De eindejaarsperiode staat bijna voor de deur en dus start binnenkort de adventstijd. Wat denk jij van een zelfgemaakte adventskalender voor je vrienden en familie?
Wat zou kerstmis zijn zonder adventskalender? Hoe oud je ook bent : ‘s morgens een klein geschenk ontdekken in de adventskalender, dat is een goede start van de dag! We tonen jou onze ideeën voor een adventskalender. Maar natuurlijk zijn er geen grenzen aan je creativiteit en kan je zelf heel wat andere elementen gebruiken. Laat je gewoon inspireren!
Je eigen adventskalender knutselen – de verpakking
Onze kalender voor plantenliefhebbers zit boordevol cadeaus van verschillende formaten. Jute tassen of papieren tassen zijn hiervoor bijzonder geschikt. Je kan ook separate papieren tassen ontwerpen, bijvoorbeeld met kleine tekeningen. Als tekenen niet je grootste talent is, kan je ook op het internet op zoek gaan naar leuke schetsen. Ook met andere materialen en planten kan je mooie verpakkingen maken. Hier vind je meer inspiratie :
Tip: Iets grotere “deurtjes” kan je gemakkelijk uit papier van dezelfde kleur vouwen. Inpakpapier is ook prachtig en kan gemakkelijk worden versierd.
Adventskalender opvullen – DIY’s
Een adventskalender wordt natuurlijk extra persoonlijk als je zelf de inhoud verzorgt. Het kost wat meer tijd, maar het bespaart je heel wat geld. Hier vind je onze favoriete handgemaakte ideeën :
- Macramé bloempothanger :
Sinds enkele jaren zijn macramé bloempothangers onmisbaar geworden – en niet zonder reden : ze zien er niet alleen geweldig uit, maar creëren ook meer ruimte om planten te plaatsen. Ideaal dus om een echte stadsjungle in te richten. Hier lees je hoe je zelf een bloempothanger kan maken. - Cactuskoekjes :
Kerst en koekjes horen gewoon samen. Probeer onze heerlijke cactuskoekjes om een beetje variatie te brengen tussen alle sterren en kerstbomen. Daarnaast is de bijpassende koekjesvorm ook geschikt als inhoud achter een “deurtje”. - Zelfgemaakte zaadbommen :
Met zelfgemaakte zaadbommen doe je vrienden en familie al wegdromen naar de vroege lente. Je kan de zaadbommen vullen met kruiden- of bloemenzaden en aanpassen aan de persoon aan wie je de zaadbommen wil schenken. In ons DIY-handleiding laten we je zien hoe je eenvoudig zelf zaadbommen kan maken.
Houders voor Tillandsia’s Plantenstaanders Kokedama
- Houders voor tillandsia’s :
Tillandsia’s, ook wel luchtplanten genoemd, hebben geen potgrond nodig om te groeien en zijn daarom ideaal voor doe-het-zelvers. Om de planten te helpen hun wortels vast te houden, kan je een beugel voor hen knutselen. Hier tonen we jou hoe je te werk gaat. - Plantenstaanders :
Om wat afwisseling op de vensterbank te brengen, kan je je planten op verschillende hoogtes plaatsen. Dit kan je doen met een plantenstaander. Je kan zelf eentje maken uit hout en die voorlopig achter de deur verbergen. Je kan ook gewoon de materialen schenken en afspreken om gezellig samen te knutselen. - Kokedama :
Kokedama is een heel speciale vorm van DIY die afkomstig is uit Japan. Het gaat om mosbollen die beplant worden met kamerplanten zoals vetplanten. Hiertoe wordt een stevige bal gevormd uit potgrond en water waarin de plant wordt aangeplant. Daarna wordt de bal bedekt met vers mos en omwikkeld met cadeaulint of binddraad.
