Dieffenbachia

Hoi, ik ben : Diana Dieffenbachia

De dieffenbachia is een echte schoonheid : de plant springt meteen in het oog dankzij haar groenblijvende bladeren met ongewone patronen. Het enige nadeel : de sappen van de dieffenbachia zijn giftig. Dus als je huisdieren hebt, kies je beter een andere plant.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De dieffenbachia komt uit Amerikaanse tropische regenwouden en kan 50 centimeter tot 2,30 meter hoog worden. De betoverende, elliptische bladeren met een grote verscheidenheid aan patronen - gespikkeld, gestippeld, gestreept - hebben de aronskelkfamilie over de hele wereld bekend gemaakt. De dieffenbachia maculata "Camilla", die bijzonder grote bladpatronen heeft, is erg populair. Niet alleen verschillen de decoraties naargelang de soort en variëteit, maar de plant kan je door de jaren heen ook verrassen met verschillende bladpatronen die vaak veranderen met de leeftijd. Bij grotere en oude planten vallen de onderste bladeren meestal af, waardoor er een soort stam ontstaat. De plant produceert ook bloemen. Deze zijn echter vrij klein en zeer onopvallend in vergelijking met de prachtige kleurschakeringen.

Opgelet : de sappen van de dieffenbachia zijn zeer giftig! Door bijvoorbeeld op delen van planten te kauwen, kunnen de slijmvliezen geïrriteerd raken en kan er ernstige zwelling onstaan. Houd de planten daarom absoluut uit de buurt van huisdieren.

Welke standplaats is ideaal voor mijn dieffenbachia?

Omdat de dieffenbachia uit een tropische omgeving komt, voelt de plant zich prettig bij warme temperaturen en hoge luchtvochtigheid. In je woning voldoet de badkamer meestal het meest aan deze voorwaarden. Kies daar een lichtrijk plekje uit want de plant heeft licht nodig om de prachtige bladpatronen te vormen. Bij weinig licht is de kleur van de bladeren ook zwakker en kunnen de patronen vervagen en minder aantrekkelijk lijken. Daarnaast houdt de dieffenbachia helaas niet van tocht. Een plaats direct voor het raam dat open staat om de ruimte te verluchten, is daarom niet ideaal.

Dieffenbachia aanplanten en verpotten

Voor je dieffenbachia is hydrocultuur geschikt. Hier wortelt de plant in een speciale bak gevuld met water, waarbij de niveau-indicator voorkomt dat er wateroverlast ontstaat. Je groene huisgenoot wordt indien nodig van water voorzien. Daarnaast hebben schimmels amper kans om zich te verspreiden. Natuurlijk kan je de plant ook in een klassieke potgrond of een specifieke potgrond voor kamerplanten aanplanten. Die kan je vermengen met hydrokorrels. Zorg ervoor dat overtollig water gemakkelijk kan wegvloeien door drainagegaten onderin de pot. Giet ook regelmatig het water in de onderzetter weg.

Bij het verpotten kan je een cyclus van ongeveer twee jaar volgen. Verpotten in het voorjaar is ideaal. Kies daarbij een pot die enkele centimeter groter is dan de vorige pot.

Tip: Draag bij het aanplanten en verpotten handschoenen. Zo kom je niet in contact met de giftige plantensappen.

Dieffenbachia vermeerderen

Als je gaat verpotten, kan je stekken heel eenvoudig van de moederplant afsnijden en aanplanten. Zorg er de volgende weken voor dat de plant zich prettig voelt in haar omgeving. Wateroverlast moet koste wat kost vermeden worden. Dan zal de kleine uitloper helaas sneller rotten dan wortels vormen.

Hoe vaak moet je dieffenbachia water krijgen?

De potgrond waarin je dieffenbachia is aangeplant, moet constant vochtig zijn, maar niet té nat – dit kan namelijk wateroverlast en wortelrot veroorzaken. Het is het beste om de vochtigheid van de potgrond met de vingers te testen. Is de potgrond al wat opgedroogd, dan kan je opnieuw water geven. Meestal is dit 1 of 2 keer per week.

Hoe verzorg je je dieffenbachia?

Om ervoor te zorgen dat je dieffenbachia ook in de toekomst prachtige bladpatronen ontwikkelt, heeft de plant voldoende voedingsstoffen nodig. Voeg daarom een bemestingsbeurt toe aan de verzorgingsroutine : van maart tot oktober kan je je dieffenbachia om de twee weken voeden, in de winter volstaat 1 bemestingsbeurt per maand.

Jungle Fever Voeding

Voeding voor groene Planten

Omdat de dieffenbachia een tropische plant is, vindt de plant het leuk dat haar bladeren met water worden besproeid. Een bladverzorgende spray verwent de bladeren nog meer. Vooral in de winter – bij droge verwarmingslucht – is dit heel belangrijk. Zo blijft de plant mooi gezond en sterk en heb je minder last van bruine bladeren en plagen.

Mag je bruine bladtoppen bij dieffenbachia afsnijden?

Vooral bij direct en intens zonlicht kunnen de bladeren van je dieffenbachia bruinkleuren. Als enkel de toppen van de bladeren bruin zijn, dan is dit meestal te wijten aan droge verwarmingslucht. Je moet echter de verleiding weerstaan om ze met een schaar af te knippen. Hierdoor wordt ook het gezonde deel van het blad aangetast en zal het blad blijven uitdrogen. Het is beter om de droge, bruine uiteinden van de bladeren voorzichtig af te breken.

Tip: Plaats een schaal met water en hydrokorrels in de buurt van je dieffenbachia. Dit verhoogt de luchtvochtigheid. De bladeren kan je ook regelmatig met water besproeien.

Om je planten optimaal te verzorgen, kan je de bladeren met een speciale bladverzorgingsspray behandelen.

Green Shine

Bladverzorgende Spray

Blogposts rond het thema

Bladverzorging van je kamerplanten

Waar plaats ik mijn kamerplant?

Stressfactoren voor groene planten