De olijfboom is een heel robuuste kuipplant. Ze draagt groen-zilverige glinsterende bladeren, en dat het ganse jaar door! Wanneer de olijfboom vier tot zes jaar oud is, worden van mei tot juli witgele bloemetjes gevormd en vanaf het zevende jaar - maar alleen onder zeer gunstige omstandigheden - verschijnen de eerste lekkere vruchten.
De olijfboom groeit heel langzaam en is daarom ideaal voor je balkon. Vooral kleine olijfboompjes kan je zonder probleem op de vensterbank plaatsen. Op een zonnige, warme en lichtrijke plaats zal de mediterrane plant zich heel goed voelen. Een zuidgeoriënteerd balkon of vensterbank zijn daarom ideaal.
Plant je olijfboom in een stevige, standvastige pot met een gat in de bodem, zoals een terracotta pot. Gebruik bij de aanplanting bij voorkeur een specifieke potgrond met hoog gehalte aan kwartszand en klei. Mocht je teveel water gegeven hebben, dan zal het water zich niet ophopen en zullen de wortels niet zo snel beginnen rotten. Wil je op veilig spelen, dan kan je kleikorrels in de pot toevoegen.
In het begin denk je waarschijnlijk dat mediterrane planten niet veel water nodig hebben. Dat geldt echter niet voor de olijfboom. Die heeft tijdens de zomer heel veel water nodig; vooral op hete dagen moet er dagelijks begoten worden. In Zuid-Europa worden op de olijfplantages vaak waterslangen met kleine gaatjes gevonden die de planten van voldoende water voorzien.
Tip: Controleer voor de gietbeurt of de bovenste laag grondvolledig uitgedroogd is. Enkel dan kan je extra water geven en kan je waterophopingen vermijden.
Tijdens de groeiperiode (van april tot november) heeft de olijfboom 1 maal per week voeding nodig. Gebruik daarbij een vloeibare meststof zoals onze Kitchen Passion Voeding en voeg deze toe aan het gietwater. Als alternatief kan je ook een meststof met lange werking gebruiken, zoals de Kitchen Passion Meststofstaafjes. Zij bezorgen je planten gedurende twee maanden alle belangrijke voedingsstoffen.
Olijfbomen worden het vaakst op het balkon of de vensterbank geplaatst, omdat ze er mooi uitzien en een echte blikvanger vormen. De olijvenoogst is vaak niet het belangrijkste en is bovendien heel moeilijk.Alleen wanneer het van de lente tot de herfst heel warm is, kan je uitkijken naar een rijke oogst. Kies bij de aankoop daarom voor een zelfbestuivende soort. De bloemen worden door de wind bestoven. Vanaf het zevende jaar zal je met wat geluk met de eerste olijven worden beloond. Hoe ouder de boom, hoe meer olijven je zal kunnen oogsten. Tot aan de oogst doorlopen de vruchten verschillende rijpingsstadia van groen, over bruinachtig tot zwart. Het aroma van de olijven wordt doorheen de tijd steeds milder. In november is ze volledig gerijpt. Rauw is de olijf niet eetbaar. Ze moet ingelegd worden of tot olijfolie verwerkt worden.
Tip: Staat je olijfboom binnenshuis? Schud dan lichtjes aan de plant om de bestuiving van de bloemen te stimuleren.
Om de olijfboom in vorm te houden, moet hij om de 1 tot 2 jaar lichtjes bijgesnoeid worden. Zo vermijd je dat de boom lange takken ontwikkelt en zijn dichte kroon verliest. Snijd de zijscheuten in februari-maart af tot de gewenste hoogte, tot net boven een paar bladeren. Op dat punt zullen zich dan twee takken vormen. De scheuten op de stam moeten compleet worden gesnoeid.
Als de temperatuur tot onder 10°C zakt, moet de olijfboom verhuizen van het balkon naar het winterkwartier. Planten die op de vensterbank staan, moeten ook worden verplaatst. De ideale overwinteringsomgeving is lichtrijk, heeft een temperatuur onder de 10°C zoals een traphal of een lichtrijke kelderruimte. Je hoeft heel weinig te begieten.