Wil je wat meer groen in je woning brengen maar wil je planten met weinig onderhoud? Dan kan je je eigen terrarium met cactussen en vetplanten maken!
Een miniterrarium is een decoratieve compositie waarbij planten op een originele manier in een glazen recipiënt worden geëtaleerd. Hiervoor zijn vooral cactussen en vetplanten geschikt omdat ze heel gemakkelijk zijn in onderhoud en ook in miniversie in het tuincentrum te verkrijgen zijn. Bovendien groeien ze heel langzaam, zodat ze niet snel te groot zijn voor je miniterrarium. Hiervoor zijn ook de uitlopers van je grotere cactussen of vetplanten ideaal.
Voor je miniterrarium kan je zowel glazen schalen als vazen gebruiken, maar ook kleine glazen potjes en inmaakpotten. Zogenaamde flessentuintjes kan je afsluiten zodat als het ware een eigen ecosysteem ontstaat : de planten halen het water uit de bodem en geven het door aan de bladeren. Het water verdampt en het condenswater verzamelt zich weer op de aarde. Je hoeft dus geen extra water te voorzien. De volledig afgesloten versie is echter niet geschikt voor cactussen en vetplanten omdat zij als voormalige woestijnbewoners geen hoge luchtvochtigheid kunnen verdragen.
Dit heb je nodig voor je terrarium
- Miniplantjes naar keuze (vb. vetplanten en cactussen)
- Een glazen recipiënt
- Kiezelsteentjes (voor de drainage)
- Kleikorrels (voor de opslag van water)
- Potgrond voor vetplanten en cactussen (voor de aanplanting)
- Mos of zand (als decoratie)
- Verschillende decoratieve objecten (vb. schelpen, steentjes, stukjes hout)
- Klein schopje of lepel
- Handschoenen
Stap voor stap : je DIY terrarium
- 1.
1. Stap 1 : voorbereiding recipiënt
Maak het recipiënt grondig proper en spoel het met heet water af – zo voorkom je schimmelvorming.
- 2.
2. Stap 2 : kiezelsteentjes
De onderste laag van je terrarium wordt gevormd door kiezelsteentjes. Bedek de bodem volledig maar zorg ervoor dat ook de steentjes proper zijn. Zij zullen later overtollig water voorkomen. Cactussen en vetplanten houden daar namelijk niet van.
- 3.
3. Stap 3 : hydrokorrels
Bedek de kiezelsteentjes volledig met hydrokorrels. Deze kleikorrels slaan water op zodat je niet vaak hoeft te begieten en voorkomen eveneens schimmelvorming.
- 4.
4. Stap 4 : cactuspotgrond
Breng vervolgens een laagje potgrond voor cactussen en vetplanten aan en bevochtig die lichtjes. Zorg ervoor dat de laag even dik is als de diepte van de wortels van je plantjes. Druk de potgrond goed aan.
- 5.
5. Stap 5 : plantjes plaatsen
Nu kan je de miniplantjes in de potgrond plaatsen. Graaf met een klein schopje of een lepel een klein gat en plaats het plantje er voorzichtig in. Draag daarbij handschoenen.
- 6.
6. Stap 6 : Tussenruimtes opvullen
Plant de plantjes niet te dicht bij elkaar zodat ze nog genoeg plaats hebben om te groeien. De tussenruimtes kan je met wat zand of kleine steentjes opvullen. Je kan ook mos gebruiken maar houd er dan rekening mee dat je meer water zal moeten geven omdat ook mos water nodig heeft.
- 7.
7. Stap 7 : decoreren
Nu kan je je inspiratie de vrije loop laten : je kan je terrarium nog verder decoreren met vb. kleine steentjes, hout en schelpen. Ook plantjes zonder wortels zoals Tillandsia’s zijn hiervoor geschikt.
Je terrarium verzorgen
Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je miniterrarium, moet je je plantjes toch een beetje verzorgen. Kies een lichtrijke locatie uit (zonder direct zonlicht) zodat het glas niet te veel opwarmt. Geef pas water wanneer de potgrond volledig is uitgedroogd. Om het water beter te kunnen doseren, kan je een sproeifles gebruiken. Mocht er een plantje afsterven, verwijder het dan voorzichtig en breng op deze plaats een nieuwe portie potgrond aan.
Tip: Om te vermijden dat je planten in één richting groeien, raden we je aan om je terrarium regelmatig te draaien. Zo groeien je cactussen en vetplanten gelijkmatig.