Lavendel

Hoi, ik ben : Lara Lavendel

Lavendel is een onderhoudsvriendelijke en prachtige medebewoner. Bijen en vlinders houden van de geur, muggen en vliegen daarentegen niet. Perfect dus voor nuttige insecten!

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

Lavendel wordt beschouwd als geneeskundige plant. Ze zou helpen tegen innerlijke rusteloosheid, slaapstoornissen en huiduitslag. De plant is een echte zonneklopper en kan heel goed overweg met periodes van droogte. Dat maakt haar de ideale balkonplant voor onze hete en droge zomers.

Er bestaan ongeveer 30 verschillende soorten lavendel die voornamelijk in hoogte en grootte verschillen. Voor je balkon kies je best voor kleinere varianten omdat lavendel heel snel groeit en grote lavendelsoorten heel wat plaats kunnen innemen. Kan je de planten niet binnenshuis laten overwinteren? Kies dan zeker voor winterharde varianten zoals de echte lavendel.

Je kan me oogsten in

JanFebMaaAprMeiJunJulAugSepOktNovDec

De ideale standplaats voor je lavendel

Lavendel houdt van een zonnig en warm plekje. Een zuidgeoriënteerd balkon beschut tegen de wind is ideaal. Ook een westgeoriënteerd balkon is mogelijk. Noord- en oostgeoriënteerde balkons daarentegen zijn te donker. Sterke weersschommelingen kan lavendel niet zo goed verdragen. Zorg er dus voor dat ze beschut zijn tegen wind. Bij sterke regen kan je je lavendelplant bijvoorbeeld ook binnen plaatsen.

Lavendel correct zaaien

Lavendel hoef je niet als jonge plant aan te kopen maar kan ook gezaaid worden vanaf februari. Vul daarvoor een pot met wat zaaigrond en strooi daarop enkele zaadjes. Bedek de zaadjes niet met potgrond. Lavendel heeft namelijk licht nodig om te kiemen. Geef om de 3 tot 4 dagen water en zorg ervoor dat de aarde steeds vochtig is, maar niet te nat. Na ongeveer 4 weken verschijnen de eerste plantjes. Na de laatste nachtvorst midden mei (na de IJsheiligen) kan je de plantjes naar je balkon verhuizen.

Tip: Als je de pot met zaadjes afdekt met huishoudfolie, kan je het kiemingsproces versnellen.

Lavendel correct planten

Lavendel vormt veel fijne, lange wortels. Daarom kies je best voor een grote pot. Kleipotten zijn hiervoor het meest geschikt doordat het materiaal water opneemt en zo de wortels beschermt tegen overtollig vocht. Tegelijkertijd worden de wortels gekoeld en blijven ze lichtjes vochtig. Lavendel groeit het best in een vrij zanderige grond. Cactuspotgrond bevat bijvoorbeeld meer zand dan andere potgronden en is daarom heel geschikt. Voor een zeer losse structuur kan je de cactuspotgrond ook met een klassieke universele potgrond vermengen.

Cactus Love Potgrond

Potgrond voor cactussen en vetplanten

Lavendel groeit in het algemeen heel snel. Daarom moet de plant om de 1 tot 2 jaren worden verpot. Kies bij het verpotten voor een pot die ongeveer 10 cm groter is. Wordt de plant te groot, dan kan je ze ook delen en in twee potten planten. De ideale periode om te verpotten en te delen is tussen maart en mei.

Lavendel correct water geven

Lavendel is geen dorstige plant. Toch moet je haar wekelijks water geven. We raden je aan om te begieten zodra de bodem opgedroogd is. Vermijd echter overtollig water door een pot te kiezen die is voorzien van drainagegaten. Als je de lavendel wilt plukken, moet je vanaf de bloei iets minder vaak water geven. Te veel water zal namelijk de olievorming verminderen.

Lavendel correct bemesten

Lavendel heeft niet veel voedingsstoffen nodig. Daarom hoef je niet zo vaak te bemesten. Een meststof met langdurige werking die je in de grond inwerkt, is hiervoor ideaal. Zo wordt bij elke gietbeurt een beetje voeding vrijgegeven en bestaat er geen gevaar dat je plant overbemest wordt. Voor de bemesting van lavendel in potten gebruik je best de helft van de dosering die aanbevolen wordt op de verpakking.

Nutri Booster

Voeding voor bloeiende en groene planten
Lavendel correct snoeien

Het is heel belangrijk dat je lavendel regelmatig gesnoeid wordt. Zo zal de plant niet verhouten en komt de bloemvorming niet in gevaar. Snoeien doe je 2 maal per jaar. De eerste snoeibeurt gebeurt in de lente eens de nachtvorst voorbij is en de plant nog niet begint te schieten. Snoei de plant daarbij 2/3 terug – bij voorkeur iets boven de scheuten van het afgelopen jaar. De twee snoeibeurt plan je best in de zomer in, net voordat de lavendel uitgebloeid is. Zo kan de plant al haar energie stoppen in een tweede bloei. Hier snoei je 1/3 terug.

Tip: Om de plant mooi te snoeien en ervoor te zorgen dat ze heel compact zal verder groeien, kan je de plant met een lint op de gewenste snoeihoogte samenbinden. Nu hoef je enkel met een grote schaar de plantendelen boven het lint af te knippen.

Lavendel correct laten overwinteren

Echte lavendel kan probleemloos op het balkon overwinteren aangezien deze variëteit bestand is tegen temperaturen tot -15°C. Toch raden we je aan om je plant extra te beschermen. Breng een laagje mulch of stro aan op de aarde om de plant zo tegen diepe vorst te beschermen. Plaats de pot bij voorkeur tegen een warme huismuur, op een plaatsje beschut tegen de wind. Ook in de winter biedt een kleipot veel voordelen. Door het vasthouden van het water zijn de wortels namelijk beschermd tegen overtollig vocht maar ook tegen vorst.

Lavendel correct oogsten

De juiste periode om lavendel te oogst hangt af van wat je met de oogst wilt doen. Wil je de lavendel binden in een boeket? Dan kan je best oogsten zodra de onderste bloemen zich openen. Als je de bloemen wilt gebruiken als kruid of verwerken in thee, moet je de lavendel oogsten net voordat ze uitgebloeid is. Het zoete aroma ontwinkkelt zich namelijk pas tijdens de bloei. Om te oogsten knip je eenvoudig het gewenste aantal stelen af tot ongeveer 5-10 cm onder de bloemen en laat je ze drogen door ze ondersteboven op te hangen. De lavendel is voldoende opgedroogd wanneer de bloemen gemakkelijk kunnen worden uitgetrokken.

Blogposts rond het thema

Een bijenvriendelijk balkon

Overwintering van mediterrane balkonplanten