Hanenkam (Celosia)

Hoi, ik ben : Hanne Hanenkam

De hanenkam (ook wel Celosia genoemd) is een buitengewone plant. Ze valt vooral op door haar heldere, kleurrijke bloemen die in de vorm van een kam of als een pluim groeien. Ook voor katten is deze plant een welkome en vooral ongevaarlijke speelkameraad.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De hanenkam is afkomstig uit tropische gebieden van Afrika en Amerika. De Celosia Argenta vinden we meestal in twee varianten terug : de echte hanenkam (Celosia argenta var. Cristata) en de gepluimde hanenkam (Celosia argenta var. Plumosa). Hoewel ze van vorm verschillen hebben beide variëteiten vurige, kleurrijke bloemen van juni tot september. Als de echte hanenkam in bloei staat, ontstaan grappige, grote bloemformaties die doen denken aan de kam van een haan. Bij de gepluimde hanenkam groeien de bloemen in lange pluimen omhoog. Oorspronkelijk heeft de hanenkam een rode, zilverachtige kleur. De plant wordt dan ook vaak de zilveren hanenkam genoemd. Inmiddels zijn er veel kleurvariaties beschikbaar : van wit, geel en oranje tot knalroze en vuurrood. De ideale blikvanger dus! De plant wordt 25 tot 70 cm hoog, afhankelijk van de variëteit.

De ideale standplaats voor je hanenkam

De hanenkam groeit zowel in bloemperken als in potten of kuipen op het terras of het balkon. Het is belangrijk dat je een warme en zonnige plek kiest voor je huisgenoot. De plant moet ook worden beschermd tegen regen en wind. Hierdoor is de plant ideaal voor een zonnig, overdekt balkon. Als je de plant dicht bij de huismuur plaatst, heeft ze niet alleen warmer, maar is er ook minder contactoppervlak voor wind.

Tip: Is de hanenkam een kamerplant? Celosia wordt overwegend buiten aangeplant, maar past ook perfect in de woonkamer. Ook hier zijn warmte en zonlicht belangrijk.

Hoe verzorg je de hanenkam?

Een celosia is echt heel eenvoudig in onderhoud : bij de aanplanting kan je een klassieke potgrond gebruiken die eventueel vermengd is met een portie zand. Zo kan het overtollige water gemakkelijk weglopen. Om ervoor te zorgen dat de plant niet slap gaat hangen, moet je de grond steeds licht vochtig houden. Geef steeds water aan de wortels van de plant zodat de bloemen droog blijven.

Qua meststof moet je spaarzaam zijn. Normaal gezien is het voldoende als je hanenkam één maal per maand een portie vloeibare meststof krijgt. Nog eenvoudiger is een meststof met lange werking – die moet je in principe maar één maal toepassen aan het begin van de zomer. Geef zeker niet te veel meststof want dit doet de bloemen er verlept uitzien.

Nutri Booster

Voeding voor bloeiende en groene planten

Tip: Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen. Zo kunnen nieuwe bloemen groeien.

Is de hanenkam meerjarig?

Er bestaan zowel eenjarige als meerjarige hanenkammen. Buiten moet je de hanenkam elk jaar opnieuw aanplanten. Als kamerplant daarentegen kan je de plant ook meerdere jaren houden. Als je je celosia als balkonplant in een pot wilt laten groeien, dan kan je de plant ook eenvoudigweg binnenshuis laten overwinteren.

Is de hanenkam winterhard?

Celosia’s komen uit tropische gebieden en kunnen daarom helaas niet tegen de kou. Als je je hanenkam in een pot hebt aangeplant, kan je die het beste naar binnen verhuizen als de koude, natte herfst voor de deur staat. Bij warme en zonnige weersomstandigheden bloeit de plant zelfs langer dan september. Ideaal is een temperatuur van 15 tot 24°C. In het voorjaar, als de koude dagen en nachten voorbij zijn, mag de mooie plant weer in de tuin of op het balkon. Als de temperatuur in april of mei echter onder de 10°C zakt, haal je de plant beter terug naar binnen.

Hanenkam-zaden

De zaden van de hanenkam zijn bijzonder klein : meer dan 1000 zaden wegen slechts ongeveer 1 gram! Je kan ze zaaien in maart of april. Je mag de zaailingen pas buiten planten als de temperatuur constant boven de 10°C ligt.

Is de hanenkam giftig?

De celosia is niet giftig. De plant is bovendien veilig voor huisdieren zoals honden en katten. Katten kunnen zelfs plezier beleven aan de plant : de opvallende kleuren en vormen zijn een echte kattenmagneet. De hanenkam is niet alleen een wondermooie plant, die je oppept met haar prachtige kleuren, maar tovert eveneens een lach op je gezicht als je kat zich amuseert met haar speeltje.

Blogposts rond het thema

Diervriendelijke kamerplanten

Balkonplanten voor beginners

Balkonplanten correct verzorgen