijn oorspronkelijke standplaats : een lichtrijke locatie met een kamertemperatuur van ongeveer 20°C. De kerstcactus kan zelfs de zomer doorbrengen op het balkon; vermijd daar gewoon direct zonlicht.

Tip: Wanneer de kerstcactus vaak verhuist, zal hij zijn knoppen terug verliezen. Na zes weken in de koude ruimte plaats je hem dan best terug op zijn oorspronkelijke standplaats zonder hem veel te verplaatsen.

Kerstcactus aanplanten en verpotten

Net zoals de meeste cactussen voelt de kerstcactus zich in een goed doorlatende en eerder zanderige bodem comfortabel. Gebruik daarom bij voorkeur een aangepaste cactuspotgrond zoals onze Cactus Love :

Cactus Love Potgrond

Potgrond voor cactussen en vetplanten

Integenstelling tot de meeste cactussen groeit de kerstcactus heel snel. Daarom moet hij om de twee jaar verpot worden. Zoniet krijgt hij te weinig plaats en zullen er minder bloemen gevormd worden.

Tip: Kies altijd een pot uit die groter is dan de wortelkluit, maar niet groter dan de plant. Doordat de plant heel expansief groeit, is de kluit vaak niet zo groot.

Kerstcactus correct vermeerderen

De kerstcactus kan je heel gemakkelijk via stekjes vermeerderen. Draai in het voorjaar enkele blaadjes van je cactus af en stop die zo diep mogelijk in een pot met potgrond zodat ze alleen rechtop staan. Houd de aarde vier weken lang vochtig zodat er wortels kunnen groeien. Het volstaat dat de aarde licht vochtig is. Vermijd dus overtollig water!

Kerstcactus correct water geven

Cactussen hebben weinig water nodig. Ze kunnen namelijk water opslaan in hun bladeren. Dit geldt ook voor de kerstcactus : geef pas opnieuw water als de bovenste laag potgrond is opgedroogd  – normaal gezien is dit om de twee weken.

De periode vóór de bloei (midden september tot eind oktober) is bij de kerstcactus heel bijzonder : hier moet de plant niet alleen op een koele, donkere plaats worden gezet, hij heeft eveneens weinig water nodig. Geef hem tijdens deze periode slechts één maal water. Zodra de kerstcactus terug op zijn oorspronkelijke standplaats staat, kan je opnieuw vaker water geven. Tijdens de bloei mag dit zelfs één maal per week.

Kerstcactus correct verzorgen

Voor een gezonde groei mag je je kerstcactus van maart tot september één maal per maand bemesten. Hiervoor is een aangepaste vloeibare meststof zoals onze Cactus Love ideaal. Tussen oktober en februari heeft je kerstcactus – net zoals alle andere cactussoorten – geen extra voedingsstoffen nodig.

Cactus Love Voeding

Voeding voor Cactussen en Vetplanten
Bloeit je kerstcactus niet goed?

Als je kerstcactus niet goed bloeit, kan dit verschillende oorzaken hebben :

  • te veel licht vóór de bloeiperiode (midden september tot eind oktober)
  • te warme locatie (15°C vóór de bloei, anders 20°C]
  • te veel water
  • te grote pot

Blogposts rond het thema

Cactussen en vetplanten verzorgen

Cactussen verpotten : stap voor stap

Groen en knapperig : cactuskoekjes

Mythes over cactussen

Verpotten : stap voor stap