De peperomia is heel eenvoudig te vermeerderen. Wij tonen hoe dat in zijn werk gaat.

De peperomia, ook wel sierpeper genoemd, is afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika en houdt van een warm plekje in huis. Er bestaan ongelooflijk veel verschillende soorten met afzonderlijke bladkleuren en vormen.

De peperomia watermelon is een bijzonder mooie plant

Voor het vermeerderen van de plant hebben we een klassieke variant uitgekozen, nl. de peperomia polybotrya. Volgende zaken heb je daarvoor nodig :

 • Een peperomia-plant 😉
 • Een kleine pot voor de stekjes
 • Een zuivere schaar of zuiver mes (indien mogelijk best eerst desinfecteren)
 • Een portie potgrond (vb. Cactus Love potgrond)
 • Een gieter en wat water

Hoe weet je welk deel je moet afsnijden?

Meestal is het nuttig om een vrij nieuwe streng van je plant te gebruiken waarop zich reeds nieuwe bladeren hebben gevormd. In ons geval hadden de onderste bladeren nauwelijks ruimte en kregen daardoor weinig licht. Het scheiden van deze streng is logisch voor het welzijn van zowel de moederplant als de stek. Beiden kunnen zich daarna beter ontwikkelen.

Welke potgrond gebruik je voor de vermeerdering van je peperomia?

De peperomia komt uit Midden- en Zuid-Amerika waar de grond wat zanderiger is. Gebruik dus een potgrond met een hoger gehalte aan zand zoals onze Cactus Love potgrond – zo kan niks foutlopen. Maar ook in een klassieke potgrond komt de peperomia goed terecht.

Cactus Love Potgrond

Potgrond voor cactussen en vetplanten

Je peperomia vermeerderen

 1. 1.

  1. De plant voorbereiden

  Neem de peperomia uit de pot en verwijder de oude potgrond. Dit is eveneens de ideale gelegenheid om de wortels te controleren. Dit is niet nodig om een stek te krijgen aangezien de keuze van de te gebruiken stengel vaak vanaf het begin al duidelijk is.

 2. 2.

  2. De stek van de moederplant verwijderen

  Kies zoals hierboven aangegeven een geschikte stengel en snijd deze voorzichtig met een schaar of een mes (vooraf gedesinfecteerd) af waar hij aan de hoofdstengel groeit.

 3. 3.

  3. De nieuwe plant in een pot aanplanten

  Herplant de moederplant in haar pot en maak van de gelegenheid gebruik om wat verse potgrond toe te voegen. Plaats het stekje voorzichtig in een kleine pot gevuld met verse potgrond en zorg ervoor dat het rechtop staat.

 4. 4.

  4. Geef rijkelijk water

  Zorg er in het begin voor dat het stekje elke dag water krijgt aangezien het nog geen wortels heeft ontwikkeld die water kunnen absorberen. Het stekje heeft dus jouw hulp nodig. De eerste wortels worden gevormd in slechts enkele dagen. Succes!

Meer blogposts

Verpotten : stap voor stap

Kamerplanten voeden : zo doe je het

Water geven tijdens je vakantie