Wil je je badkamer omtoveren tot een groene oase? Dat kan! Wij tonen je welke planten het meest geschikt zijn als decoratie in je badkamer.
Als het op decoreren aankomt, wordt de badkamer vaak verwaarloosd maar het is wel de plaats waar onze dag start en eindigt. Het is dan ook logisch dat dit plekje wordt ingericht als een kleine groene oase. Groene planten zorgen niet alleen voor een mooie aankleding van de ruimte, maar verbeteren eveneens het binnenklimaat en hebben een ontspannend effect! Het zijn vooral tropische planten, zoals verschillende palmvariëteiten, die heel geschikt zijn voor de badkamer. Zij zijn gewend aan een hoge luchtvochtigheid en weinig licht. De grootste uitdagingen voor je badkamerplanten is inderdaad de hoge luchtvochtigheid, het gebrek aan licht en de grote temperatuurschommelingen die veroorzaakt worden na het nemen van een bad of douche. Maar ook dat hoeft niet voor alle planten een probleem te zijn!
De drie uitdagingen voor badkamerplanten
Voordat je planten aankoopt, is het belangrijk dat je je badkamer kort analyseert. Er zijn namelijk drie factoren waarmee je rekening moet houden : luchtvochtigheid, licht en temperatuur.
Factor 1 : de luchtvochtigheid in de ruimte
Door te douchen, te baden, je handen te wassen en zelfs kledij te drogen verhoogt de luchtvochtigheid aanzienlijk in vergelijking met andere ruimtes in je huis. De luchtvochtigheid in een badkamer bedraagt doorgaans tussen 50 en 70% en kan na het douchen zelfs oplopen tot 85%. Voor de meeste badkamerplanten is een luchtvochtigheid van 60% ideaal. Denk er daarom tijdig aan om de badkamer na het douchen te verluchten. En om echt zeker te zijn kan je een hygrometer in de badkamer plaatsen. In principe is een hoge luchtvochtigheid geen probleem, zeker niet voor tropische planten. Het hoeft dus zeker geen kritische factor voor de badkamer te zijn.
Omwille van de hoge luchtvochtigheid kan het gebeuren dat de potgrond van je planten begint te beschimmelen. Dit wijst erop dat je planten teveel water hebben gekregen. Door de hoge luchtvochtigheid hebben je badkamerplanten namelijk minder water nodig dan andere ruimtes in huis. Daarom raden we je aan om je planten pas water te geven wanneer de aarde is opgedroogd.
Tip: Als de potgrond te vochtig is en begint te beschimmelen, hoef je enkel maar de bovenste laag te verwijderen en dagelijks de aarde wat los te maken met een oude vork. Zo kan die goed uitdrogen.
Factor 2 : de lichtinval in de badkamer
Planten zien licht als een energiebron en dit is ook een beslissende factor bij de aankoop van je planten. Een badkamer zonder raam is dus niet geschikt om planten te plaatsen want geen enkele plant kan leven zonder licht. In dit geval kan je enkel kunstplanten plaatsen. Heeft je badkamer een vrij klein raam? Overweeg dan om je planten bij het raam te plaatsen zodat ze ook op winterdagen voldoende licht hebben. Als je badkamer meerdere ramen of een groot raam heeft, hoef je je geen zorgen te maken.
Factor 3 : de temperatuur in de badkamer
In de badkamer is het vaak beduidend warmer dan in de andere kamers van je woning. Voor de meeste planten is dit over het algemeen geen probleem. De planten houden er echter niet van om plots verplaatst te worden van een koude slaapkamer naar een warme badkamer. Laat ze dus langzaam wennen aan hun nieuwe locatie. Naast het gebruik van een verwarming stijgt de temperatuur in de badkamer ook na het douchen aanzienlijk. Vergeet dus niet te verluchten zodat het wat koeler wordt in de badkamer en te grote temperatuurschommelingen worden vermeden.
Onze 10 populairste badkamerplanten
- 1.
1. Varens
Bij te droge lucht zullen de toppen van de bladeren snel bruinkleuren. Net daarom is de badkamer veel geschikter voor een varenplant dan de woonkamer. Indirect licht is voor de meeste varens voldoende : ze hoeven niet vlak bij het raam te staan.
- 2.
2. Drakenklimop
Drakenklimop groeit ook heel goed in een hanging basket. De plant heeft niet per se veel licht nodig, maar zal na verloop van tijd haar bladpatroon verliezen als het te donker is. Dus geef je plant een plekje dicht bij het raam. De plant voelt zich trouwens heel goed bij de hoge luchtvochtigheid en is heel onderhoudsvriendelijk.
- 3.
3. Bergpalm
De bergpalm is ideaal voor je badkamer! Met haar lange bladeren straalt deze schaduwminnende plant een heerlijk vakantiegevoel uit. Je hoeft haar enkel regelmatig water te geven zodat de aarde licht vochtig blijft.
- 4.
4. Kwartjesplant
De kwartjesplant, ook gekend als de Aspidistra, is afkomstig uit Chinese wouden en groeit in de schaduw. De plant heeft het dus niet moeilijk met temperatuurschommelingen. Bovendien voelt ze zich heel goed thuis in een badkamer omdat ze vochtige lucht nodig heeft voor haar sappig groene bladeren.
- 5.
5. Aloë Vera
De Aloë Vera is een heel onderhoudsvriendelijke plant. Ze houdt zowel van lichtrijke als van donkere plekjes en kan heel veel water in haar bladeren opslaan. Afhankelijk van de luchtvochtigheid in je badkamer hoef je de plant bijna geen water te geven.
- 6.
6. Tillandsia
Tillandsia’s zijn zogenaamde luchtplanten – om te groeien hebben ze geen aarde nodig. Ze halen water en voedingsstoffen direct uit de lucht en dat maakt de badkamer ideaal. Ze hebben daar dan ook amper verzorging nodig. Geef ze een plaatsje aan het raam want ze hebben veel licht nodig.
- 7.
7. Monstera
Ook een Monstera verdient een plekje in je badkamer. De hoge luchtvochtigheid doet haar zeker goed. De plant heeft veel licht nodig dus daarom is ze enkel geschikt voor badkamers met een raam. Als je Monstera te donker staat, zal je merken dat er minder “vensters” in de bladeren worden gevormd.
- 8.
8. Sansevieria
De Sansevieria is heel ongecompliceerd en groeit compact. Ideaal dus voor kleinere badkamers. De hoge luchtvochtigheid is erg goed voor de sterke groene bladeren van de plant. Ze heeft echter ook veel licht nodig en is – net als de Monstera – eerder geschikt voor badkamers met veel lichtinval.
- 9.
9. Graslelie
Ook de graslelie heeft een lichtrijke plaats nodig. Voor de rest is ze heel gemakkelijk in onderhoud en kijkt ze uit naar de hoge luchtvochtigheid. De graslelie kan als potplant of als hangplant worden gebruikt. Ze vormt in een korte periode heel veel uitlopers zodat je een complete familie graslelies in je badkamer kan plaatsen.
- 10.
10. Zamioculcas
De Zamioculcas houdt van een half-schaduwrijk plekje. Net daarom is ze ook geschikt in donkere badkamers. Dankzij haar dikke bladeren kan ze heel wat water opslaan en vergeeft ze je het, als je een gietbeurt hebt overgeslagen.