De meesten onder ons hebben de cactusvijg al tijdens het winkelen in de nazomer of in de herfst gezien. Maar heb je ooit deze zoetzure vrucht al geproefd? Het is zeker de moeite waard want de cactusvijg is lekker en gezond tegelijk!
Cactusvijgen zijn de vruchten van de vijgcactus. Een vijgcactus draagt ongeveer drie tot vier jaar na de aanplanting zijn eerste vruchten. Cactusvijgen zijn ovaal, ongeveer vijf tot tien centimeter lang en wegen 100 tot 200 gram. Afhankelijk van de rijpheid heeft de schil een groene, geelachtige tot rode kleur. Net als de plant zelf heeft de vrucht stekels. Eenmaal de cactusvijg rijp is, vallen de stekels af. Voor de verkoop wordt de vrucht vaak goed afgeborsteld om alle resterende stekels te verwijderen. Toch moet je opletten dat je niet gestoken wordt door een stekel die is achtergebleven. Helaas groeien er in onze contreien geen vruchten op vijgcactussen die geschikt zijn voor consumptie. De cactusvijgen die je van juli tot september in de winkel vindt, komen meestal uit Italië. Van augustus tot november komen deze meestal uit Spanje en voor de rest worden ze geïmporteerd vanuit Zuid-Amerika – waar het warm genoeg is.
Hoe smaakt de cactusvijg?
Zoals de naam al doet vermoeden, is de smaak van de cactusvijg gelijkaardig aan die van een vijg. Soms wordt de smaak vergeleken met een peer of een meloen. De consistentie van de pulp is echter nogal geleiachtig. Daarnaast is het zoetzure vruchtvlees erg verfrissend.
Hoe eet je een cactusvijg?
Als je de echte smaak van de cactusvijg wilt ontdekken, dan eet je die best puur. Je kan de vrucht behandelen als een kiwi. De vrij dikke schil is niet eetbaar. Ook de verwerking tot fruitsalade, confituur of sap is populair. Hieronder laten we jou zien hoe je de cactusvijg kan bereiden.
- Opgelet : stekelalarm!
Doorgaans hebben cactusvijgen die je in de winkel koopt geen stekels meer. Toch moet je voor de veiligheid handschoenen dragen tijdens de voorbereiding om jezelf te beschermen tegen verwondingen die kunnen veroorzaakt worden door een stekel die je over het hoofd hebt gezien. - Hoe kan je zien dat de cactusvijg rijp is?
Een onrijpe vrucht smaakt nu eenmaal niet lekker. Zorg er daarom voor dat je cactusvijg rijp is voordat je die klaarmaakt. Dit herken je bijvoorbeeld aan de kleur en de hardheid : hoe roder en zachter de vrucht, hoe rijper ze is. Een nog groene, harde cactusvijg moet je nog wat verder laten rijpen. - Een cactusvijg doorsnijden en uitlepelen of toch schillen?
In principe is het allebei mogelijk! De eenvoudigste manier is om de cactusvijg doormidden te snijden net als een kiwi en dan het vruchtvrees eruit te lepelen. Wil je je cactusvijg niet puur eten, maar bijvoorbeeld in een fruitsalade gebruiken, dan kan je de vrucht voorzichtig schillen en versnijden. Klinkt eenvoudig, maar vergt wel wat oefening. - Zijn de schil en de pitten van de cactusvijg eetbaar?
De pitten van de cactusvijg kan je probleemloos opeten. De schil daarentegen is niet eetbaar.
Hoe gezond zijn cactusvijgen?
De cactusvijg is relatief calorie-arm en zit boordevol vitamines en mineralen. In Amerika worden de vruchten en bloemen van de cactusvijg door de inheemse volkeren zelfs als genezend beschouwd. Cactusvijgen bevatten bijvoorbeeld magnesium, calcium en vitamine E, C en B. Deze zijn belangrijk voor veel processen in het lichaam : magnesium heeft bijvoorbeeld een positieve invloed op zenuw- en spiercellen, hartactiviteit maar ook op botten en tanden. Vitamine C ondersteunt onder andere het immuunsysteem.
Cactusvijgpitten aanplanten
Vind je de pitjes in de cactusvijg te hard of wil je ze gewoon niet eten? Kweek dan je eigen cactusvijgen door de pitten aan te planten. Hiervoor haal je de pitten uit het vruchtvlees en was je ze grondig. Als het vruchtvlees nog aan de pitten kleeft, bestaat het risico dat ze gaan rotten. Zaai de pitten vervolgens in vochtige potgrond. Kies nu een warm en zonnig plekje uit en houd de potgrond constant vochtig zodat de pitten kunnen ontkiemen.