Komkommer

Hoi, ik ben : Kai Komkommer

Samen met de tomaat behoort de komkommer tot de klassiekers die worden gekweekt op het balkon. De komkommer bevat heel wat vitamines en is perfect voor de bereiding van een zomerse salade. Heb je een zonnig balkon? Dan voelt de komkommerplant zich bij jou zeker thuis!

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

Komkommerplanten behoren tot de pompoenfamilie en uit botanisch oogpunt behoren de vruchten tot de bessen (de zaden zijn direct in het vruchtvlees ingebed). Ze komen oorspronkelijk uit India en zijn meer dan 3.000 jaar oud.

Er bestaan heel wat soorten komkommers waarbij veldkomkommers en augurken de meest voorkomende zijn. Komkommers groeien het beste op het balkon. Er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen waarbij enkel de vrouwelijke bloemen vruchten produceren. Moderne variëteiten produceren alleen vrouwelijke bloemen die zonder bestuiving vruchten kunnen vormen.

Je kan me oogsten in

JanFebMaaAprMeiJunJulAugSepOktNovDec

De beste standplaats voor je komkommerplant

Komkommers zijn warmteminnende planten en kunnen zonder probleem op een zonnig terras gekweekt worden. Ze groeien hoog en hebben daarom een groeisteun nodig (gaas, hekwerk) die je aan de huismuur bevestigt. De muur van het huis straalt extra warmte uit, hetgeen alleen maar goed is voor de groei van de plant. Bovendien is de plant zo beschermd tegen koude wind. De komkommerplant is niet geschikt voor teelt binnenshuis omdat de plant tot wel 3 meter hoog kan worden.

Komkommers correct voorzaaien

Je kan komkommers binnen voorzaaien. De ideale periode hiervoor is eind april of begin mei. Hierdoor hebben de planten voldoende tijd om aan te sterken voor ze half mei op het balkon worden geplaatst. Per plantpot mag je maar één plantzaadje zaaien.

Plaats de zaaibakken op een goed verlichte locatie en houd de zaadjes tijdens de kiemfase constant vochtig. De kieming duurt 5 tot 8 dagen waarbij een ideale temperatuur 24 tot 28°C bedraagt.

Als alternatief kan je de plant ook direct in een pot op het balkon plaatsen. Dit is echter pas mogelijk vanaf eind mei. Kies daarbij voor een pot met een diameter van minimum 30 tot 40 cm. Ook de aankoop van plantjes in het tuincentrum is een optie, zeker voor beginners!

Komkommers correct aanplanten

Komkommerplanten zijn heel gevoelig voor vorst en mogen daarom pas eerst na de IJsheiligen (vanaf midden mei) op het balkon worden aangeplant. Voor een gezonde groei kies je best voor een luchtige, humusrijke potgrond voor groenten :

Kitchen Passion Potgrond

Potgrond voor Fruit, Groenten & Kruiden
Komkommerplanten correct water geven

Komkommerplanten hebben zeer veel water nodig, vooral tijdens de vruchtvorming. Kiemplantjes moet je 2 x per week met water besproeien. Grotere planten kan je om de twee dagen begieten – bij sterk zonlicht zelfs dagelijks. Giet beter te veel dan te weinig. Vermijd echter overtollig water. Kies daarom zeker een pot uit die is voorzien van drainagegaten zodat het overtollige water gemakkelijk kan wegvloeien.

Tip: Komkommerplanten houden van lauw water. Laat de gieter daarom een beetje in de zon staan zodat het water wat kan opwarmen.

Komkommerplanten correct bemesten

Komkommerplanten hebben veel voedingsstoffen nodig. Je kan bij de aanplanting een meststof met langdurige werking in het plantgat strooien. De meststof heeft een werking van 5 maanden en hoeft dus maar één maal per seizoen toegediend te worden.

Kitchen Passion Korrels

Voeding voor Fruit, Groenten & Kruiden
Komkommers correct oogsten

Al 8 tot 9 weken na het uitzaaien kan je de eerste komkommers oogsten. Hoe vaker je de komkommers oogst, hoe meer nieuwe vruchten zich kunnen vormen. Een rijpe komkommer voelt glad aan en heeft een egale groene kleur. De vers geoogste komkommers kan je een week bewaren in de koelkast.

Tip: Snijd de komkommers steeds met een scherp mes af. So vermijd je beschadigingen aan de takken en andere vruchten.

Blogposts rond het thema

Je eigen groenten kweken? Heel eenvoudig!

Hoe weet ik of mijn groenten rijp zijn?

Correct en eenvoudig bemesten