Sinaasappel

Hoi, ik ben : Silvie Sinaasappel

De sinaasappel brengt heel wat kleur in je woning of op je balkon. Ze is afkomstig uit Zuidoost-Azië en voelt zich daarom in haar nopjes in de zon. De ietwat veeleisende plant kijkt uit naar je zorgzaamheid en zal je ervoor belonen met heerlijke vruchten!

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De sinaasappelboom ziet er niet alleen goed uit ; naast heerlijk ruikende bloemen bezorgt ze ook lekkere sinaasappels. Wanneer ze heel veel zon krijgt (ongeveer 4-6 uur per dag), zal ze zelfs 2 maal per jaar bloeien en kan je zowel in de lente als in de herfst oogsten.

Je kan me oogsten in

JanFebMaaAprMeiJunJulAugSepOktNovDec

De ideale standplaats voor je sinaasappelboom

De sinaasappelboom houdt van zonlicht en staat daarom graag op een zuidgeoriënteerd balkon, bij voorkeur beschut tegen wind en regen. Enkele variëteiten blijven redelijk klein en voelen zich daarom ook binnenshuis goed. Daar heeft het gewas ook een lichtrijke, zonnige en vooral warme plaats nodig.

Tip: Omdat de boom snel een zwaar hoofd krijgt, kan je hem op het balkon best een beetje vastbinden. Zo zal hij bij wind niet omwaaien.

De sinaasappelboom correct planten

Voor de aanplanting van een sinaasappelboom heb je een specifieke potgrond voor mediterrane planten nodig die is afgestemd op de behoeften van sinaasappelboompjes. Dit type potgrond is heel luchtig en doorlatend, zodat water zich ter hoogte van de wortels niet kan ophopen en de wortels beschermd worden tegen rotten. Let erop dat de bodem van de pot geperforeerd is, zodat overtollig water kan wegvloeien.

De sinaasappelboom correct begieten

Citrusplanten hebben eerder weinig water nodig. Geef pas opnieuw water wanneer de bovenste laag van de grond opgedroogd is. Als het boompje te weinig water krijgt, rollen de bladeren zich naar binnen op. Indien de boom op een zonnige plaats staat, zal je in de zomer mogelijks elke dag moeten begieten. Houd ze dus goed in de gaten.

Tip: als de sinaasappelboom te lang te droog heeft gestaan, zal hij al zijn bladeren laten vallen. Maak je geen zorgen en blijf hem gelijkmatig water geven – de bladeren zullen na een korte tijd terug opkomen.

De sinaasappelboom correct bemesten

Voor een gezonde groei heeft het boompje heel veel kalium nodig. Kalkhoudend leidingwater is daarom ideaal. Bovendien heeft je sinaasappelboom ook regelmatig voeding nodig. Gebruik bij voorkeur een vloeibare meststof, zoals onze Kitchen Passion Voeding. Voeg de meststof aan het gietwater toe en begiet je boompje 1 maal per week met het mengsel.

Citrusplanten zijn spijtig genoeg heel gevoelig voor een zogenaamd chlorosetekort (vergeling van de bladeren). Dit betekent meestal dat er een tekort is aan ijzer en magnesium. Zodra de bladeren geelkleuren, krijg je een waarschuwingssignaal. Green Repair biedt je snelle hulp. Het product verzorgt de bladeren direct met de juiste voedingsstoffen en geeft ze opnieuw een frisgroene kleur!

Sinaasappels oogsten

Sinaasappelboompjes zijn zelf vruchtbaar. Je hebt dus geen bijen en partners nodig om vruchten te vormen. Zo kunnen er zelfs sinaasappels groeien als je boompje binnen staat. Ze groeien tijdens de zomer en kunnen in de herfst of de winter geoogst worden.

De vruchten worden trouwens niet altijd oranje. De oranje kleur ontstaat door het temperatuurverschil tussen zomer en herfst. Dat is de reden waarom de sinaasappels in Zuid-Europa vaak nog groen zijn, hoewel ze al gerijpt zijn.

Tip: je kan de sinaasappels tot in het voorjaar aan de boom laten hangen en laten overwinteren. Zo krijg je in de lente een sinaasappelboom die vruchten draagt en tegelijkertijd bloeit!

Overwintering van sinaasappelboom

Citrusplanten zijn warme temperaturen gewoon en daardoor niet wintervast. Bij temperaturen onder 10°C, vooral bij risico op nachtvorst, plaats je het boompje best in het winterkwartier. Hiervoor zijn niet verwarmde, verlichte trappenhallen of een zeer goed verlichte kelderruimte ideaal. De woonkamer is voor je sinaasappelboom in de winter te warm.

Blogposts rond het thema

Correct en eenvoudig bemesten

Hoe weet ik of mijn groenten rijp zijn?

Je eigen groenten kweken? Heel eenvoudig!