Vaderplant

Hoi, ik ben : Victor Vaderplant

De Vaderplant (ook wel Tradescantia Zebrina) doet de Latijnse naam alle eer aan : deze plant met zilverkleurig gestreepte bladeren is een echte blikvanger in elke woning!

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De Vaderplant (ook wel Tradescantia Zebrina genoemd) behoort tot de driemasters en is afkomstig uit Mexico en Guatemala. De plant houdt dus van een vochtig, warm klimaat en een half-schaduwrijke standplaats. De bladeren van de Vaderplant worden ongeveer 6 cm groot en hebben zilverkleurige "zebrastrepen" op de bovenzijde. De onderzijde daarentegen heeft een donkerpaarse kleur, wat haar ideaal maakt voor hangende manden.

Tip: Om ervoor te zorgen dat de Vaderplant bij aanplanting in hanging baskets snel een bossige uitstraling krijgt, kan je 10 tot 15 stekken in 1 pot stoppen.

De beste standplaats voor je Vaderplant

De Vaderplant houdt van een goed verlicht plekje, beschut tegen direct zonlicht (om te vermijden dat de bladeren kunnen verbranden). Tijdens de zomermaanden kan je de Vaderplant ook op je balkon plaatsen – de ideale temperatuur moet daarbij minstens 15°C bedragen.

Wat lichtinval betreft : hoe helderder de kleur van de bladeren, hoe meer lichtinval de plant kan verdragen ; hoe groener de bladeren, hoe meer schaduw ze kan verdragen.

Vaderplant aanplanten, verpotten en vermeerderen

De Vaderplant wordt best aangeplant in een potgrond specifiek voor kamerplanten. De potgrond moet luchtig en voedingsrijk zijn. Als alternatief kan je je Vaderplant ook als hydrocultuur in water houden. Naast het gebruik in hanging baskets kan je de plant ook als bodembedekker laten groeien.

Tip: Om een goede groei te kunnen waarborgen, kan je je plant best om de twee tot drie jaar verpotten.

De Vaderplant kan het ganse jaar door via stekjes vermeerderd worden. Snijd een gezonde tak van je plant en plaats die in een glas water. Na 2 dagen zal je de eerste wortels zien verschijnen. Zodra die 3 cm lang zijn, kan je de stek in een pot met potgrond planten. Je kan de tak echter ook direct in vochtige potgrond stoppen. Daar zullen na 2 toàt 3 weken de eerste wortels groeien.

Vaderplant correct water geven

In tegenstelling tot andere tropische medebewoners heeft de Vaderplant niet zo veel water nodig. Geef de plant 1 maal per week water en zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig is. Een hoge luchtvochtigheid vind je Vaderplant belangrijker. Een kleine douche uit de handspray kan geen kwaad. En voor een extra opkikker is er onze Green Shine Spray. Die verzorgt de bladeren zowel met vocht als met voedingsstoffen.

Green Shine

Bladverzorgende Spray
Vaderplant correct bemesten

Om een goede en krachtige groei van het zebrakruid te kunnen waarborgen, heeft de plant voedingsstoffen nodig. Geef ze daarom – tijdens de groeiperiode van maart tot oktober – om de twee weken een portie voedingsstoffen mee in het gietwater. Ideaal hiervoor is de Jungle Fever Voeding.

Jungle Fever Voeding

Voeding voor groene Planten

Tijdens de wintermaanden kan je het aantal gietbeurten reduceren – 1 x per maand is meer dan voldoende. Als je een eenvoudigere optie zoekt, kan je steeds handige meststofstaafjes gebruiken. Die hoef je enkel om de twee maanden in de potgrond te stoppen. Zo kan je plant de voedingsstoffen langzaam aan opnemen.

Blogposts rond het thema

Stressfactoren voor groene planten

Correct en eenvoudig bemesten

Water geven tijdens je vakantie