Voor onze cactuskoekjes heb je helemaal geen groene vingers nodig, enkel een klein beetje baktalent.
Geen zin in klassieke kerstkoekjes in de vorm van een kerstboom? Dan zijn onze cactuskoekjes zeker iets voor jou! Ze passen perfect in jouw groene jungle en zijn een mooie aanvulling op je kerstcadeaus. Of je ze nu aan je vrienden schenkt of zelf opeet – de koekjes zijn in elk geval een blikvanger!
Ingrediënten voor cactuskoekjes :
- 175 g bloem
- 125 g boter
- 110 g suiker
- 80 g maïzena
- 2 el melk
- 1 pakje vanillesuiker
- Fondant of glazuur
- Decoratie (strooisel, voedselkleurstof, …)
Cactuskoekjes bereiden
Vermeng eerst de zachte boter met suiker, vanillesuiker en maïzena. Voeg dan geleidelijk melk en bloem toe tot je een glad deeg krijgt. Als het deeg te plakkerig is, kan je nog wat bloem toevoegen. Laat het deeg ongeveer een uurtje in de koelkast afkoelen.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het gelijkmatig open. Gebruik de cactusvorm om de koekjes uit te snijden en leg ze op een badplaat. Laat de koekjes gedurende 8 tot 10 minuten bakken in een heteluchtoven bij een temperatuur van 200°C.
Terwijl de koekjes afkoelen, kan je de fondant voorbereiden. Als je wilt kan je de fondant kleuren met voedselkleurstof – als de kleurstof de fondant te kleverig maakt, kan deze weer steviger worden gemaakt met poedersuiker. Rol nu de fondant uit en gebruik de cactusvorm om de vormpjes uit te steken.
Tip: In plaats van fondant kan je ook gekleurd glazuur gebruiken.
Eens de koekjes zijn afgekoeld, kan je ze versieren : druk de uitgestekte fondant voorzichtig op de koekjes. Nu kan je kleine stekels toevoegen door met een tandenstoker de voedselkleurstof erop aan te brengen.