Chrysant

Hoi, ik ben : Cynthia Chrysant

De chrysant vindt haar oorsprong in Oost-Aziƫ en is in Japan uitgeroepen tot het nationale symbool. Met haar kleurrijke bloemen brengt ze in de late zomer wat extra kleur op je balkon!

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De Chrysant is een van de populairste balkonplanten. Deze herfstbloeier laat van augustus tot november haar kleurrijke bloemen zien. Chrysanten groeien, afhankelijk van de winterhardheid, als eenjarige of als vaste plant op je balkon. Door het brede kleurenpalet is er voor iedereen een geschikte chrysant, want ze zijn in er in elke kleur, behalve blauw.

De Chrysant ziet er niet alleen goed uit, ze wordt ook nog eens in de Ayuverdische geneeskunde gebruikt - bij ooginfecties of huidonzuiverheden. Maar wees voorzichtig : hoewel de chrysant positieve effecten heeft op de menselijke gezondheid, is ze heel giftig voor huisdieren zoals honden en katten! Zelfs kleine hoeveelheden van bloemen of bladeren kunnen tot vergiftiging leiden.

De beste standplaats voor je chrysant

De chrysant is een echte zonneklopper : hoe meer zon, hoe prachtiger de bloei. Ook de wind heeft een invloed op de bloemvorming. Als de plant in de late zomer en in de herfst te veel wordt blootgesteld aan tocht, dan bestaat de kans dat de bloemen zich niet goed gaan ontwikkelen. Let er dus steeds op dat je chrysant niet in een bloembak aan de balkonomheining hangt, maar liever een beschut plaatsje heeft in een pot tegen een huismuur.

Tip: Enkele Chrysanten-soorten kan je binnenshuis plaatsen. Daar hebben ze een zonnige plaats nodig op de vensterbank.

Chrysanten correct planten

De ideale periode om Chrysanten aan te planten is de vroege zomer (april tot mei). Zo heeft de plant genoeg tijd om te wennen aan de nieuwe standplaats en vanaf augustus te beginnen bloeien. Je doet er goed aan om de plant in een pot aan te planten. Kies een exemplaar dat onderaan is voorzien van drainagegaten zodat het overtollige water kan wegvloeien. Gebruik bij de aanplanting een klassieke potgrond en vermeng deze met wat zand.

Tip: Om de groei van de wortels van je Chrysant te bevorderen, kan je de wortelkluit van de jonge plantjes voor de aanplanting 10 minuten in water plaatsen.

Chrysanten correct water geven

Vooral tijdens de bloeiperiode hebben je chrysanten veel water nodig. De aarde moet steeds vochtig zijn. Hoe vaak je moet begieten hangt af van de temperatuur, het zonlicht en de grootte van de pot. Op hete zomerdagen is het alleszins nodig om dagelijks water te geven. Ook op regenachtige dagen heeft je chrysant water nodig omdat de plant zo dicht groeit dat regenwater niet tot bij de wortels raakt. Geef daarom aan de voet van de plant water en zeker niet op de bladeren of bloemen. Zo vermijd je dat je plant wordt aangetast door schimmelziekten.

Chrysanten correct verzorgen

Om zeker te zijn dat je plant tijdens de bloeiperiode zoveel mogelijk knoppen vormt, kan je bij de aanplanting een meststof met langdurige werking in het plantgat strooien. Deze meststof geeft de voedingsstoffen langzaam af en zo krijgt je chrysant alle belangrijke vitamines die ze nodig heeft om te groeien.

Nutri Booster

Voeding voor bloeiende en groene planten
Chrysanten correct snoeien en laten overwinteren

Meerjarige chrysanten kan je na de bloei laten overwinteren. Plaats de plant daarvoor zo dicht mogelijk tegen de huismuur en wikkel de pot in een doek in. Bedek de grond met wat stro of dennentakjes. Zo is de plant ook bij vorst beschermd.

Chrysanten worden pas na de overwintering gesnoeid. De uitgebloeide stengels bieden namelijk een extra winterbescherming. Vanaf eind maart, wanneer de jonge takjes beginnen te ontspruiten, kan je snoeien. Knip de verwelkte takken zo dicht mogelijk tegen de grond af zonder daarbij de jonge takjes te beschadigen.

Blogposts rond het thema

Een bijenvriendelijk balkon

Overwintering van mediterrane balkonplanten

Correct en eenvoudig bemesten