Paprika

Hoi, ik ben : Peppa Paprika

Paprika’s bestaan in rode, oranje, gele en groene kleur en zorgen zo voor een beetje kleur op het balkon. Ze zijn afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en houden van de zon. Toch voelen ze zich ook goed op een zuidgeoriënteerd balkon of op je zonnige vensterbank. Ontdek hier meer over deze vitaminebommen.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

Houd je van paprika? Koop je ze altijd in de supermarkt? Paprika kan je nochtans ook zelf kweken - en dat in de keuken op de vensterbank. Er bestaat geen groente die veelzijdiger is en beschikbaar is in zoveel kleuren en vormen als de paprika. En wist je dat de chili een zusje is van paprika en dat je die ook heel eenvoudig zelf kan kweken? We tonen je hier, waarop je moet letten bij het kweken en verzorgen.

Je kan me oogsten in

JanFebMaaAprMeiJunJulAugSepOktNovDec

De beste standplaats voor je paprika

Paprika houdt van een warm plekje en groeit het best direct tegen een warme muur. Maar zelfs op een zonnige vensterbank in de keuken is het warm genoeg. Kies echter wel voor een beschutte, zonnige plaats, bij een temperatuur van bij voorkeur 25°C. De meeste paprikasoorten hebben heel vele plaats nodig; in een pot van 10 L op het balkon plaats je daarom best maximaal twee paprikaplanten.

Tip: heb je geen balkon en wil je de paprika liever binnen kweken? Kies dan zeker voor een kleinere variëteit die minder ruimte nodig heeft.

Je paprika correct uitzaaien

Paprika’s zijn medebewoners die eerder langzaam groeien. Je begint dus best al in februari met zaaien. Om ervoor te zorgen dat je paprikazaden optimaal kiemen, duw je ze best 1 cm diep in de potgrond van de kweekbak. Bevochtig ze vervolgens lichtjes en dek het geheel met folie af. Paprikazaden geven de voorkeur aan een heldere, warme en zonnige plaats op je vensterbank.

Tip: wanneer je de zaden rechtstreeks per stuk in kleine potjes plant, zal elk plantje haar eigen wortelkluit ontwikkelen en kun je ze gemakkelijker in grotere potten planten.

Zodra het eerste blad volledig is ontwikkeld, kan je de paprikaplanten in verschillende potten verplanten. Op het balkon kan je je plant echter pas vanaf mei plaatsen omdat het anders te koud is.

Paprika correct planten

Paprika groeit optimaal in een luchtige en humusrijke potgrond, zoals onze Kitchen Passion Potgrond. Aangezien de plant graag breed groeit, houd je best rekening met een afstand van 40-50 cm tussen de planten. Er bestaan paprikasoorten heel hoog groeien en bij wind snel kunnen breken. Ondersteun de jonge planten met een steunstok.

Zo geef je je paprika correct water

Paprika’s zijn heel dorstige planten : die zaailingen hebben in het begin 2 maal per week water nodig. Als de plant groter is, moet ze minstens om de 2 dagen begoten worden. Bij zonnig weer zelfs dagelijks. Verliest je paprikaplant haar bloemen of bladeren? Dan krijgt ze vermoedelijk te weinig water. Geef ze daarom liever te veel dan te weinig water. Let er echter wel op dat er geen waterophopingen ontstaan. Als je pot drainagegaten heeft, kan het overtollige water gemakkelijk wegvloeien en krijgt je plant de juiste hoeveelheid water.

Zo voed je je paprika correct

Paprika’s behoren tot de veeleisende planten en hebben veel voedingsstoffen nodig. Gebruik bij de aanplanting direct een meststof met langdurige werking zoals de Kitchen Passion Voeding. Deze meststof voedt je plant gedurende 5 maanden – en dus een compleet seizoen. Als alternatief kan je ook een vloeibare meststof toevoegen aan het gietwater en je plant er 2 maal per week mee verwennen. Als je meerdere soorten groenten in een bak heb geplant, zorg er dan voor dat de planten elkaars voedingsstoffen niet wegnemen.

Je paprika correct oogsten

Vanaf midden juli kan je paprika’s oogsten. In het begin zijn de paprika’s groen en hebben ze ongeveer 3 weken nodig om rood te kleuren. Naargelang de rijpheid die je wenst, kan je ook nog wat langer wachten. Oogst bij voorkeur ’s morgens, wanneer de vruchten de meeste voedingsstoffen bevatten en dus beter zijn voor je gezondheid.

Tip: snijd de paprika’s meteen scherp mes af. Zo vermijd je dat je de stengels en andere vruchten beschadigt.

Blogposts rond het thema

Je eigen groenten kweken? Heel eenvoudig!

Correct en eenvoudig bemesten

Verpotten : stap voor stap