Zakt de moed je al in de schoenen als je denkt aan het grauwe, natte herfstweer? Met kleurrijke herfstplanten op het balkon fleur je meteen weer op! Want zelfs in september en oktober bloeien er nog heel wat wondermooie bloemen op het balkon en het terras.
Acht herfstbloemen voor balkon en terras
Welke planten kan je tijdens de herfst planten? Ook al lijkt het alsof alle planten uitgebloeid zijn, er bestaat wel degelijk een lange lijst met bewonderenswaardige herfstplanten – ook voor je balkon en terras! We stellen je enkele van onze lievelingsplanten voor en geven je hier meteen enkele tips voor de aanplanting in bloembakken.
Chrysant
Chrysanten bloeien van augustus tot november in verschillende kleuren. Ze zijn bijzonder geschikt voor een overdekt balkon omdat ze van licht houden maar niet tegen aanhoudende herfstregen kunnen. Onder het afdak – bij voorkeur aan de muur van het huis om sterke wind te vermijden – staat je chrysant goed beschermd. Toch moet je er bij de aanplanting voor zorgen dat overtollig water gemakkelijk kan weglopen. Dek de drainagegaten in de bodem van de pot af met potscherven om zo de gaten vrij te houden. Daarnaast raden we je aan om de potgrond bij de aanplanting te vermengen met wat zand. Hierdoor wordt de bodem nog beter doorlatend. Zorg er bij het water geven voor, dat de grond vochtig is maar niet te nat. Meer over de chrysant en de verzorging van de plant vind je in ons plantenprofiel :
Cynthia Chrysant
Plantenportret
Herfstaster
De aster schittert met haar witte, paarse, rode of gele tinten vanaf de late zomer tot november. Let tijdens de aankoop van de planten goed op de groeihoogte : sommige asters kunnen al snel een hoogte van een meter bereiken en zijn daarom ongeschikt voor een bloembak. Dat betekent vooral wegblijven van gladbladige en ruwbladige asters! Als je liever een kleinere variant wilt, kan je kiezen voor de kussenaster die ongeveer 15 tot 50 cm hoog wordt. Zoek een zonnig plekje voor je herfstasters uit en voorzie ze om de twee tot drie weken van een portie vloeibare meststof die kan toegevoegd worden aan het gietwater. Heb je enkele verwelkte bloemen gespot? Verwijder die dan zo snel mogelijk zodat er nieuwe bloemen kunnen worden gevormd en je zo lang kan genieten van de herfstbloemen. De kans bestaat zelfs dat de bloemen je tot in de winter vergezellen omdat de plant winterhard is en goed bestand is tegen vriestemperaturen. Na november bloeit ze echter niet meer.
Vetkruid (Sedum)
Hoog vetkruid valt op door zijn mooie, roze, bloemschermachtige bloemen. De plant kan je ook herkennen aan haar zachtige, vlezige bladeren die water kunnen opslaan. Hierdoor is vetkruid een echte droogtekunstenaar in vergelijking met andere vaste planten. De sedumplant houdt van een plekje in de zon. Ook tijdens de herfst, wanneer de zon niet zo vaak schijnt, groeit de plant heel goed. Je kan genieten van de prachtige bloemen van juli tot oktober. Bij het aanplanten moet je – zoals bij heel wat andere balkonplanten – ervoor zorgen dat het overtollige water goed kan weglopen. Zo vermijd je dat de plant gaat rotten. Voorzie dus zeker een bloempot of -bak die is voorzien van drainagegaten en dek deze gaten af met potscherven of hydrokorrels zodat de gaten niet gaan verstoppen. Je kan eveneens een portie zand vermengen met de potgrond. Houd het weer goed in de gaten : bij droog weer kan je vaker water geven. Als het erg vochtig is, hoef je meestal niet veel water te geven. Je moet relatief zuinig zijn met meststof, anders schiet je huisgenoot snel omhoog of vormt hij een te groot aantal bladeren in plaats van energie te stoppen in de vorming van bloemen. Vetkruid wordt 30 tot 70 cm hoog en kan je heel goed combineren met asters.
Sierkool
Sierkool is verwant aan koolgroente maar is niet zo geschikt voor consumptie omwille van de bittere smaak. Toch loont het de moeite om sierkool te kweken : de rozetten zorgen met hun intens violette, roze, rode of gele tinten namelijk voor heel wat afwisseling op je terras of balkon. Vooral tijdens de herfst kan je genieten van de prachtige kleuren. De teelt moet echter al in de periode mei-juli worden gestart aangezien de optimale kiemtemperatuur van sierkolen 15 tot 20°C bedraagt. Sierkool voelt zich goed in een voedselrijke, goed doorlatende grond. Als je de kool in een kuip plant, moet je deze elke twee tot vier weken bemesten. Tegen de herfst heeft de kool minder voedingsstoffen nodig en kan je de dosis meststof dus aanzienlijk verminderen. De bodem mag echter niet volledig uitdrogen. Sierkool is winterhard, maar als de temperatuur sterk daalt, moet je de plant wat induffelen. Komt je sierkool de winter veilig door? Dan kan je in het voorjaar de gele bloemen bewonderen en zelfs zaden winnen voor het volgende seizoen!
Tip: Woon je in een zeer koude regio en wil je je sierkool laten overwinteren? Ga dan voor een rode variant. Deze is nog robuuster en is het best bestand tegen bijtende kou.
