Rozemarijn

Hoi, ik ben : Roland Rozemarijn

Rozemarijn vind zijn oorsprong in Italië. Deze hippe struik is niet alleen gemakkelijk in onderhoud, hij is ook heel veelzijdig : ideaal om je gerechten op smaak te brengen, een thee te bereiden of als helend kruid te gebruiken!

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

Rozemarijn behoort net als tijm en basilicum tot de mediterrane planten die op je balkon of op de vensterbank in de keuken niet mogen ontbreken. Rozemarijn is eveneens gekend als heelkruid dat bij koppijn of zenuwpijn kan worden ingezet. Als thee is rozemarijn dan weer heel goed bij verkoudheden. Het kruid wordt in de keuken vaak gecombineerd met aardappelen maar kan ook worden verwerkt in groente- en vleesgerechten uit de mediterrane keuken.

Tip: Net zoals de bloemen van tijm zijn ook de rozemarijnbloemen bij bijen en andere insecten heel geliefd. De struik groeit in de lente van maart tot mei. Als je je rozemarijn snoeit in de zomer, zal hij zelfs in september voor een tweede keer bloeien.

Je kan me oogsten in

JanFebMaaAprMeiJunJulAugSepOktNovDec

De beste standplaats voor je rozemarijn

Als mediterraans kruid geeft rozemarijn de voorkeur aan een zonnige, warme plek. De plant kan hitte heel goed verdragen, waardoor je haar probleemloos op een zuidgeoriënteerd balkon kan plaatsen. Ook binnenshuis doet rozemarijn het goed, maar kies dan wel voor een zonnig plekje op de vensterbank.

Tip: In een balkonbak wordt rozemarijn graag vergezeld door salie maar ook andere mediterrane kruiden zijn welkom.

Rozemarijn uitzaaien en vermeerderen

Rozemarijn kan je gemakkelijk via stekken vermeerderen. Snijd een tak van ongeveer 10 cm lengte af en verwijder de onderste blaadjes. Plant de tak ongeveer 5 cm diep in een pot. Nu hoef je enkel nog regelmatig water te geven – je zal snel een nieuwe rozemarijnplant hebben!

Rozemarijn is ook geschikt om te zaaien maar de ontkieming is niet zo succesvol en de plantjes zullen maar heel traag groeien. Net daarom is het beter om een rozemarijnplant aan te kopen of een stekje van vrienden te laten groeien.

Rozemarijn correct aanplanten

Als je een rozemarijnplant hebt aangekocht, moet die zo snel mogelijk worden verpot. De meeste kruiden hebben in hun pot namelijk heel weinig plaats om te groeien. Net zoals de meeste planten houdt rozemarijn niet van overtollig water. Kies daarom zeker een pot met drainagegaten uit zodat het overtollige water gemakkelijk kan wegvloeien. Je kan eveneens een laagje hydrokorrels op de bodem van de pot leggen. Kies bij het aanplanten voor een speciale kruidenpotgrond.

Kitchen Passion Potgrond

Potgrond voor Fruit, Groenten & Kruiden
Rozemarijn correct water geven

Rozemarijn is helemaal geen dorstige plant en is dus ideaal als potplant op het balkon tijdens de warme zomer. Geef je plant water wanneer de potgrond bijna compleet uitgedroogd is. Liever te weinig water dan te veel!

Tip: Ten laatste wanneer je rozemarijn haar naalden verliest of wanneer de takken gaan hangen, moet je zeker begieten.

Rozemarijn correct bemesten

Rozemarijn heeft weinig voedingsstoffen nodig. Van april tot september kan je de plant om de 4 tot 8 weken bemesten door een portie vloeibare meststof toe te voegen aan het gietwater.

Kitchen Passion Vloeibaar

Voeding voor Fruit, Groenten & Kruiden
Rozemarijn correct laten overwinteren

Rozemarijn kan eigenlijk de ganse winter door op je balkon blijven staan. We raden je aan om de pot in te wikkelen vanaf oktober en die op een houten plank te plaatsen zodat de plant niet in contact komt met de koude ondergrond. Rozemarijn houdt niet zo van de gure wind, dus dan gun je haar best een windvrij plekje tegen de huismuur. Ook tijdens de winter heeft rozemarijn nu en dan wat water nodig – één maal per maand moet voldoende zijn!

Rozemarijn oogsten en eten

Binnenshuis kan je rozemarijn het ganse jaar door oogsten. Als je plant op het balkon staat, zal je tijdens de winter echter niet zo veel kunnen oogsten. Bij het oogsten kan je enkele blaadjes plukken of een ganse tak met een scherp mes afsnijden. Vervolgens heb je de keuze : ofwel consumeer je het kruid meteen, ofwel laat je het drogen. In het laatste geval hoef je enkel de takjes samen te binen en op een schaduwrijke plekje te laten drogen.

Blogposts rond het thema

Je eigen groenten kweken? Heel eenvoudig!

Hoe weet ik of mijn groenten rijp zijn?