Een minikerstboom in pot brengt je meteen in kerststemming - zelfs in de kleinste woningen. We tonen jou waarop je moet letten bij de aankoop en het onderhoud zodat je kerstboom in pot lang fris en groen blijft, zelfs tot na nieuwjaar.
Een kerstboom in pot is een prachtig, duurzaam alternatief voor de vers gezaagde kerstboom die helaas veel te snel in de vuilnisbak of het containerpark belandt. Zelfs als je maar weinig ruimte hebt, kan je met een mini-kerstboom in pot de juiste kerstsfeer creëren. Eens de feestdagen voorbij zijn, kan je blijven genieten van de dennenboom – soms zelfs tot de volgende kerst. We delen graag onze verzorgingstips voor de Norfolk-spar (kamerden) die als mini-kerstboom in een pot een prachtige kerstversiering vormt.
Kan ik een den in een pot houden?
Het antwoord is je waarschijnlijk al duidelijk : ja, dat kan! Niet alle bomen zijn echter even geschikt om in potten en in een appartement te plaatsen. Zorg ervoor dat je een plant met ondiepe wortels koopt. De populaire Nordmann-boom is bijvoorbeeld niet geschikt omdat deze zeer diepe wortels vormt. Een pot biedt meestal niet genoeg ruimte om te groeien. Een kamerden daarentegen heeft ondiepe wortels en is daardoor meer geschikt voor aanplanting in een pot. In tegenstelling tot dennen uit het bos wordt een dwergden maximaal 2 meter hoog. Ter vergelijking : de den heeft ook zachtere naalden waardoor het gemakkelijker is om de kerstboom te versieren.
We raden de kamerden aan, ook gekend als de Norfolk-den, vernoemd naar de Norfolk-eilanden vanwaar de den afkomstig is. Bij ons is de boom niet winterhard en geeft hij tijdens de winter de voorkeur aan een plaats binnenhuis. Als kamerplant slaat hij een goede figuur. De kamerden kan tussen de 30 cm en 2 meter hoog zijn.
Hoe lang is mijn kamerden houdbaar in een pot?
Als je een paar basis- en verzorgingstips in acht neemt, gaat je minikerstboom in pot erg lang mee en kan hij zelfs overleven tot de volgende kerst. Hieronder hebben we enkele tips voor je opgelijst.
Wat kan je met een kerstboom in pot als hij alleen bedoeld is om als kerstboom te gebruiken? In dit geval is het mogelijk om de den na de vakantie weer buiten te planten. Vooral kleinere bomen (maximaal 1,20 meter) met een stevige, sterke wortelkluit zijn hiervoor geschikt. Dit kan je bij de aankoop eenvoudig controleren door de den even uit de pot te trekken en de wortels te onderzoeken. Zorg er bij het uitplanten voor dat je de kerstboom langzaam aan laat wennen aan de nieuwe omgeving. Zet de boom ongeveer twee weken in de gang, zodat hij kan wennen aan de koelere temperaturen. Daarna kan je de boom verplaatsen – zolang het niet vriest. Wacht daarom tot het voorjaar met uitplanten.
Opgelet : de Norfolk- of kamerden wordt – zoals de naam al doet vermoeden – bij ons als kamerplant gehouden. In de zomer kan je de plant buiten op het balkon in een pot zetten. Buiten in de vollegrond planten is echter niet mogelijk omdat de boom niet tegen lagere temperaturen kan.
Tip: Controleer bij de aankoop van je kerstboom zeker de wortels en eventuele beschadigingen. Als de boom niet mooi in de pot is gegroeid, dan zijn beschadigde wortels vaak de oorzaak.
Hoe vaak moet een kerstboom water krijgen?
Hoeveel water een kerstboom in pot nodig heeft, is geen gemakkelijke vraag. Zorg er enerzijds voor dat de kluit van de boom nooit uitdroogt. Vooral in pot is het minstens even belangrijk dat de boom niet te kampen krijgt met wateroverlast. In dat geval zal de boom zijn naalden laten vallen en lelijk geel kleuren. Daarom is het beter om de wortelkluit vóór de volgende gietbeurt een beetje te laten opdrogen en pas weer water te geven als het aardoppervlak droog aanvoelt. Bij de kamerden kan dit in de winter zeker twee maanden duren als de standplaats niet te warm is (max. 18-20°C). In de zomer heeft de kamerden meer water nodig – meestal wekelijks. Als je te veel water hebt gegeven, giet het overtollige water dan zo snel mogelijk weg.