Herfstanemoon
Anemonen zijn niet alleen heel onderhoudsvriendelijk, ze vormen ook charmante bloemen. De vorm van de bloemen is afhankelijk van de variëteit. Je kan van juli tot oktober genieten van witte, roze of zelfs rode kleuren. Herfstanemonen zijn echte zonnekloppers en geven de voorkeur aan een locatie waar ze langs verschillende kanten van het zonlicht kunnen genieten. Zo ben je zeker dat de plant niet in één richting groeit. Toch voelt de anemoon zich ook op half-schaduwrijke plekjes goed. Omdat de stelen van de plant 60 tot 140 cm lang kunnen worden, moet je bij de aankoop van de plant goed letten op de groeihoogte en voor je balkon kiezen voor een iets kleinere variëteit. Zorg ervoor dat je plant beschut staat tegen wind om te vermijden dat de stengels buigen. Gebruik bij de aanplanting een zo diep mogelijke bloempot. De wortels worden namelijk erg lang en bieden zo de plant meer steun. Houd de grond gelijkmatig vochtig en vermijd wateroverlast. De bloemen kunnen zich bijzonder mooi ontwikkelen als je de plant een portie meststof geeft. Dit is heel makkelijk met een langdurig werkende meststof die voedingsstoffen gedurende meerdere maanden vrijgeeft.
Nutri Booster
Voeding voor bloeiende en groene planten
Is de winter in zicht? Dan kan je de plant fors terugsnoeien. Om zeker te zijn dat ze bestand is tegen de kou, plaats je de pot bij voorkeur op een houtblok dichtbij een huismuur. De pot zelf kan je bovendien in folie of vlies wikkelen.
Baardbloem (blauwe Spirea)
De blauwe spirea is ideaal als je naast de vele roze, paarse en rode tinten ook een prachtige blauwe kleur op het balkon wilt brengen. De bloeitijd van deze halfheester, die wel tot een meter hoog kan worden, is van juli tot oktober. De herfstbloem met helderblauwe bloemen kan je tot half september aanplanten. De baardbloem houdt van een lichtrijke en beschutte standplaats, bijvoorbeeld een zonnige plek op een zuidgeoriënteerd balkon, dicht bij de huismuur. Je mag de plant enkel water geven als het aardoppervlak droog is. Probeer het water alleen in het wortelbereik te gieten om beschadiging van de bloemen te vermijden. Als je regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijdert, zal je heel lang van de intense kleur kunnen genieten. Bij mildere winters kan de blauwe spirea met gepaste voorzorgsmaatregelen buiten overwinteren (blok hout onder de pot en beschermfolie of vlies rond de pot). Ook kan de plant gedurende korte tijd vorst verdragen. Bij langdurige vorst plaats je de plant beter binnen op een koele plaats.
Winterviooltjes
Winterharde viooltjes verjagen met hun ontelbare kleuren ongetwijfeld het herfstgrijs van je balkon! Als je ze in de koelte van september of oktober plant, kan je niet alleen tot in de herfst maar zelfs tot in het volgende voorjaar genieten van de kleurrijke bloemen. Bovendien zijn de kleine plantjes helemaal niet veeleisend : een lichtrijke plaats – bij voorkeur in de zon – en voldoende water volstaan voor het winterviooltje. Tijdens de winter hoef je niet te bemesten. Je kan vanaf februari terug beginnen en elke twee tot vier weken een portie vloeibare meststof aan het gietwater toevoegen. Het klinkt allemaal eenvoudig, is het niet? In feite kan water geven bij lage temperaturen een beetje uitdagend zijn : meestal moet water worden gegeven wanneer het aardoppervlak opgedroogd is. Maar bij strenge vorst bevriest het vocht in de aarde. Als de zon tegelijkertijd schijnt, kunnen de winterviooltjes heel snel omkomen van de dorst. Om te voorkomen dat de aarde bevriest, kan je bij ijzige temperaturen de bodem afdekken met dennentakjes. Die beschermen de winterviooltjes tegen de uitdrogende zon. En zo is het onderhoud weer kinderspel!
Cyclaam
Cyclamen met witte, roze, rode of paarse bloemen zorgen voor kleurrijke momenten van augustus tot en met de herfst! De plant geeft de voorkeur aan half-schaduwrijke locaties en is daarom geschikt voor de meeste balkons. Ze staat bijzonder mooi in combinatie met zilverstruikjes of kleine varens. Bij het begieten van de plant kan je het jezelf gemakkelijk maken door de cyclamen ongeveer 15 minuten onder te dompelen in een emmer water. De plant neemt nu precies zoveel water op als ze nodig heeft. Dit is erg belangrijk voor de cyclamen omdat de plant niet van te veel vocht of zelfs van overtollig water houdt. Als je je plant in een bloembak laat groeien, probeer dan het water niet over de plant te gieten, maar wel aan de voet van de plant. Denk ook na over een portie meststof. Tijdens de groei- en bloeifase kan je om de twee tot vier weken een portie vloeibare meststof toevoegen aan het gietwater of een langdurig werkende meststof gebruiken. Als je cyclamen niet genoeg voedingsstoffen krijgt, zal ze kort na de bloei bruin en slap worden. Verwelkte bladeren kan je bovendien gemakkelijk met de hand uit de wortelstok draaien.