Munt

Hoi, ik ben : Mario Munt

Munt is afkomstig uit Azië en Noord-Afrika. Vooral Marokkaanse munt, waarvan lekkere thee wordt gemaakt, is heel bekend. Ook andere muntsoorten groeien graag op je balkon of vensterbank.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

Munt is een heel onderhoudsvriendelijke plant. Ze groeit snel en stevig en tovert wat groen op het balkon. Door de snelle groei kan je munt het ganse jaar door oogsten. De geoogste blaadjes kan je verwerken in een frisse muntthee of in lekkere, zomerse drankjes.

Tip: de muntbladeren smaken jou niet alleen, maar ook insecten. Zij zijn heel blij met een kleine kruidentuin op je balkon.

Je kan me oogsten in

JanFebMaaAprMeiJunJulAugSepOktNovDec

De beste standplaats voor munt

Munt groeit in het algemeen op het balkon of op de keukenvensterbank. Als je de plantjes op het balkon plaats, moet je er zeker op letten dat niet alle soorten winterhard zijn en tijdens de winter misschien wel naar binnen moeten verhuizen.

Munt houdt niet echt van direct zonlicht. Een half-schaduwrijk plekje is daarom ideaal. Binnen is vooral een plekje dichtbij een raam met veel lichtinval heel geschikt.

Tip: munt groeit snel en breidt zich ook heel snel uit. Plaats ze daarom bij voorkeur in een separate pot zodat ze de plaats van naburige planten niet kan innemen.

Munt vermeerderen

Omdat munt heel snel groeit, kan je ze heel eenvoudig vermeerderen door ze te delen. Als de pot te klein is geworden, verwijder je de overtollige potgrond en kan je de plant voorzichtig aan de wortels delen. De gedeelde planten kan je dan in afzonderlijke planten zetten.

Groene munt kan je ook vermeerderen door te zaaien. De zaadjes zijn echter heel klein en het uitzaaien lukt hierdoor niet altijd. Daarom bevelen we je aan om in het tuincentrum op in de supermarkt een plantje te kopen.

Munt correct planten

Muntplantjes  hebben heel fijne wortels die beter groeien in een luchtige, losse bodem. Een specifieke potgrond voor kruiden, zoals onze Kitchen Passion Potgrond, is hiervoor bijzonder geschikt.

Tip: wanneer je een plant in het tuincentrum of in de supermarkt koopt, zijn de wortels heel dicht op elkaar gegroeid waardoor de plant geen ruimte meer heeft om te groeien. We raden je dan ook aan om de plant te verpotten nadat je ze hebt aangekocht.

Munt correct water geven

Muntplantjes houden niet van een droge bodem. Houd de potgrond dus steeds vochtig. Vooral in de zomer kan je de plant dagelijks lichtjes water geven. Vermijd echter overtollig water. Kies bij het aanplanten of verpotten voor een pot die onderaan is voorzien van drainagegaten. Zo kan het overtollige water afvloeien. Vergeet de onderzetten zeker niet regelmatig te legen.

Tip: ben je niet zeker hoe vaak je je muntplant water moet geven? Ten laatste wanneer de blaadjes beginnen te hangen, moet je begieten. De bladeren zullen automatisch weer naar boven gaan!

Munt correct bemesten

Omwille van haar snelle groei heeft een muntplant niet zoveel voedingsstoffen nodig. Geef regelmatig een portie voeding, bv. met Kitchen Passion. Deze organische vloeibare meststof voeg je gewoon om de twee weken aan het gietwater toe.

Kitchen Passion Vloeibaar

Voeding voor Fruit, Groenten & Kruiden
Munt oogsten

Opdat de munt niet te sterk woekert, kan je regelmatig oogsten en ook snoeien. In het voorjaar en na de bloei (mei tot juni) kan je wat forser snoeien. Bij het oogsten trek je ofwel het benodigde aantal blaadjes af of kan je direct meerdere takjes oogsten.

Munt laten overwinteren

Normaliter kan je bij munt een onderscheid maken tussen winterharde en niet winterharde soorten. Zoals de naam al zegt, kunnen winterharde soorten het ganse jaar door buiten blijven staan. Snoei de plant voor de eerste vorst compleet en plaats ze in een beschut hoekje. In het daaropvolgende voorjaar zullen dan  nieuwe takjes groeien. Niet winterharde soorten moeten voor de eerste vorst binnen gehaald worden. Daar verzorg je ze zoals gewoonlijk ; zo kan je het ganse jaar door oogsten!

Blogposts rond het thema

Correct en eenvoudig bemesten

Hoe weet ik of mijn groenten rijp zijn?

Je eigen groenten kweken? Heel eenvoudig!