Er bestaan verschillende types cactussen met verschillende groeivormen. Om je stekelige huisgenoten te vermeerderen, heb je eveneens meerdere opties. We laten je zien hoe je je cactussen kan vermeerderen en wat de beste methode is.
In de zoektocht naar de juiste manier om je cactus te vermenigvuldigen, zal je veel verschillende methodes tegenkomen. Maar welke methode is nu de beste voor jouw type cactus? We hebben de belangrijkste zaken voor jou op een rijtje gezet :
Cactussen vermeerderen via plantendelen
Sommige cactussoorten zijn zo opgebouwd dat je gemakkelijk een stukje kan verwijderen en kan laten groeien. De tepelcactus (Mammilaria) en vijgencactus (Opuntia) zijn hiervoor bijzonder geschikt. Je kan deze methode ook gebruiken voor de vermeerdering van je paascactus en kerstcactus. Het principe is heel eenvoudig :
- Breek voorzichtig een zijtakje (vb. bij de tepelcactus), een volledig blad (vb. bij de vijgencactus) of een lid van ongeveer 10 cm lengte van een gezonde plant (in het geval van de paas- of de kerstcactus).
- Laat de delen gedurende 2 tot 3 dagen drogen op een doek (niet op de verwarming!)
- Plant de delen daarna aan als een stek. Meer informatie vind je in de volgende sectie.
Tip: Is je cactus afgebroken? Probeer dan om het afgebroken deel te laten opgroeien tot cactus via bovenstaande methode.
Cactussen vermeerderen via stekken of uitlopers
In tegenstelling tot vermeerdering via plantendelen, wordt bij vermeerdering via stekken of uitlopers een zijscheut van de cactus afgesneden met een mes. De methode is bijvoorbeeld geschikt voor de boerencactus (Echinopsis), de zuilencactus en de bladcactus. Zo ga je stap voor stap te werk :
- Snijd de scheut met een scherp mes zo dicht mogelijk bij de aarde af en op een zo smal mogelijke plaats. Uitzonderingen : bladcactussen (Epiphyllum en Epicactus) waarbij de scheut op een zo breed mogelijke plaats moet worden afgesneden.
- Laat de scheuten enkele dagen op een warme plaats op een doek drogen (NIET op de verwarming) zodat het snoeivlak goed opdroogt en niet begint te beschimmelen. Er wordt een beschermende laag gevormd. Als je 1 tot 2 weken wacht, zou de scheut voldoende moeten zijn gedroogd.
- Plaats de stekken met de snijkant naar beneden in een aparte pot met cactuspotgrond.
- Zoek een warm, zonnig plekje uit voor je nieuwe huisgenoot. Een vensterbank boven de verwarming is hiervoor een geschikte plaats.
- Bevochtig de stekken met een handsproeier in plaats van water te geven – doe dit pas na een week. Vanwege hun oorsprong houden cactussen niet van vocht en bevochtigen minimaliseert het risico dat de planten beginnen rotten. Zo kunnen de wortels zich vormen.
Meer tips voor de verzorging vind je in onderstaand blogartikel :
Cactussen vermeerderen via dochterplanten
Bij sommige cactussoorten gaat de vermeerdering vanzelf : ze vormen zelf kleine dochterplantjes naast zich. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de tepelcactus (Mammillaria), de rebutia en bij Echonocereus-cactussen. In tegenstelling tot stekken hebben de dochterplantjes reeds hun eigen wortels. De vermeerdering is vergelijkbaar met die van de stekken :
- Scheid de dochterplant (met wortels) van de moederplant met een scherp mes. Een schuine snede is geschikter dan een horizontale snede.
- Plaats de dochterplant in een aparte pot met cactuspotgrond.
- Zoek een warm, zonnig plekje uit voor je nieuwe huisgenoot. Een vensterbank boven de verwarming is hiervoor een geschikte plaats.
- Geef de cactus pas na één week water. Om ervoor te zorgen dat de grond niet te vochtig wordt, kan je een handsproeier gebruiken.
Cactussen vermeerderen via zaden
Het is vrij zeldzaam dat je een cactus uit eigen zaden kan vermeerderen. Natuurlijk kan je zaden kopen in je plaatselijke tuincentrum. Je moet echter weten dat de kiemtijden heel verschillend zijn. Terwijl cactussen van het geslacht Frailea na een paar uur al ontkiemen, heeft een vijgencactus heel wat doorzettingsvermogen nodig : het kan weken of zelfs maanden duren voordat de cactus verschijnt.
Wanneer cactussen vermeerderen?
De ideale periode om cactussen te vermeerderen is de zomer. Dan groeien de planten door de lange dagen en hogere temperaturen naar behoren en bevinden ze zich niet – zoals in de winter – in de rustfase. Ben je wat laat (herfst of winter), laat de plantendelen of stekken dan wat langer drogen en plant ze pas in het volgende voorjaar aan.