Calathea

Hoi, ik ben : Carla Calathea

De Caleathea behoort tot de meest veeleisende planten en voelt zich niet op elk plekje in huis goed in haar vel. Maar zodra de plant zich heeft aangepast aan haar nieuwe omgeving, zal ze jou belonen met prachtige, kleurrijke bladeren.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De Calathea is afkomstig uit de Braziliaanse tropische regenwouden. De schoonheid van de Calathea ligt ongetwijfeld in haar bladeren : ovale bladeren  met een kleurrijk patroon, fijne lijntjes of een kleurrijke onderkant vormen een ware blikvanger.

Een Calathea staat symbool voor een nieuw begin : zodra het donker wordt, zal de plant haar bladeren sluiten om ze bij de eerste lichtinval terug te openen. Zo start ze dus elke morgen een nieuw hoofdstuk!

De ideale standplaats voor je Calathea

De Calathea is heel veeleisend wat betreft haar standplaats : ze heeft het ganse jaar door nood aan een warm plekje tussen 23 en 25°C (zeker niet minder dan 18°C).  Het warme plekje mag echter niet te zonnig zijn want dan is er risico dat de bladeren gaan verbranden en bruin zullen kleuren.

Bovendien is de plant een tropisch klimaat gewoon. Bijgevolg voelt ze zich het best bij een luchtvochtigheid van 60 procent. Aan al deze vereisten is heel moelijk te voldoen, dus hier is onze tip : plaats de plant in een lichtrijke, warme woonkamer, niet direct bij het raam en niet te dicht bij de verwarming. Om het probleem van luchtvochtigheid op te lossen, kan je de bladeren van je Calathea om de 2 dagen met water benevelen.

Je Calathea planten en verpotten

Je Calathea zal goed groeien in een luchtige, waterdoorlatende potgrond. Gebruik hiervoor een specifieke potgrond voor kamerplanten. Plaats je Calathea bij voorkeur direct na aankoop in een pot. De wortels zitten namelijk heel krap in hun pot en hebben nauwelijks plaats om te groeien. We raden je aan om de plant om de 2 jaar te verpotten, idealiter in het voorjaar.

Tip: de Calathea groeit heel vlak – let er erop dat de pot eerder iets breder is dan dieper. Zo kan de Calathea optimaal groeien.

Calathea vermeerderen

Je kan je Calathea vermeerderen en zo deeltjes van je geliefde plant wegschenken. Er zijn twee werkwijzes om dit te doen :

De eenvoudige manier is door de plant te delen : snij hiervoor een deel van de plant af met een scherp mes tijdens het verpotten. Zorg ervoor dat er op elke deel een eine wortelknol beschikbaar is. Plant het afgesneden plantendeel in een nieuwe pot met een portie verse potgrond en geef rijkelijk water.

Als alternatief kan je separate stekjes van je plant nemen. Snijd hiervoor ene tak met 2 tot 6 bladeren af en plant die in een nieuwe pot. Plaats een plastic zakje over de pot om het vocht vast te houden – verwijder deze zak ongeveer 10 tot 15 minuten per dag zodat er geen schimmel ontstaat. Na 6 tot 8 weken worden er miniwortels gevormd. De mini-Calathea kan na verloop van tijd in een grote pot worden verpot.

Calathea water geven

De potgrond waarin jouw Calathea is aangeplant, moet steeds vochtig gehouden worden. Gebruik daarbij bij voorkeur kalkarm water zoals regen- of mineraalwater. De behoefte aan een hoge luchtvochtigheid kan je met een sproeifles oplossen. Besproei de bladeren van je Calathea om de 2 dagen met wat water. Gebruik hiervoor ook kalkarm water.

Tip: voor prachtige bladeren kan je 1 x per week onze Green Shine bladverzorgende spray gebruiken. Die voorziet de bladeren van voldoende vocht en tegelijkertijd van voedingsstoffen.

Naast het bevochtigen van de bladeren is het raadzaam om regelmatig het stof van de bladeren te verwijderen. Gebruik hiervoor een droge of licht vochtige doek. Let er daarbij op dat de bladnerven niet kraken.

Green Shine

Bladverzorgende Spray
Calathea correct bemesten

De Calathea heeft niet veel meststof nodig; toch zijn enkele voedingsstoffen goed voor een gezonde groei. Voeg om de 2 weken een vloeibare meststof toe aan het gietwater. Hiervoor is onze Jungle Fever Voeding bijzonder geschikt. In de rustfase (oktober tot januari) volstaat het om je Calathea om de 4 weken te bemesten. Tijdens deze periode kan je eveneens het aantal gietbeurten en de bladverzorging verminderen.

Blogposts rond het thema

Correct en eenvoudig bemesten

Stressfactoren voor groene planten

Verpotten : stap voor stap