Zamioculcas

Hoi, ik ben : Zoë Zamioculcas

Heb jij geen echt groene vingers? Dan is de Zamioculcas de perfecte beginnersplant! Ze heeft niet veel aandacht nodig en trekt alle aandacht naar zich toe!

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

De Zamioculcas vindt haar oorsprong in de Oost-Afrikaanse bossen. De plant wordt echter pas zo'n twintig jaar als kamerplant gekweekt. Ze vormt lange scheuten met individuele blaadjes die in het midden erg dik worden zodat ze gedurende een langere periode water kan opslaan.

Met haar lange stengels en donkergroene, glanzende bladeren kan de Zamioculcas zo een 60 tot 90 centimeter hoog worden. Omdat ze een heel robuuste plant is, is ze de ideale beginnersplant voor in de woonkamer, maar ook op kantoor.

Tip: Het vinden van een geschikte plant voor de badkamer is niet altijd eenvoudig. Als je badkamer een klein raam heeft, is de Zamioculcas daar precies de juiste metgezel.

Opgelet : alle delen van de Zamioculcas zijn giftig. Houd de planten daarom uit de buurt van kinderen en huisdieren.

De juiste standplaats voor je Zamioculcas

Ook wie tot de meest robuuste kamerplanten ter wereld behoort, stelt weinig eisen aan de standplaats. Vermijd dat je plant in contact komt met direct zonlicht. Ze voelt zich ongetwijfeld gelukkig op schaduwrijke locaties en plekjes met veel lichtinval. In donkere hoekjes zal ze iets langzamer groeien maar daar krijgen de bladeren een mooie donkergroene kleur. De Zamioculcas is zelfs bestand tegen droge verwarmingslucht aangezien de verdikte bladeren dienen als wateropslag.

Zamioculcas aanplanten en verpotten

De Zamioculcas groeit het best in een aangepaste potgrond voor kamerplanten en palmen. Het is belangrijk dat het substraat waterdoorlatend is omdat de plant gevoelig is voor wateroverlast. Eventueel kan je de potgrond vermengen met wat zand en de pot voorzien van drainagegaten zodat het water goed doorloopt.

Jongere Zamioculcas-planten verpot je elk voorjaar best in een iets grotere pot omdat de plantenwortels de pot snel kunnen vullen. Oudere planten hoef je maar om de 2 tot 3 jaar te verpotten.

Zamioculcas vermeerderen

Om de plant te vermeerderen kan je ze in het voorjaar gewoonweg delen : neem hiervoor een zijscheut met minimaal drie tot vier blaadjes en deel die op de hoofdscheut. Zorg ervoor dat je bij het snijden een scherp en gedesinfecteerd mes gebruikt om de plant niet te beschadigen. Je kan dan de afgesneden zijscheut in een verse portie potgrond steken en water geven.

Zamioculcas correct water geven

Je Zamioculcas houdt niet van overtollig water. Heb je toch teveel water gegeven, dan raden we je aan om de plant te verpotten zodat de wortels niet beginnen rotten. Geef je Zamioculcas in de zomer één maal per week water, in de winter volstaat het om één maal om de 3 tot 4 weken te begieten.

Zamioculcas correct verzorgen

Voor een gezonde groei en stevige bladeren zijn er voldoende voedingsstoffen nodig. Bemest je planten tijdens de groeifase van maart tot september om de vier weken met een speciale meststof voor groene planten zoals onze Undergreen Jungle Fever Voeding. In de rustfase (van november tot februari) hoef je je Zamioculcas niet te bemesten.

Je Zamioculcas hoeft niet gesnoeid te worden. De plant kan een snoeibeurt verdragen, maar de snoeiplaatsen drogen vaak op en kleuren vervolgens bruin.

Tip: In de winter is het mogelijk dat je Zamioculcas enkele blaadjes verliest. Dit is echter niet abnormaal en hoort tot het normale groeiproces.

Blogposts rond het thema

Stressfactoren voor groene planten

Verpotten : stap voor stap