Clusia

Hoi, ik ben : Cloe Clusia

Vanuit de Caraïben rechtstreeks tot in je woonkamer : de Clusia groeit als boom in de Caraïben en kan tot 10 meter hoog worden. Maar zelfs als kamerplant ziet ze er gewoonweg geweldig uit !

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De Clusia behoort tot de familie van de vetplanten, ook al ziet ze er eerder uit als een rubberboom. De vruchten van de plant, die doen denken aan de vorm van een appel, zijn niet eetbaar en komen zelden voor bij de plant. In de Tropen kan de Clusia tot 10 meter hoog worden ; in je woonkamer zal ze echter een meter hoog groeien. Aangezien de wortels van de plant niet noodzakelijk in het midden groeien, maar eerder aan de rand van de pot, kunnen ze zich heel snel verspreiden. Door de grootte van je pot zorgvuldig uit te kiezen, kan je de groei van je Clusia wat in toom houden.

De beste standplaats voor je Clusia

Je Clusia voelt zich in haar nopjes op een goed verlichte plaats maar toch houdt ze niet van direct zonlicht. Bij hitte kunnen de bladeren namelijk verbranden en geel kleuren. Bovenop de verwarming zal de plant lekker warme voeten krijgen maar daar is de lucht heel droog. Ze staat liever in ruimtes met een hogere luchtvochtigheid en net daardoor is een goed verlichte badkamer heel geschikt.

Niet alleen binnenshuis maar ook in open lucht voelt de Clusia zich goed. Zolang de temperaturen niet onder de 20°C zakken en je een plaatsje kiest waar de plant beschut staat tegen regen en zon, kan ze gerust op het balkon terecht. Krijgt je Clusia het te koud, dan zal ze langzaam haar bladeren verliezen en moet je een warmer plekje uitzoeken.

Je Clusia planten en verpotten

De Clusia is een zeer bescheiden kamergenoot en wordt in haar land van afkomst, de Caraïben, als onkruid beschouwd. Gebruik een doorlaatbare, eerder zanderige potgrond om waterophopingen te vermijden. Net daarom is een speciale potgrond voor cactussen en vetplanten, zoals onder Cactus Love Potgrond, ideaal.

Tip: De Clusia is ook bijzonder geschikt voor hydrocultuur waarbij de wortels zonder potgrond in een grote vaas met water worden gesteld.

Net zoals bijna alle andere planten moet je je Clusia na aankoop direct verpotten. De potgrond bij aankoop is vaak niet optimaal op de behoeften van de plant afgestemd. Bovendien zitten de wortels van de plant in de kleine pot zeer dicht op elkaar en hebben ze geen plaats meer om te groeien. Over het algemeen raden we aan om je Clusia om de drie jaar te verpotten. Tussendoor kan je het bovenste laagje potgrond vervangen door verse potgrond zodat nieuwe voedingsstoffen de wortels kunnen bereiken. Alleen door regelmatig de wortels te controleren, zal je kunnen bepalen of de plant moet worden verpot of niet. Tips voor het verpotten vind je hier.

Zo geef je je Clusia correct water

De Clusia heeft eerder veel water nodig en wil graag regelmatig water krijgen. Toch houdt ze niet van waterophopingen. Die kan je vermijden door een ruimte te voorzien tussen de onderkant van de pot en de onderzetter zodat overtollig water verzameld kan worden. De Clusia houdt van een hoge luchtvochtigheid. Als je ze plaatst in ruimtes met hoge luchtvochtigheid, zoals de badkamer, heeft de plant natuurlijk minder water nodig dan in droge ruimtes met verwarmingslucht. Controleer daarom eerst of de potgrond nog vochtig is alvorens je opnieuw water geeft. Pas als de potgrond is opgedroogd, moet de plant opnieuw gegoten worden.

Tip: Staat je Clusia in een ruimte met lage luchtvochtigheid? Besproei de bladeren regelmatig met een sproeifles. Zo kunnen ze de vochtigheid direct via de bladeren opnemen.

Houd je je Clusia als hydrocultuur? Ververs dan het water in de vaas om de 1-2 weken.

Zo voed je je Clusia correct

Omdat de Clusia tot de familie van de vetplanten behoort, heeft ze maar weinig voedingsstoffen nodig. Toch mag je niet beslissen om haar geen voeding te geven omdat ze anders een tekort aan voeding zal hebben. Voeg tijdens de groeiperiode (van maart tot oktober) om de 3 weken meststof toe aan het gietwater. Ideaal is onze Cactus Love Voeding, die perfect op de behoeften van vetplanten is afgestemd.

Vermeerdering van vetplanten

De Clusia kan je heel gemakkelijk vermeerderen. Snijd voorzichtig een stengel van de moederplant en laat het snoeivlak ongeveer 2 tot 3 dagen drogen. Daarna kan je de stengel in potgrond stoppen. Gebruik hierbij best een substraat met zand, zoals onze Cactus Love Potgrond. Zo voelt de Clusia zich direct thuis zoals in de Caraïben. De eerste dagen moet je ervoor zorgen dat de potgrond steeds mooi vochtig is, zodat de wortels zich kunnen vormen.

Een tweede optie is door afzonderlijke blaadjes van de Clusia te verwijderen en deze na een droogtijd van 2 tot 3 dagen met het snoeivlak in potgrond te plaatsen. Ook hier moet de potgrond steeds vochtig zijn voor een goede wortelvorming.

Blogposts rond het thema

Cactussen verpotten : stap voor stap

Cactussen en vetplanten verzorgen

Correct en eenvoudig bemesten