Rode Biet

Hoi, ik ben : Rita Rode Biet

Rode biet werd door onze grootouders heel vaak gekweekt. Toch is deze donkerrode groente op de achtergrond verzeild geraakt. Nu beleeft de groene een heropleving en vindt ze steeds vaker de weg naar ons bord terug. Rode bieten voelen zich trouwens ook heel goed op het balkon!

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De rode biet is DE vitaminebom bij uitstek. De groente bevat veel proteĆÆne, vitamine C, kalium en foliumzuur. De bijzonder intense rode kleurstof betanine wordt ook gebruikt als natuurlijke kleurstof in de voedingsindustrie. We laten je zien hoe je op je zelfvoorzienende balkon op de juiste manier gezonde groenten kweekt en verzorgt.

Je kan me oogsten in

JanFebMaaAprMeiJunJulAugSepOktNovDec

De beste standplaats voor je rode bieten

Rode bieten houden van een zonnig zuidgeoriƫnteerd balkon. Omdat de groente diepe wortels en dikke knollen vormt, moet je plantpot minimaal 30 cm diep en 10 cm breed zijn. Heb je niet zoveel ruimte in je stadstuin? Kies dan voor babybietjes! Ze groeien ook in ondiepe bloembakken.

Rode biet correct zaaien

Eind april kan je al rode biet kweken in kweekpotten. Een losse en humusrijke potgrond zorgt ervoor dat je rode bieten nog sneller gaan groeien. Maak met je vinger een gat van 2 tot 3 cm diep in de aarde, doe er een zaadje in en bedek het gat opnieuw met potgrond. Zodra de eerste wortels uit de kweekpot groeien, kan je de rode biet in een grote bak planten. Als alternatief kan je de zaden vanaf begin juni direct buiten in een kuip zaaien.

Kitchen Passion Potgrond

Potgrond voor Fruit, Groenten & Kruiden
Rode biet correct water geven

Tijdens het kiemproces moet je je rode bieten gelijkmatig vochtig houden. Geef de plant elke dag water als de zon meerdere dagen onafgebroken schijnt. Maar pas op : rode biet houdt helemaal niet van natte voeten. Zorg ervoor dat overtollig water altijd kan weglopen. Het is handig om een laagje hydrokorrels onderin de pot te leggen of om potten te kopen die voorzien zijn van drainagegaten in de bodem.

Rode biet correct voeden

De rode biet is een heel hongerige groente. Daarom heeft hij heel veel voedingsstoffen nodig. Tijdens de groeifase, wanneer de plant knollen vormt, moet je je plant voldoende meststof geven. Voeg daarom om de twee weken een portie vloeibare meststof toe aan het gietwater.

Kitchen Passion Vloeibaar

Voeding voor Fruit, Groenten & Kruiden
Rode biet correct oogsten

Drie tot vier maanden na het zaaien is het zover : je rode bieten kunnen geoogst worden. Haal de knollen voorzichtig uit de grond en voorkom krassen op de knollen om ze zo lang mogelijk te kunnen bewaren. De zeer jonge rode biet smaakt het best zonder witte ringen in het vruchtvlees. Omdat het watergehalte en daarmee de witte ringen steeds meer toenemen, mag je niet te lang wachten om te oogsten.

Tip: Draag bij de bereiding handschoenen zodat je handen niet rood kleuren.

Blogposts rond het thema

Je eigen groenten kweken? Heel eenvoudig!

Hoe weet ik of mijn groenten rijp zijn?

Correct en eenvoudig bemesten