Zaadbommen zijn kleine bollen die bestaan uit potgrond en klei vermengd met zaden. Als ze in de grond worden aangeplant, zal daaruit een kleine bloemenzee groeien of in ons geval een kruidenparadijs. Hoe je zelf zaadbommen maakt, ontdek je hier.
Zaadbommen kan je gemakkelijk zelf maken en zijn een geweldig verjaardagscadeau of souvenir. Als het om bloemen gaat, is het vooral fijn om meerdere soorten te gebruiken zodat er uiteindelijk een kleurrijke bloemenzee ontstaat. Bij kruiden daarentegen mag je maar één soort kiezen. Kruiden stellen namelijk heel andere eisen aan hun standplaats en aan de hoeveelheid water en voedingsstoffen. Daarom raden we je aan om voor elke zaadbom een andere kruidensoort te gebruiken. Als alternatief kan je soortgelijke kruiden in dezelfde zaadbal samenbrengen. Mediterrane kruiden zoals rozemarijn en tijm gaan bijvoorbeeld goed samen.
Dit heb je nodig om zelf zaadbommen te maken :
- Zaaigrond of kruidenpotgrond (wij gebruikten Kitchen Passion potgrond)
- Kleipoeder
- Zaden (wij gebruikten kruidenzaden)
- Lepel
- Water
- Mengpot
Tip: Ideaal zijn kruiden die snel kiemen en niet zo fijne zaadkorreltjes hebben. Omdat de zaadjes op het einde compleet omgeven zijn door potgrond, zijn donkerkiemers de beste keuze.
Zo maak je je eigen zaadbommen
- 1.
1. Materiaal voorbereiden
Het maken van zaadbommen kan een puinhoop zijn. Je kan je DHZ-project best buiten uitvoeren of op een wasbaar tafellaken. Voor 10 tot 12 zaadballetjes heb je ongeveer 3 eetlepels kleipoeder, 6 eetlepels potgrond en 1 eetlepel zaadjes nodig.
- 2.
2. Mengsel voorbereiden
Vermeng de droge ingrediënten in een grote pot. Voeg beetje bij beetje water toe zodat een kleverige massa ontstaat. Neem bij het begin liever wat minder water of voeg nog wat potgrond toe indien het mengsel te vochtig wordt.
- 3.
3. Zaadbollen maken
Nu is het tijd om je handen vuil te maken : rol 10 tot 12 kleine balletjes uit het kleverige mengsel. Het geheel moet goed bij elkaar blijven kleven, maar mag niet te nat zijn.
- 4.
4. Zaadbollen laten drogen
Vervolgens moeten de zaadbommen goed opdrogen zodat de zaden niet te vroeg beginnen kiemen. Plaats ze op een warm en droog plekje tot ze volledig opgedroogd zijn. Je kan ze vervolgens cadeau doen!
In het algemeen wordt bij zaden (of het nu gaat om groenten, kruiden of bloemen) een onderscheid gemaakt tussen lichtkiemers en donkerkiemers. Lichtkiemers worden bij het zaaien gewoon op de potgrond gelegd en niet bedekt. Donkerkiemers daarentegen worden iets dieper in de potgrond gestopt en zijn daarom ideaal voor het maken van zaadbommen. Hier vind je een overzicht :