Livistonia

Hoi, ik ben : Livia Livistona

De Livistona is afkomstig uit het tropische Indonesië en kan tot 15 meter groot worden. Ze voelt zich ook als kamerplant heel goed in haar nopjes en haalt met haar prachtige waaiervormige bladeren een stukje tropen in de woonkamer.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De Livistonia behoort tot de waaierpalmen en vormt imposante,  waaierachtige bladeren. Er zijn 3 soorten : de Livistona Rotundifolia herken je aan haar eerder ronde bladeren, terwijl de die Livistona Australis slankere en donkerdere bladeren heeft. De helderste bladeren vind je terug bij de Livistona Chinensis.

De Livistona is in het algemeen een veeleisende kamergenoot. Als je haar juist verzorgt en op de juiste plek zet, ontwikkelen zich snel nieuwe, grote, groene bladeren. Wist je trouwens dat de waaierpalmen - en dus ook de Livistona - luchtreinigende planten zijn en zorgen voor extra zuurstof in de kamer?

De beste standplaats voor je Livistona

De Livistona staat graag op een lichtrijk plekje in de woning, het liefst zonder direct zonlicht. Ze voelt zich eveneens goed op een half-schaduwrijk plekje maar zal wel iets langzamer groeien. Als de plant de ganse dag door wordt blootgesteld aan direct zonlicht, zullen de bladeren snel uitdrogen. Een temperatuur van 15 tot 20 graden is ideaal. In de zomer kan je je Livistona op het balkon plaatsen, maar bij voorkeur niet in direct zonlicht.

Livistona vermeerderen, planten en verpotten

De Livistona groeit het best in een luchtige, waterdoorlatende potgrond. Gebruik bij voorkeur een potgrond specifiek voor kamerplanten en palmen. Let er bij het aanplanten op, dat de pot onderaan voorzien is van drainagegaten zodat overtollig water kan weglopen. Als alternatief kan je ook kiezels of hydrokorrels op de bodem van de pot leggen. Verpot je plant om de 2 jaren of ten laatste wanneer de eerste wortels aan het oppervlak verschijnen.

Tip: gebruik voor palmen een zo hoog mogelijke pot omdat de wortels loodrecht naar onder groeien en hiervoor heel wat plaats nodig hebben.

Gevorderden kunnen een Livistona ook uit zaden opkweken : leg de zaden gedurende een dag in warm water en laat ze opzwellen. Doe de zaden vervolgens in een pot en bedek ze lichtjes met aarde. De beste kiemtemperatuur is tussen 20 en 25°C.

Livistona correct water geven

De Livistona is niet echt dorstig, maar heeft toch regelmatig water nodig. Normaal gezien is het voldoende om 1 maal per week water te geven. Op warme zomerdagen kan het nodig zijn om iets vaker te begieten terwijl het in de winter voldoende is om elke 2 weken water te geven. De wortelkluit mag niet te nat zijn – test voor het water geven hoe vochtig de grond is. Gebruik niet te kalkrijk water. Na verloop van tijd zou de plant hiervan kunnen sterven.

Livistona correct verzorgen

Voor een goede groei en krachtige bladeren volstaat het om voedingsstoffen toe te dienen onder vorm van meststof. Bemest je plant tijdens de groeifase om de 2 weken met een speciale meststof voor groene planten zoals onze Jungle Fever Voeding. Tijdens de winter volstaat het om 1 x per maand te bemesten.

Aangezien de Livistona heel goed groeit bij een hoge luchtvochtigheid, kan je de bladeren met kalkarm water besproeien. Als alternatief kan je met een bladverzorgende spray de bladeren vochtig maken maar ook extra voedingsstoffen toedienen. Dit is vooral belangrijk in de winter (bij droge verwarmingslucht).

Green Shine

Bladverzorgende Spray

Kleuren de punten van de bladeren van je Livistona bruin? Hier is de lage luchtvochtigheid meestal de oorzaak. Plaats een schoteltje met water naast de plant, zodat de lucht rond de plant wat vochtiger wordt.

Blogposts rond het thema

Water geven tijdens je vakantie

Verpotten : stap voor stap

Stressfactoren voor groene planten