Eucalyptus

Hoi, ik ben : Eugène Eucalyptus

De meesten onder ons associëren eucalyptus waarschijnlijk met keelpastilles maar deze plant met essentiële oliën heeft nog tal van andere voordelen. De plant is zelfs geschikt voor het maken van kerstdecoratie en staat ongetwijfeld prachtig op je balkon of in je appartement.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

Vooral de eucalyptus gunnii - ook wel bekend als gomboom - vinden we heel vaak terug. Deze plant, afkomstig uit Australië, is een waardevolle voedselbron voor koala's, hoewel eucalyptus in werkelijkheid giftig is vanwege de hoge concentratie van essentiële oliën. We hebben echter een goede reden om het enthousiasme van de koala's voor deze mooie plant te delen. Muggen en vliegen hebben bijvoorbeeld een hekel aan de geur. Als je de eucalyptus in de buurt van je woonkamer plaatst, laten de beestjes je zeker met rust!

De beste standplaats voor je eucalyptus

Eucalyptus houdt van licht en plaats je daarom bij voorkeur op een zonnige of half-schaduwrijke plek. Als de exotische plant het te donker vindt, dan zal ze dit laten merken door haar bladeren te laten vallen. Van mei tot oktober kan je je eucalyptus op je balkon of terras plaatsen, op een plekje dat beschut is tegen wind (vb. tegen een muur). Omdat eucalyptus in onze tuinen niet volledig winterbestendig is, plant je hem beter niet in een bloemperk omdat hij daar niet beschermd is tegen lage temperaturen.

Eucalyptus planten

Eucalyptus wordt bij voorkeur in een plantenbak aangeplant die ongeveer twee keer zo groot is als de pot waarin hij was aangeplant bij de aankoop. De plant heeft een hekel aan stilstaand water. Daarom moet de pot voorzien zijn van afvoergaten. Op de gaten leg je een laagje hydrokorrels of enkele potscherven. Die zorgen ervoor dat het water goed kan weglopen. Je eucalyptus houdt van een losse, zure grond (vb. een specifieke potgrond voor hortensia’s). Je kan je eucalyptus eveneens aanplanten in een doorlatende potgrond voor planten in bloembakken.

Eucalyptus correct water geven

Je eucalyptus heeft veel water nodig. Daarom is het noodzakelijk om regelmatig water te geven. Tijdens de groeifase van de lente tot de herfst kan dit soms zelfs heel uitvoerig zijn. De frequentie is afhankelijk van de grootte en de standplaats van je plant. Hoe meer water er via de grote bladeren of door de zon verdampt, hoe vaker je moet begieten. Omdat eucalyptus niet van kalk houdt, dien je hem beter regenwater of gekookt kraantjeswater toe. Ook als de exotische plant veel water nodig heeft, moet je zeker overtollig water vermijden. Anders kunnen de wortels gaan rotten.

Tip: Geef pas water als de bovenste laag grond is opgedroogd.

Eucalyptus is een groenblijvende plant. Ze neemt dus veel water op, ook in de winter. Daarom raden we je aan om je plant één maal per week water te geven tijdens de winter. Zorg er steeds voor dat de potgrond niet uitdroogt om te vermijden dat de bladeren afvallen.

Eucalyptus correct verzorgen

Eucalyptus is een snelgroeiende plant en heeft daarom veel voedingsstoffen nodig. Bemest om de één of twee weken of gebruik een meststof met lange werking – zo voorkom je dat je groene kamergenoot te vaak moet bemest worden. Voedingsstoffen zijn erg belangrijk tijdens de groeifase. In de winter heeft je plant enkel voedingsstoffen nodig als ze op een warme plaats staat.

Nutri Booster

Voeding voor bloeiende en groene planten
Eucalyptus snoeien

Om je eucalyptus mooi compact te houden, kan je hem het ganse jaar door licht bijsnoeien. Een uitgebreide snoeibeurt is ideaal tijdens het regenseizoen : dan kan je 1/3 van de takken snoeien want eucalyptus vormt snel nieuwe scheuten. Bovendien kan je de plant zo aanpassen aan de beschikbare ruimte.

Is eucalyptus winterhard?

Ook al is eucalyptus gunnii vanwege zijn oorsprong niet gewend aan zeer strenge winters, toch kan hij in principe temperaturen tot -15° aan. Omdat dit echter vaak alleen voor oudere planten geldt, raden we je aan om je plant in de winter binnen te plaatsen zodat je er volgend jaar terug van kan genieten. Het belangrijkste is om de plant op een lichtrijke maar vrij koele locatie (5-10°C) te plaatsen. Een te hoge temperatuur stimuleert de groei, tot grote vreugde van parasieten. Vervolgens kan je de plant geleidelijk aan vertrouwd maken met je balkon door haar eerst een paar uur per dag buiten te zetten en vervolgens op de werkelijke locatie te installeren.

Eucalyptus als kamerplant

Eucalyptus staat heel goed op je balkon, maar de Australische plant kan ook bekoren als kamerplant. Om ervoor te zorgen dat de plant zich tussen vier muren ook thuis voelt, is de locatie heel belangrijk. Voor de blauwe kleur van het blad heeft de plant een flinke dosis licht nodig. Kies daarom absoluut voor een lichtrijk plekje met veel zonlicht. Het onderhoud van een eucalyptus binnenshuis is gelijkaardig aan die van een plant in open lucht. Je moet er enkel voor zorgen dat de plant regelmatig wordt gesnoeid om te vermijden dat ze te groot wordt voor de huiskamer.

Eucalyptus drogen

Eucalyptus is een hippe plant en niet zonder reden : het mooie blauwgroene blad past bij elk meubel! De plant gaat zelfs nog langer mee als je ze droogt! Hiervoor hoef je enkel de takken te snoeien en ondersteboven op een donkere, warme plek te hangen tot het blad goed opgedroogd is. Vervolgens kan je de takken in een vaas met andere droogbloemen plaatsen of verwerken in eigen decoratieve creaties, vb. voor de feestdagen. Zo kan je ze verwerken in een adventskrans of gebruiken om je geschenken mee te versieren.

Blogposts rond het thema

Adventskrans met eucalyptus

DIY Adventskalender voor plantenliefhebbers

Geschenken verpakken met planten