Kruidenolie Kruidenmengeling Geurkaarsen
- Theemix, kruidenmix of kruidenolie :
Kruiden zijn geschikt voor een brede waaier aan DIY-projecten. Zo is een theemix van gedroogde kruiden ideaal voor het koude seizoen. Gedroogde kruiden kunnen ook worden gebruikt voor pizza’s of dipsauzen en je kan zelfs complete takjes gebruiken om een heerlijke kruidenolie te maken als saladedressing. We laten je hier zien welke kruiden hiervoor het beste geschikt zijn. - Geurkaarsen :
Kaarsen zijn niet weg te denken tijdens de eindejaarsperiode. Het zachte flikkeren brengt ons altijd in kerststemming en fleurt de donkere winterdagen op. Je kan zelf eenvoudig kaarsen gieten met een beetje was en etherische oliën. Wat dacht je bijvoorbeeld van rozemarijn en sinaasappelzeste? Onze DIY voor geurkaarsen met kruiden vinden je hier.
Upcycling-ideeën voor je adventskalender
Niet alle knutselmaterialen hoeven altijd opnieuw aangekocht te worden. Je hebt vast wel wat spullen in huis die je met een beetje creativiteit kan gebruiken om leuke geschenkjes voor de adventskalender te bedenken.
Sproeifles Bloempotten Theelicht of vaas met macramé
- Sproeifles :
Vooral tropische planten houden niet bepaald van de droge verwarmingslucht tijdens de winter. Om te vermijden dat de bladeren geelkleuren of bruin worden, zijn ze blij als ze regelmatig met wat water worden besproeid. Van een oude glazen limonade- of zeepfles kan je eenvoudig een mooie sproeifles maken. Het enige wat je hoeft te doen, is een geschikte spuitkop op de fles schroeven. Als je wilt, kan je de fles met verf versieren. - Bloempotten :
Oude bloempotten die je niet meer gebruikt, kan je een tweede leven geven door ze bijvoorbeeld te verven of met jutedraad te omwikkelen. - Kweekpotten :
Lege melkverpakkingen zijn heel geschikt als kweekpot. Ze zijn namelijk waterdicht door de binnencoating. Voor het DIY-project snijd je de helft van de doos aan de bovenkant af en maak je de binnenkant grondig schoon. Nadat het karton is opgedroogd, verwijder je voorzichtig de voorste laag en verfrommel je die. Dan kan je de kweekpotten helemaal naar jouw smaak versieren. - Theelicht of vaas met macramé :
Waarschijnlijk heb je nog wat macramédraad over van je zelfgemaakte bloempothanger. Je kan de draad gebruiken om oude stenen potten of flessen te versieren die vervolgens worden gebruikt voor theelichtjes of als vaas.
Adventskalender voor verzorging van planten
Echte plantenliefhebbers hebben natuurlijk de juiste producten nodig voor een perfecte verzorging van hun groene medebewoners. Een goede reden om je adventskalender met leuke Undergreen-producten te vullen.
Undergreen Jungle Fever producten Undergreen Green Shot Detox kuur Stofdoek
- Plantenvoeding :
Voedingsstoffen horen zeker thuis in de adventskalender. Kleine producten zoals Green Shot Detox-kuur of onze Jungle Fever staafjes zijn hiervoor ideaal – ze kunnen ook achter meerdere deurtjes van de adventskalender worden verstopt. - Bladverzorgende spray :
Voor fans van Calathea’s of andere planten met grote bladeren is een bladverzorgende spray een leuk cadeau, zeker als de planten last hebben van geelkleurende bladeren. Onze Green Shine Spray is hiervoor zeer geschikt. - Stofdoek of katoenen handschoenen :
Je kan ook een zachte stofdoek of katoenen handschoenen achter een deurtje van de adventskalender verbergen. Deze zijn ideaal voor het afstoffen van de bladeren.
- Zaaikalender :
In onze downloads vind je onze zaai- en oogstkalender waarmee je in het nieuwe jaar direct aan de slag kan. Je kan zelfs wat zaadjes achter een van de deurtjes van de adventskalender stoppen! - Overzicht van stress-symptomen bij planten :
In onze downloads vind je eveneens een overzicht van de stressfactoren waarmee je kamerplanten te maken kunnen krijgen. Als je de kalender afdrukt, zal die je zeker tijdens de winter verderhelpen, want dan krijgen je planten te kampen met droge verwarmingslucht en weinig licht. - Naamkaartjes voor planten :
Om je gezaaide planten goed te kunnen identificeren, kan je kleine naamkaartjes knutselen. Die kan je bijvoorbeeld aan tandenstokers kleven.