De wintergroene, langwerpige bladeren en de opvallend witte bloemen geven de lepelplant een sierlijke elegantie. De prachtige kamerplant, die oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika komt, wordt - afhankelijk van de variëteit - 30 tot 80 cm hoog en verfraait heel wat badkamers in ons land. Maar hoe mooi de plant ook is : vooral met huisdieren en kinderen moet je voorzichtig zijn. Kies bij voorkeur een andere plant want alle bestanddelen van de plant zijn giftig!
De spathyphyllum geeft de voorkeur aan een lichtrijke tot half-schaduwrijke locatie maar kan ook zonder probleem op meer schaduwrijke plaatsen groeien. De lepelplant is dus ideaal om enkele donkere hoekjes in huis op te fleuren. Een plekje voor het raam is echter niet aan te raden. De plant houdt namelijk helemaal niet van zonlicht : dit kan brandwonden veroorzaken en kan er eveneens voor zorgen dat de plant niet bloeit. Naast de locatie zijn ook de temperaturen en de luchtvochtigheid heel belangrijk voor het welzijn van je plant. Door haar tropische afkomst houdt de lepelplant van milde temperaturen van 18 tot 25°C en van een hoge luchtvochtigheid. Daarom is ze ideaal voor de badkamer of de keuken.
De lepelplant groeit heel goed als de potgrond matig vochtig wordt gehouden. Maar alvorens je naar de gieter grijpt, controleer je best de vochtigheid van de grond. Als de bovenlaag vochtig aanvoelt, geef je geen water. Als de bovenlaag al opgedroogd is, dan mag je de plant water geven. Tijdens de wintermaanden heeft de plant minder water nodig dan in de zomer. Naast een gietbeurt vindt de plant het ook aangenaam als je de bladeren regelmatig met lauw, kalkarm water besproeit. Dit is vooral belangrijk als de plant in een droge ruimte staat zoals de woonkamer, waar de luchtvochtigheid relatief laag is. In de zomer zal de lepelplant je ook dankbaar zijn als je een luchtbevochtiger installeert. Daarnaast kan je de plant verwennen met een bladverzorgende spray.
De lepelplant moet één maal per week met een vloeibare meststof worden bemest. Tijdens de wintermaanden volstaat het als de plant om de twee weken een portie voedingsstoffen krijgt. Als je de bloei wilt stimuleren, kies je het beste voor een speciale meststof voor bloeiende planten. Maar ook een meststof voor groene planten biedt je lepelplant alle belangrijke voedingsstoffen. Om het nog eenvoudiger te maken, raden we je een meststof met langdurige werking aan – zo hoef je minder vaak te bemesten :
Nutri Booster
Voeding voor bloeiende en groene planten
Verpot je lepelplant bij voorkeur om de twee jaar in het voorjaar. Zo krijgt de plant voldoende voedingsstoffen. Een portie verse potgrond bevat namelijk nieuwe voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de plant. Tegelijkertijd kunnen de wortels zich in de grotere pot blijven ontwikkelen zodat de lepelplant meer energie krijgt. Je kan een portie zand of hydrokorrels door de potgrond vermengen om de grond doorlatender te maken en ervoor te zorgen dat het overtollige water beter kan weglopen. Daarnaast is de plant ook geschikt voor hydrocultuur.
Tip: Mag je de bruine bladpunten afsnijden? Dat raden we jou ten stelligste af! Door de punten af te snijden, zal het blad namelijk verder uitdrogen. Het is beter om de bruine deeltjes voorzichtig met de vinger af te breken. Zo raakt het blad niet beschadigd.
Bloeit je lepelplant niet? Vooral de juiste standplaats speelt hier een belangrijke rol. Bij direct zonlicht is het mogelijk dat de plant niet gaat bloeien. Daarnaast is het ook belangrijk dat de plant voldoende voedingsstoffen en water krijgt. Eenmaal de plant zich goed voelt in haar omgeving, zal ze jou met prachtige bloemen belonen. Tips voor de juiste verzorging vind je eveneens onder de titel “Hoe verzorg ik mijn lepelplant”.
Het beste moment om je plant te vermeerderen is bij het verpotten. Schud hiervoor zoveel mogelijk aarde van de wortelkluit en verdeel de plant vervolgens met de handen (of eventueel met een proper mes) in meerdere delen. Zorg ervoor dat de afzonderlijke stukken minstens 3 bladeren hebben. Je kan ze dan direct in een nieuwe pot met verse potgrond aanplanten. Vooral net na de aanplanting moet de temperatuur rond de 20°C bedragen zodat de nieuwe bladeren zich goed kunnen ontwikkelen. De lepelplant groeit meestal snel, zodat je de plant telkens bij het verpotten (om de twee jaar) opnieuw kan vermeerderen.