Tip: Vooral wanneer je kamerden tijdens de eindejaarsperiode als kerstboom in een warme woonkamer staat, zal hij heel blij zijn met een portie water. De boom vindt het ook leuk om bevochtigd te worden met een sproeifles. Zo zullen de naalden niet zo snel uitdrogen.
Hoe verzorg ik mijn kerstboom?
Om je mini-kerstboom zo lang mogelijk in een pot te kunnen houden, zijn er – naast de juiste hoeveelheid water – nog enkele andere onderhoudstips waarmee je rekening moet houden. Hier hebben we de belangrijkste voor je opgelijst :
1. Kerstboom in pot aanplanten en verpotten
Bij het aanplanten of verpotten moet je aandacht besteden aan het voorkomen van wateroverlast. Dit betekent dat de drainagegaten onderaan de pot moeten worden vrijgehouden. Hiervoor kan je potscherven onderin de pot leggen. Een potgrond voor rododendrons en/of heideplanten is ideaal aangezien kamerdennen ook een voorkeur hebben voor een licht zure grond. Je kan de potgrond ook vermengen met een portie zand zodat de grond goed doorlatend is en wateroverlast wordt voorkomen.
Om voldoende voedingsstoffen ter beschikking te hebben, is het zinvol om je kamerden om de drie tot vier jaar naar een nieuwe, grotere pot te verplaatsen. Als je je mini-kerstboom wilt behouden en wilt vermijden dat de den te groot wordt, hoef je maar om de zes tot zeven jaar te verpotten. In dat geval is het echter des te belangrijker om voldoende te bemesten en na drie tot vier jaar de potgrond in de pot te vernieuwen, zodat de boom voldoende voedsel krijgt.
2. De juiste standplaats voor je kamerden
Een den zet je idealiter niet in warmere ruimtes. Voor de kamerden is een temperatuur van 18-20°C bijvoorbeeld ideaal. Een plaats naast de kachel moet daarom vermeden worden. Want als het te warm is, bestaat het risico dat je kleine kerstboom wordt aangetast door ongedierte zoals wolluizen en dat de boom snel uitdroogt. Dat laatste kan je tegengaan door goed water te geven, maar ook door de boom te besproeien met water (ongeveer om de één tot twee dagen). We raden ook aan om een bladverzorgingsspray te gebruiken. Deze voorziet je kerstboom van vocht en geeft deze een prachtig groene en glanzende uitstraling.
Een tweede tip voor de verzorging van je kamerden in pot is een lichtrijke standplaats. We hebben vaak de neiging om de boom in een donker hoekje te plaatsen en deze te voorzien van kerstverlichting. Dit zorgt er echter voor dat de boom ongelijk naar de zon toe groeit. De takken zijn dan aan de donkere kant meestal korter dan aan de lichtrijke kant.
Tip: Laat je mini-kerstboom langzaam aan wennen aan het klimaat in je woonkamer. Plaats de boom bijvoorbeeld eerst in de gang waar het nog wat koeler is. Na ongeveer één tot twee weken kan je nieuwe kamergenoot naar de woonkamer verhuizen.
3. Mini-kerstboom in pot bemesten
Omdat de voedingsstoffen in de pot beperkt zijn, is bemesting erg belangrijk om de kerstboom in pot zo lang mogelijk te kunnen houden. Pas de bemesting aan de groeifase aan : van de lente tot de herfst kan je om de drie tot vier weken een portie vloeibare meststof toevoegen aan het gietwater. Vanaf oktober moet de bemesting worden verminderd en in de winter moet deze volledig worden gestopt tot februari. Daarna kan je de bemesting langzaam weer opvoeren.
4. Mag ik mijn kamerden snoeien?
We raden je ten stelligste af om de kamerden te snoeien. De reden hiervoor is dat de boom na de snoeibeurt meestal niet meer zo gelijkmatig groeit als voorheen. Groeit je kamerden aan de ene kant meer dan aan de ander kant? Draai de pot dan gewoon regelmatig zodat alle zijden van de plant evenveel licht krijgen.