Peterselie

Hoi, ik ben : Peter Peterselie

Peterselie - een van de bekendste keukenkruiden. Saai? Zeker niet! Dit power-kruid is veelzijdiger dan je denkt. Er bestaan niet alleen verschillende variëteiten, maar ook talloze toepassingen bij het koken.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De wereld van peterselie is heel gevarieerd. Dat hoeft ook niet te verbazen : de plant heeft namelijk een heel lange weg afgelegd. Ze komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa. Inmiddels is het culinaire kruid wijdverbreid over de hele wereld en is het ook op de meeste continenten in het wild terug te vinden.

Bij bladpeterselie wordt onderscheid gemaakt tussen platte peterselie en krulpeterselie. Ze zijn allebei ideaal voor het verfijnen van allerlei gerechten zoals vlees, vis, groenten, soepen, salades, sauzen en zelfs thee. Het kruid is niet alleen lekker, het is ook nog eens heel gezond!

Peterselie is een echt power-kruid : het zit boordevol vitamine A en C, net wat iedereen nodig heeft voor de normale werking van het immuunsysteem. Probeer zelf peterselie aan te planten. Dan komt het ongetwijfeld vaker op je bord terecht.

Je kan me oogsten in

JanFebMaaAprMeiJunJulAugSepOktNovDec

De ideale standplaats voor je peterselie

Peterselie geeft de voorkeur aan een warme, zonnige tot half-schaduwrijke locatie. Je kan het kruid zowel in een kruidenbak op een zonnig balkon plaatsen of in een pot op een lichtrijke vensterbank. Het is belangrijk dat de grond heel rijk is aan voedingsstoffen en een losse structuur heeft. Zo vermijd je wateroverlast en kunnen de fijne wortels de voedingsstoffen goed opnemen.

Peterselie zaaien

Wil je zelf peterselie zaaien, dan kan je dit al doen vanaf eind maart, begin april. Stop de zaadjes ongeveer 1 tot 2 cm diep in een losse, voedingsrijke potgrond – houd daarbij rekening met een afstand van 20 tot 30 cm tussen de zaadjes. Dan duurt het ongeveer drie tot vier weken tot ze beginnen ontkiemen. In deze periode moet je regelmatig water geven en indien nodig het onkruid uit de pot verwijderen. Om ervoor te zorgen dat de kiemomgeving mooi vochtig en warmt blijft, kan je de pot of de kruidenbak met een geperforeerde folie afdekken. Na ongeveer acht weken is het dan zo ver : je kan voor de eerste maal oogsten!

Tip: Met welke andere planten kan je peterselie samen aanplanten? Je kan probleemloos radijsjes tussen de peterseliezaadjes plaatsen – zo weet je eveneens waar je de peterseliezaadjes hebt gezaaid. Bieslook en peterselie zijn trouwens geen goede buren…

Peterselie in een pot aanplanten

Peterselie groeit het best in een losse bodem. Zo kunnen de wortels de voedingsstoffen gemakkelijk opnemen en kan overtollig water gemakkelijker weglopen. Gebruik daarom geen klassieke potgrond, maar bij voorkeur een aangepaste kruidenpotgrond.

Kitchen Passion Potgrond

Potgrond voor Fruit, Groenten & Kruiden

Tip: Dek het drainagegat onderaan de pot af met een potscherf. Zo vermijd je dat het gat blokkeert en het water in de pot blijft staan.

Kan je kruiden uit de supermarkt planten?

Je kan peterselie in de supermarkt aankopen en aanplanten. Of de plant nu uit de supermarkt of uit het tuincentrum komt : het is belangrijk dat je de plant direct na de aankoop verpot. De wortels van de gekochte peterselieplant zijn vaak heel dicht gegroeid. Ze hebben meer plaats nodig om zich verder te ontwikkelen en smaakvolle bladeren te vormen.

Peterselie correct water geven

Peterselie houdt van een warme en vochtige omgeving. Bij droogte moet je de plant dus rijkelijk water geven. Maar opgelet : vermijd waterophopingen!

Peterselie correct verzorgen

Om zeker te zijn dat je peterselieplant zich goed voelt, moet je volgende zaken in het achterhoofd houden :

  • Zorg voor voldoende vocht, maar vermijd overtollig water.
  • Maak de grond regelmatig los met een hark.
  • Merk je onkruid op? Weg ermee!
  • Wees geduldig – peterselie groeit heel traag. Laat je niet verleiden om vaak meststof te geven. Het volstaat om je plant één maal per maand te bemesten.

Kitchen Passion Vloeibaar

Voeding voor Fruit, Groenten & Kruiden
Peterselie oogsten

Het leuke aan peterselie is dat je gedurende een lange periode kan oogsten – meestal van juni tot november. Om ervoor te zorgen dat het kruid goed teruggroeit, moet je indien mogelijk hele stengels oogsten en niet alleen individuele blaadjes plukken. De beste manier om dit te doen is met een scherp keukenmes of een scherpe schaar.

Kies stengels met minimaal drie paar bladeren en snijd ze dicht bij de grond. Zorg er ook voor dat je de peterselie altijd van buiten naar binnen oogst, dus oudere stengels voor nieuwere. Als je peterselie eenmaal is gebloeid, kan je de plant helaas niet meer eten.

Tip: Je peterselie heeft het meeste smaak wanneer het kruid in de late morgen op een warme, droge dag wordt geoogst. Want zodra de zon verschijnt, verdampen de etherische oliën van de plant.

Wat kan je met peterselie doen?

Peterselie kan in allerlei gerechten worden verwerkt. Misschien wil je een tabouleh, een lasagne met spinazie en peterselie of een heerlijke pesto tevoorschijn toveren? Het smaakt het lekkerst als je de peterselie direct na het plukken gebruikt. Was hiervoor de bladeren en verdeel ze in hun geheel of snijd ze in kleine stukjes over het voedsel. Kook de peterselie niet, omdat het kruid dan het meeste van zijn aroma en waardevolle vitamines verliest. Peterselie is rauw heel lekker en heel gezond!

Heb je teveel peterselie? Hak het kruid dan fijn, stop het in een klein blikje en vries het in. Als alternatief kan je de peterselie ook drogen en zo heel lang bewaren.

Peterselie overwinteren

Peterselie is een tweejarige plant. Dit betekent dat ze in het tweede jaar bloeit en dan helaas niet meer kan gegeten worden. Daarom wordt peterselie meestal niet overwinterd. Wil je de plant toch zo lang mogelijk houden, dan kan je ze eenvoudigweg binnen op een lichtrijke vensterbank plaatsen en beschermen tegen vorst.

Blogposts rond het thema

Kruiden kweken op het balkon

Van avocadopit tot kamerplant

Kweek je eigen verse kruiden

Je eigen groenten kweken? Heel eenvoudig!

Groenten zaaien : alles wat je moet weten

Groenten kweken op het balkon