Vetplant

Hoi, ik ben : Vera Vetplant

Van oma's salontafel tot in haar eigen kleine stadsjungle… Vetplanten maakten de voorbije jaren een ware comeback en worden in een mum van tijd je nieuwe beste vriend dankzij hun zuinige en onderhoudsvriendelijke karakter.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De van oorsprong zuid-Afrikaanse woestijnbewoners, die ook in de Mexicaanse hooglanden terug te vinden zijn, houden van een warme en zonnige plaats bij ons thuis. Hoe robuust deze kleine lievelingen ook zijn : je moet ze toch wat liefde en genegenheid schenken zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen en gezond blijven.

De beste standplaats voor je vetplant

Vanwege hun herkomst voelen je vetplanten zich het best op een warm plekje met direct zonlicht. Niet enkel een zonnige plaats is ideaal, ook wat frisse lucht doet de planten goed! Zolang de temperatuur overdag niet daalt onder 15°C en je planten beschut staan, kan je ze permanent op het balkon plaatsen. Door hun robuustheid is een lagere temperatuur ‘s nachts niet schadelijk voor je vetplanten. Integendeel! Vooral bij bloeiende soorten stimuleren de nachtelijke temperaturen de bloei.

Tip: Draai je plant regelmatig zodat ze niet in één richting naar het licht toe groeit.

Je vetplant planten en verpotten

Deze onderhoudsvriendelijke medebewoners hebben wat betreft potgrond toch nog een paar wensen. Omdat ze in het land van herkomst overwegend aan een droog en niet vochtig klimaat blootgesteld worden, is het heel belangrijk dat waterophopingen worden vermeden. Dit kan je doen door een zanderige potgrond met luchtige structuur te gebruiken. Hierbij is een specifieke potgrond voor cactussen en vetplanten, zoals onze Cactus Love potgrond, ideaal.

Je hoeft je echt niet te veel zorgen te maken over het verpotten omdat de meeste vetplanten langzaam groeien en meestal pas na 2 tot 5 jaar hun pot volledig doorworteld hebben. Als je je vetplanten pas net gekocht hebt, controleer je best de worteldichtheid. De planten worden namelijk vaak in te kleine potten verkocht.

Zo geef je je vetplant correct water

Vetplanten voelen zich normaal gezien beter in een droge omgeving dan ik een vochtige omgeving. Dankzij hun vlezige bladeren zijn het echte overlevers omdat ze daar genoeg water kunnen in opslaan om zelfs langere droge periodes te overleven. Dit betekent natuurlijk niet dat je vetplanten geen water nodig hebben; je moet er enkel op letten dat je water geeft wanneer de potgrond volledig is uitgedroogd. Denk er daarbij aan om het overtollige water in de onderzetter te verwijderen. Bovendien hebben je vetplanten in de winter heel wat minder water nodig dan in de hete zomermaanden.

Tip: Om ervoor te zorgen dat de onderste bladeren van je vetplant niet op de vochtige potgrond komen te liggen en daardoor eventueel beginnen rotten, kan je ze uit de pot halen en een half uurtje in een schaal met water plaatsen. Zo trekken de wortels enkel de hoeveelheid water op die ze nodig hebben.

Zo voed je je vetplant correct

Omdat vetplanten niet bijzonder groot zijn en ook niet snel kunnen groeien, is het belangrijk om ze niet te veel voeding te geven. Gebruik bij voorkeur onze aangepaste Cactus Love meststof die op de specifieke behoeften van je planten is afgestemd. Het is voldoende om een dosis meststof aan het gietwater toe te voegen en je planten tussen maart en oktober, tijdens de groeiperiode, daarmee te begieten.

Overwintering van vetplanten

Om ervoor te zorgen dat je vetplanten na de winter terug voldoende energie hebben om de zomer tegemoet te gaan, gun je je planten van november tot begin maart best een rustpauze. Tijdens deze periode kan je je vetplanten gerust op een iets koeler plekje plaatsen en hebben ze heel weinig water en zelfs geen voedingsstoffen nodig.

Blogposts rond het thema

Cactussen en vetplanten verzorgen

Cactussen verpotten : stap voor stap

Correct en eenvoudig bemesten