Yucca

Hoi, ik ben : Youri Yucca

De Yucca is afkomstig uit Midden-Amerika en brengt een ware tropische sfeer in huis. De plant is heel eenvoudig in onderhoud en brengt de zomer ook heel graag op het balkon door!

  • Onderhoud
  • Water
  • Voeding
  • Licht

Strikt genomen is de yucca eigenlijk een palmboom. De plant behoort tot de aspergefamilie en wordt ook wel de reuzenpalmlelie genoemd. De yucca wordt 30 cm tot 2 meter hoog dus voorzie genoeg ruimte. Omdat ze zo gemakkelijk te verzorgen is, is de plant perfect voor beginners of als kantoorplant.

Het geslacht van de yucca omvat ongeveer 50 verschillende soorten waarvan sommige zelfs winterhard zijn. Zogenaamde tuinyucca's kunnen daarom het hele jaar door op het terras of in de tuin doorbrengen en dankzij de koele overwintering tijdens de zomer zelfs bloeien. Tot de tuinyucca's behoren onder meer de filamentosa, glauca, baccata, gloriosa en rostrata.

De beste standplaats voor je Yucca

Zoek voor je yucca een lichtrijk plekje in je woning uit. De plant vindt het niet erg om direct zonlicht bij het raam op te vangen. Van mei tot oktober kan je alle yucca-soorten op je balkon plaatsen, zelfs de niet winterharde exemplaren. En het is duidelijk : ook daar houden ze van een lichtrijk en zonnig plekje.

Tip: Als je geen lichtrijk appartement hebt, hoeft dat geen probleem te zijn. Een iets donkerdere standplaats is niet ideaal voor de yucca maar ook niet schadelijk. Het enige probleem is dat de luchtvochtigheid hoog is.

Yucca aanplanten en verpotten

De yucca groeit het best in een lichte, waterdoorlatende potgrond. Gebruik daarom een speciale potgrond voor kamerplanten en palmen. Gebruik bij het aanplanten een pot met drainagegaten zodat overtollig water gemakkelijk kan weglopen. Als je deze niet ter beschikking hebt, kan je op de bodem van de pot hydrokorrels of kiezels plaatsen. Verpot je plant om de twee jaar, of zeker ten laatste wanneer de eerste wortels uit de potgrond groeien.

Tip: Gebruik bij palmen een hoge pot. Hun wortels groeien namelijk verticaal naar beneden en hiervoor hebben ze genoeg plaats nodig. Tegelijkertijd zorgt een grotere pot voor meer standvastigheid.

Yucca snoeien en vermeerderen

Afhankelijk van het type yucca groeit de plant met slechts één stam naar boven of vormt ze meerdere scheuten. In het tweede geval kan het zinvol zijn om de scheuten één keer per jaar een beetje in te korten. Hiermee voorkom je dat de palmboom aan één kant zwaar wordt en omvalt. Over het algemeen moet je je yucca nu en dan draaien zodat deze niet alleen aan één kant naar het licht toe groeit.

De verwijderde scheuten kan je direct gebruiken voor vermeerdering. Plaats hiervoor de scheut in een aparte pot met verse potgrond of laat de scheut eerst in een glas water wortelen. Geef de scheuten in het begin wat vaker water tot de eerste wortels gevormd zijn. Als de uitloper in een glas zit, ververs het water dan regelmatig.

Als je yucca te groot wordt en letterlijk boven je hoofd groeit, kan je radicaal handelen en de stam in het midden doorzagen. De bodenste helft gaat dan in een aparte pot, vormt nieuwe wortels en groeit dan door. Echt eenvoudig! Het onderste deel zal nieuwe scheuten en bladeren vormen. In een handomdraai heb je 2 yucca-palmen!

Yucca correct water geven

Yucca-palmen komen uit de warme en droge Mexicaanse regionen. Ze hebben dus niet veel water nodig. Geef ze een maal per week water. In de winter volstaat het wanneer de plant één maal per maand water krijgt. Controleer steeds of de bovenste laag aarde is opgedroogd en geef dan pas water. Yucca’s houden namelijk niet van natte voeten.

Tip: Als de bladeren van je yucca gaan hangen, heeft ze eerder te veel dan te weinig water gekregen. Wees er steeds zeker van dat je plant water nodig heeft.

Yucca correct verzorgen

Net zoals bij de hoeveelheid water heeft de yucca niet veel voeding nodig. Toch zijn voor een goede groei en sterke bladeren voedingsstoffen nodig. Gun je plant tijdens de groeiperiode om de twee weken een portie aangepaste meststof zoals onze Jungle Fever. Tijdens de wintermaanden heeft ze 1 maal per maand extra voeding nodig.

Jungle Fever Voeding

Voeding voor groene Planten