Tomaat

Hoi, ik ben : Tom Tomaat

De tomaat is een van de populairste groenten die thuis worden geteeld en dankzij de veelvoud aan variëteiten kan je ze ook op beperkte ruimte aanplanten. De tomatenplant houdt van een zeer zonnig balkon en staat graag tegen de huismuur.

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

Het kweken van tomaten is relatief eenvoudig en naargelang de variëteit ook mogelijk op een klein balkon en zelfs op de vensterbank. Tomaten worden in hoofdzaak opgedeeld tussen stamtomaten en struiktomaten. Stamtomaten kunnen tot 2 meter hoog worden, struiktomaten blijven compacter (ongeveer 20 cm) en zullen eerder in de breedte groeien.

De vruchten van je plant kunnen worden onderverdeeld in vleestomaten (zeer grote vruchten met 5 tot 10 kamers) en kerstomaten (zeer kleine, zoete tomaatjes). Ook de kleuren kunnen verschillen van rood over bruin tot zelfs zwart.

Je kan me oogsten in

JanFebMaaAprMeiJunJulAugSepOktNovDec

De beste standplaats voor je tomaten

Tomaten komen oorspronkelijk uit Peru en Ecuador en hebben daardoor veel licht en warmte nodig. Een plekje op een zuidgeoriënteerd balkon tegen de warme huismuur is ideaal. Vermijd zoveel mogelijk wind en regen. Onder een afdakje of in een hoekje op het balkon zal de plant zich heel goed thuisvoelen.

Om te zorgen dat de plant in de hoogte kan groeien en niet omkraakt onder het gewicht van de vruchten, kan je een groeistok in de pot plaatsen.

Tomaten correct zaaien

Vanaf maart kan je de tomatenzaadjes uitzaaien. Dit gebeurt in kleine zaaibakken. De zaadjes bedek je met een fijn laagje potgrond. Kies daarbij voor een speciale zaaigrond. Een optimale kiemtemperatuur ligt tussen de 20 en 25°C.

Tip: Door een deksel te plaatsen op de zaaibak creëer je een warmer klimaat, wat de kieming enkel maar ten goede komt. Maar opgelet : dit deksel mag het licht niet wegnemen, dus kies zeker voor een doorzichtig exemplaar.

Tijdens de kiemfase moet de potgrond steeds vochtig zijn en moet het deksel dagelijks even verwijderd worden om te verluchten. Ongeveer 10 dagen na het zaaien beginnen de zaden te ontkiemen en na nog eens 10 dagen verschijnen de eerste blaadjes. Dat is het moment om te verspenen. Dit betekent dat de plantjes in afzonderlijke potjes van ongeveer 10 cm worden aangeplant. Om de plantjes een extra groei-boost te geven, kan je deze potjes onderaan opvullen met een specifieke potgrond voor groenten en fruit en bovenaan met een portie zaaigrond. Zo wortelen de plantjes diep in de voedingsrijke grond.

Tomaten correct aanplanten

Vanaf midden mei kan je de voorgezaaide tomaten op het balkon plaatsen. Als je meerdere planten in één pot of in een moestuinbak wilt plaatsen, moet je rekening houden met een plantafstand van 50 cm. Bovendien is de tomaat een heel gulzige plant. Combineer ze dus enkel met minder veeleisende gewassen.

Met uitzondering van struiktomaten hebben alle andere tomatensoorten een groeisteun nodig. Zo kunnen ze in de hoogte groeien en vallen ze niet om als het waait. Gebruik bij de aanplanting bij voorkeur een aangepaste potgrond voor groenten die is afgestemd op de behoeften van de tomaten en die zorgt voor een optimale groei.

Kitchen Passion Potgrond

Potgrond voor Fruit, Groenten & Kruiden
Tomaten correct water geven

Tomaten houden niet van een droge bodem, dus zorg ervoor dat de aarde constant vochtig is. Vooral op hete zomerdagen moet je tomatenplant dagelijks water krijgen. Bij normalere weerstomstandigheden volstaat dit om de twee tot drie dagen. Vaak gaan de bladeren van de plant ‘s morgens wat hangen, maar dit is geen slecht teken. Hierdoor maakt de plant je gewoon duidelijk dat ze water nodig heeft.

Tip: Giet het water aan de voet van de plant en zeker niet over de bladeren. Vochtige bladeren kunnen snel schimmels ontwikkelen. Daarom raden we je aan om de plant te beschermen tegen regen.

Tomaten correct bemesten

Tomaten zijn heel gulzige planten en hebben dus veel voedingsstoffen nodig. In tegenstelling tot vele andere groentesoorten is een gekorrelde meststof met langdurige werking niet ideaal. Een specifieke vloeibare meststof voor groenten wordt wel aanbevolen. Deze wordt één maal per week aan het gietwater toegevoegd en bezorgt je tomatenplant alle belangrijke voedingsstoffen.

Kitchen Passion Vloeibaar

Voeding voor Fruit, Groenten & Kruiden
Tomaten correct oogsten

De eerste tomaten zijn in juli rijp om te oogsten. De kleur van de tomaten zegt daarbij alles. Bij gele of oranje tomatensoorten is de rijpgraad echter niet direct aan de kleur te herkennen. Als ze gemakkelijk van de steel kunnen worden verwijderd en het vel een beetje meegeeft als je de tomaten indrukt, dan zijn ze rijp. De geoogste tomaten kan je best direct opeten. Als dit niet lukt, moet je ze bewaren uit de buurt van andere groenten en zeker niet in de koelkast.

Hier ontdek je meer over het oogsten van groenten.

Blogposts rond het thema

Je eigen groenten kweken? Heel eenvoudig!

Hoe weet ik of mijn groenten rijp zijn?