Heb je niet genoeg plaats om je planten te plaatsen? Misschien is een bloempothanger de ideale oplossing! Wij tonen hoe je zelf je macramé bloempothouder maakt.

Macramé bloempothangers zijn heel eenvoudig te knopen en je kan je creativiteit de vrije loop laten! Om goed te starten, tonen we je vier simpele macramé-knopen waarmee je oneindig veel verschillende ontwerpen kan maken.

Dit heb je nodig voor een bloempothanger van 85 tot 100 cm lang :

  • Macramé-touw / Wol van (3-4 mm dik en 25 m lang)
  • 1 houten ring (ca. 6 cm diameter)
  • Indien je dit wenst verschillende houten parels als decoratie
  • Onderzetter / bloempot voor je plant (diameter van 10-12 cm)
  • Schaar
  • Kleefband om de macramé bij het knopen aan de tafel te kleven

De opbouw van je bloempothouder

Een macramé bloempothouder bestaat in principe uit vier delen : de ophanging, het middenstuk, het deel waarin de pot wordt bevestigd en het onderstuk.

De opbouw van een macramé bloempothouder.

De ophanging en het onderstuk lijken heel erg op elkaar. We laten je hier de eenvoudigste techniek zien. In het middenstuk kan je stoom afblazen : je kan verschillende knopen combineren en daartussen houten kralen rijgen. Om de bloempothanger meer “lucht” te geven, kan je ook langere vrije ruimtes tussen de knopen laten. Afhankelijk van het aantal knopen dat je maakt, zal je bloempothouder een andere lengte hebben. In ons voorbeeld is de houder ongeveer 85 cm lang.

Een overzicht van de macramé-knopen

Werkdraden en vuldraden

Bij macramé wordt een onderscheid gemaakt tussen werkdraden en vuldraden. De vuldraad blijft tijdens het knopen steeds in het midden liggen. De werkdraden worden daar omheen geknoopt.

De grijze draden zijn vuldraden, blauw en rood stellen de werkdraden voor.

Tip: Om je macramé comfortabel te kunnen knopen, kan je je bundel draden met plakband aan de tafel kleven. Zo kan je de knopen goed strak trekken zonder dat de draden verschuiven.

Om te bepalen welke knopen je voor je bloempothanger wilt gebruiken, tonen we jou vier knooptechnieken die ideaal zijn voor beginners en het best geschikt zijn voor bloempothangers.

Omgekeerde opzetlus / bevestigingsknoop

De omgekeerde opzetlus wordt vaak bij het begin van een macramé-project gebruikt om het koord op zijn plaats te houden. Vouw een draad dubbel en leg de lus achter de ophangdraad. Breng de gesloten zijde van het koord naar voor. Steek de uiteinden van het koord onder de ophangdraad door de lus en trek strak aan. Bij een bloempothanger worden alle draden als een bundel door de opzetlus geknoopt. Voor een wandtapijt is het raadzaam om alle draden afzonderlijk vast te zetten met een bevestigingsknoop zodat je verder in de breedte kan werken.

De omgekeerde opzetlus bij macramé

Frivoliteknoop

De frivoliteknoop wordt meestal gemaakt om macramé bloempothangers af te werken. Maar je kunt dit type knoop ook in het begin gebruiken. Leg een (extra) koord om de lus zodat de gesloten kant naar beneden wijst. Wikkel nu de draadbundel tot de gewenste lengte. Rijg het uiteinde van het koord door de lus en trek alles bovenaan strak aan.

De frivoliteknoop bij macramé

Weitasknoop

De weitasknoop is een absolute must voor jouw macramé-project. Het is een van de eenvoudigste knopen en kan op veel manieren worden toegepast. Breng het linkerkoord over de middenkoorden naar rechts en het rechterkoord onder de middenkoorden naar links. In de volgende stap doe je het net andersom : rechterkoord over de middenkoorden naar links en linkerkoord onder de middenkoorden naar rechts.

De weitasknoop bij macramé

Halve weitasknoop

Bij de halve weitasknoop is een variant op de gewone weitasknoop. In plaats van altijd afwisselend links en rechts te knopen, knoop je steeds aan één kant. Hierdoor krijg je een rij knopen die lichtjes draaien. Dit maakt alles net iets speelser.

Zo knoop je je macramé bloempothanger

Stap 1 : de ophanging

Voor de ophanging kan je verschillende knopen gebruiken. Vaak wordt de opzetlus gebruikt. Wij hebben de frivoliteknoop gebruikt omdat die er net iets spannender uitziet.

  1. Snijd het macramé-koord in volgende lengtes : 8 stukken van 3 meter en 2 stukken van 0,5 meter.
  2. Neem de 8 lange stukken in een bundel en vouw deze dubbel zodat 16 stukken ontstaan. Trek de houten ring om de bundel zodat deze bovenaan het midden van je linten vormt.
  3. Neem nu de kortere koorden en wikkel die van boven naar beneden in een frivoliteknoop om de bundel.

Stap 2 : het middenstuk

Hier kan je kiezen uit de verschillende knooptechnieken. Eerst lieten we wat ruimte over om vervolgens weitasknopen te maken en direct over te schakelen naar de bevestiging van de pot.

  • Deel je 16 uiteinden in vier bundels van vier koorden. In elke bundel vormen twee koorden de werkdraden en twee koorden de vuldraden.
  • Maak nu op elke bundel zoals hierboven beschreven telkens 4 knopen naar keuze.

Tip: Wanneer je parels in je weitasknopen wilt verwerken, moet je deze direct op de vuldraden aanbrengen. Trek de werkdraden opzij en ga dan normaal verder met knopen.

Stap 3 : de bevestiging van de pot

Als je klaar bent met het knopen van het middenstuk, kan je het net knopen waarin later de pot zal worden geplaatst.

  1. Laat een beetje afstand tot het vorige deel (ongeveer 6 cm) en knoop opnieuw 2 tot 3 weitasknopen.
  2. Neem nu telkens de 2 buitendraden van de bundel ernaast en knoop die opnieuw – op een afstand van 6 cm – tot een weitasknoop.
  3. De afstand van de knopen hangt af van de grootte van jouw pot. Zorg ervoor dat de bovenste knopen aan de bovenkant van de pot zitten en de onderste knopen ongeveer in het midden van de pot.

Stap 4 : het onderstuk

Voor het onderste gedeelte hebben we opnieuw gekozen voor een frivoliteknoop.

  1. Breng alle koorden samen en gebruik de tweede korte draad om de frivoliteknoop te maken.
  2. Knip de koorden onder de frivoliteknoop tot de gewenste lengte. Je kan ze nu ontwarren met een kam of ze laten zoals ze zijn.

Tip: In plaats van een pot kan je ook een houten schijf onderin de bloempothouder bevestigen waarop je je bloempot kan plaatsen.

Meer blogposts

DIY : houders voor Tillandsia's

Waar plaats ik mijn kamerplant?

Planten voor de badkamer